уторак, 23. јун 2015.

APEL KRSTE IVANOVA



 Na Dinkov prigovor, nije potreban bilo kakav komentar.

Ali upućujem
APEL SRPSKOJ ENIGMATSKOJ JAVNOSTI

   Pitanje: Kuda plovi „SRPSKI ENIGMATSKI BROD“

Hteli smo promene na bolje u ESS! Nismo vukli šerpe i lonce, ali smo bili bučni. Ne valja nam predsednik? Tada aktuelni predsednik ESS, nije bio dobar, nije generalno radio i uradio za ESS. Nije održavao redovne sastanke, nijedna enigmatska akcija? Nije poštovao dogovor u „ALO“ za naknadu prema ESS. Da ga menjamo i uradismo to? Ja na ovo dodajem: Što se tiče SES-a u Boru, sve što je bilo do njega, uradio je kako treba i na vreme.
Izabrasmo novog predsednika jednoglasno. Dobi odrešene ruke da povede ESS na pravi i bolji put. Održa sednicu Predsedništva ESS, 21. februara na Dan enigmata Srbije. Mnoga enigmatska pitanja čekaju odgovor. Obeležavanje 30. godina postojanja i rada ESS. Pravilnik o takmičenjima na SES-u. Prebrojavanje članstva po klubovima i ESS-u idr.
Bi porinuće „novog broda“ i umesto da krene – gleda napred, on još nije isplovio iz luke??? Novi čovek u Predsedništvu ESS, odmah bi da bude „kapetan bele enigmatske lađe“. Ali za to mu treba zalet od godinu dana nazad. Nešto se desilo, pa da to pokupi.
Sedam veslača je veslalo za napred, a sedam nazad, zato naš brod nije krenuo napred, a i pitanje kada će to biti. Zarad mira na brodu, neki od veslača počeše na veslaju kontra, po neku drvenu medalju, u nekom gradu. I predsednik je veslao nazad, ne misleći o ukupnim posledicama.
Pojedini glasnogovornici toliko se sekiraju za ESS samo zarad svojih interesa. Predlažu stvari, koje i ja prihvatam. Izdvajam jednu, koju ne podržavam, zabrana „slobode kretanja u saradnji“ za bilo koji časopis. U pitanju je saradnja u „ALO“. Bivši predsednik uredjuje prilog enigmatike. Umesto da ga kaznimo, mi ga trenutno nagradismo. Kazna bi bila, da ispoštuje dogovor o naknadi i da dotični prilog i dalje uredjuje. Moj početak saradne je bio: uradi to, imaš temu i rok. Drugi vele, samo ti pošalji. Isplata honorara redovna. Kako drugi ne plaćaju, a moja penzija nije velika, za dinar bi i sa crnim djavolom tikve sadio.

   Kuda plovi naš brod?
 Od pomenute sednice na Dan enigmata Srbije, iz predseništva se niko ne javlja bilo kakvim saopštenjem u vezi pomenutih tema i problema. Gde je Predsednik ESS, gde su potpredsednici ESS, gde je sekretar ESS, a gde su i ostali članovi ESS? Neko ćutanje, ili možda neka zavera, ili možda...? Zar je moguće da se još ne zna, mada je u načelu rečeno Valjevo, ali nije potvrđeno, na dva meseca pre održavanja SES-2015. Zar treba da izneverimo najvećeg enigmatu iz Valjeva, Branka Polića, da se jubilarna godišnjica ESS, ne održi u gradu „rođenja“.
Preko pojedinih sajtova i razmene elektronske pošte, jedina tema je drvena medalja iz Bora. Zar je ona toliko bitna za ESS? Sigurno da nije! Jeste, ali samo za jednog čoveka da konačno i on bude poluprvak Srbije, pa makar i na ovakav način. I do sada su se enigmatske delije igrale – takmičile i nikad nije bilo posebnih prigovora na rezultate takmičara koje je ocenjivao žiri, bilo pojedinačnih, ekipnih i sveukupnih pobednika.
Imam utisak da veslači koji su gurali brod nazad po tu dotičnu drvenu medalju, su se pokajali pred samim sobom, pa ih je sramota da se jave. Ili misle „ćutanje je znak odobravanja“. Jeste! Ali za koga? Verovatno da ESS dodje po drvenu medalju u Bor, umesto „bilo pa prošlo“ – napred ESS.

 Kuda plovi naš brod?
 Zašto i po čijoj volji tj. orkestrirano, novoprimljeni EK „Kikinda“ iz Kikinde ne dobija e-mail poštu? Rad u ESS je otvoren. Ovako nije. Ubuduće ću, ako nema EKK za poštu, istog momenta proslediti EKK, pa tek onda videti o čemu se radi. Nekome iza leđa pričati krajnje je nekoligijalno!
 Jel plovi naš enigmatski brod? Ne! A zašto? Veslači su se umorili, i jedni i drugi.
 Gde je razlog? Pa treba svi, svi, svi, veslači i ostali, da jednostavno, prevazidjemo sebe, da ako je bilo nešto loše, nenamerna greška, a ne verujem da je bilo namernem, da zaboravimo, odložimo u ad akta, a ako se ta naša igra nekome ne svidja, neka ide od nas, ima i drugih saveza u Srbiji, ima ih u okruženju, pa neka se tamo dokazuje i pokazuje.

Kuda plovi naš brod?
 Enigmatičari i ljubitelji enigmatike u Srbiji, pozivam Vas da kažete koju reč i date svoj sud o svemu ovome.

 Hvala!


6 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Krsto, u ime EKK zahvaljujem ti na angažovanju da i mi budemo na listi za prijem pošte. Red bi bio da i nama stigne pokoje pisamce, a posebno ako se odnose na nas ili naše članove.

Što se tiče Valjava, iako smo u žestokom cajtnotu, nadam se da će Valjeva biti! Očekujem svaki dan potvrdu, i odmah ću objaviti kada saznam.

Možda nije nevažno podsjetiti da je 2013. "podsticaj" za smjenu prethodnog predsejednika bilo i čvrsto obećanje da će Susreti u Valjevu biti organizovani i biti besplatni ili skoro besplatni za učesnike. "Podsticaj", skoro identičan, ponovljen je i 2014. godine.
Sada smo došli u situaciju, da 2-3 mjeseca prije Susreta ne znamo hoće li ih uopšte biti. Niko (pa ni ja) ne postavlja pitanje: "Šta bi sa obećanjima?". Sada je: "Daj, šta daš!".
Istine radi, obećanje iz prethodnog pasusa nisu dali članovi "Valjeva" koji se navode na spisku sa sajta ESS.

ВЕРОЉУБ БАБИЋ, 300 дин.

ВОЈА ДОДЕВСКИ, 300 дин.

ДРАГИЦА ДОДЕВСКИ, 300 дин.

МИЛОСАВ МАРЈАНОВИЋ, 300 дин.

МИЛЕНКА МАРЈАНОВИЋ, 300 дин.

РАДОСЛАВ - РАША СТАНОЈЕВИЋ, 300 дин.

Slavko Bovan је рекао...

Obećanje su dali/davali jedan drugi Valjevac i nekoliko članova ESS koji žive sjevernije od Valjeva. Moguće da su zaboravili na obećanje, da su objektivne okolnosti u pitanju, ali mora se povremeno podsjetiti i na ovo.

Slavko Bovan је рекао...

Krsto, očigledno nema niko nikakvu opasku na tvoj tekst.

Quizmaster је рекао...

Šta i da se komentariše o apelu nekoga ko javno priznaje da bi za dinar i sa crnim đavolom tikve sadio, pravdajući to malom penzijom? Kako neko ko otvoreno sarađuje sa Živanićem (kome je i zvanično zabranjeno da bude član ESS, zbog štete koju je naneo savezu) može da nešto morališe i da upućuje nekakav apel enigmatskoj javnosti? To je baš smejurija.

Za Krstinu informaciju, ja do sada (ako sam dobro izbrojao) imam 14 titula prvaka Srbije, u svim mogućim disciplinama - sastavljanje zagonetaka, rešavanje zagonetaka, sastavljanje anagrama, kvizovka, superkvizovka. Bio sam i pet puta pobednik Enigmatske kolonije, pet puta autor anagrama godine, tri puta pobednik Anagramnog kupa Srbije, jednom pobednik Kupa Srbije u rešavanju rebusa. Bio sam šampion tri televizijska kviza, vicešampion jednog, kao i osvajač prve medalje za Srbije na Svetskom zagonetačkom prvenstvu. Na raznim međunarodnim konkursima i takmičenjima takođe hrpa prvih mesta, pehara i medalja, pobede na raznim internet turnirima da i ne nabrajam. Ubedljivo sam najuspešniji srpski enigmata i ponajmanje mi je stalo do nekakve "drvene medalje iz Bora", nego je u pitanju istina i pravda, pojmovi koji su očigledno strani ljudima koji sarađuju sa Živanićem. Uostalom, nisam ni tražio da mi se uruči pehar, već samo to da predsedništvo ESS prizna ono što je nepobitna istina - da smo Sreten Perić i ja bili oštećeni u Vranju i Boru.

Анониман је рекао...

Ako ti nije stalo do nekakve "drvene medalje" što se onda džilitaš za "papirnu medalju". Pored tolikih silnih pobeda, pehara, medalja, trofeja sa enigmatskih takmičenja koji su ti zakrčili sobu (kako pišeš na svom blogu), toliko ti je stalo do plasmana u Boru? E vidiš, ti brojiš samo pojedinačni plasman jer ti tako odgovara, ali brale ne možeš brisati medalje koje osvoji neko i pojedinačno, ali i ekipno, jer je taj isti takmičar aktivno doprineo i za medalju ekipi. Dakle, pošto nije bilo strogo određenih i napismeno propisanih pravila za vrednovanje sveukupno najuspešnijeg takmičara, logično i najpravednije je da se sakupe sve medalje koje je neki takmičar osvojio i pojedinačno i ekipno, pa da se tako rangira uspeh. Pošto takvih propisa nije bilo, nemaš prava da protestuješ za ono što je prošlo, pa makar i bio u pravu. Bori se da se taj kriterijum uredi po pravdi i poštenju, pa se onda javljaj ako se taj propis ne ispoštuje. Što je prošlo ne vraća se, jer na kraju krajeva ne može da se vrati niti popravi šteta koji si naneo ljudima koje si pljuvao, psovao, blatio, vređao ... samo da bi se zadovoljila tvoja sujeta. Eto, izdejstvovao si rehabilitaciju zbog nepravde i krađe (koje ti tako nazivaš), ajde rehabilituj i sve one koje si ti onepravdao i ukrao im renome. Možeš li? Malo morgen!

Jovo

Quizmaster је рекао...

Ja već rekoh, Jovo, zašto sam se žalio - zbog istine i pravde. Ti bi, kao nekakav novinar, prvi morao da uvažavaš činjenice i da poštuješ profesiju koja ti donosi hleb, a ne da prećutkuješ ono što je bitno i da izmišljaš ono što je nebitno, dovodeći javnost u nedoumicu i zabludu.

Nema nikakve logike da se za ovu pojedinačnu nagradu računaju rezultati iz ekipne konkurencije, nego je merodavno isključivo ono što je postignuto u direktnom odmeravanju snaga. Ne bi bilo u redu da neko bude najuspešniji samo zato što je imao bolje klupske pomagače. Na primer, ja u Boru čak nisam ni imao svoju ekipu i automatski sam ostao bez ekipnih medalja, ali sam se borio i napravio najbolji pojedinačni rezultat.

Nadmetanja ekipa se paralelno održavaju samo zato da bi poneku medalju osvojili i ljudi koji objektivno nemaju kvalitet za pojedinačnu medalju (da imaju čime da se pohvale), a ne zato da bi to uticalo na nagradu za najuspešnijeg učesnika. Da se računaju i ekipne medalje, onda bih ja u Požarevcu bio najuspešniji učesnik SES, jer sam tada imao tri zlata - jedno pojedinačno (kvizovka) i dva ekipna za tim "Izazov" (rešavanje, sastavljanje), plus sam imao bronzu u rešavanju. Međutim, kao što sam već rekao, takav kriterijum se nikad nije primenjivao i nagradu je zasluženo dobio Aco Janković, za dva zlata koja je osvojio u pojedinačnoj konkurenciji.

Ne može neka nagrada da se dodeljuje po nečijem slobodnom nahođenju, sad ovako, sad onako, da čas vrede kvizovka i šah, čas ne vrede, da se godinama računaju samo pojedinačne medalje, a kad meni to ne odgovara da se onda računaju i ekipne medalje. Prema tome, sve činjenice su na mojoj strani i onaj ko hoće da bude pošten, taj će konstatovati da je ova odluka koju je donelo Predsedništvo ESS pravedna. S druge strane, ima i onih kojih će se, zbog neke lične netrpeljivosti i sujete, javljati da me i dalje napadaju. Pošteni ljudi nikad neće insistirati da se oštete kolege koje su imale (u najmanju ruku) ravnopravne postignute rezultate.

Ja u životu (ne samo u enigmatici) nisam nekoga prevario i oštetio, a da sam pojedine osobe vređao i psovao (sa čime se ne ponosim), to je tačno, ali za to sam uvek imao debelog razloga. U krajnjoj liniji, ti ljudi su vređali i mene, plus su mi naneli mnogo zla i nepravde i još im nije dosta, nego bi hteli da mi se po drugi put ukrade ono što sam zaslužio svojim rezultatima. Ne može se moj verbalni delikt porediti sa takvim i drugim nečasnim i nekolegijalnim postupcima, zbog kojih bi, ako bi funkcionisao nekakav Sud časti, gomila enigmata trebalo da bude na tapetu pre mene. Nisam ja kriv za to što oni lažu, kradu i obmanjuju ljude, oni su sami svojim postupcima doprineli da im se okrnji ugled.