субота, 27. јун 2015.

PROMOCIJA U VALPOVU

Ivan Tonković i Stjepan Najman



20 BROJEVA "VALPOVAČKOG GODIŠNJAKA"
(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)
Piše: Jovan Nedić
U četvrtak, 25. VI. 2015. godine, u valpovačkom Centru kulture M. P. Katančić, predstavljen je 20. "Valpovački godišnjak", kojega od prvog broja uređuje Stjepan Najman, valpovački istraživač zavičajne prošlosti, enigmatičar i tajnik Ogranka Matice hrvatske u Valpovu. Na predstavljanju su, uz tridesetak Valpovčana, bili i gosti iz Osijeka (Josip Dubrović), Privlake (Ilija Ozdanovac) i Belog Manastira (Vesna i Jovan Nedić te Mirjana i Oskar Keller).
A sve je, kako piše u biltenu "Valpovačka baština", spontano započelo sad već davne 1995. godine. Na prosinačkom sastanku Predsjedništva Ogranka MH tajnik je predložio pokretanje časopisa u kojem bi se pisalo o Valpovu i Valpovštini. "Kako je na TV-u prenošen važan sportski događaj, svi su očekivali kraj sastanka. Rasprave praktično nije ni bilo. Rečeno je: 'Radi!'. Ostalo je povijest."
A ta povijest stvarno je impresivna. U 20 svezaka ukupno je objavljeno 580 članaka, koje je napisalo 140 autora, uz oko 1630 fotografija, a sve to na – 4012 stranica. Autori članaka različitih su zanimanja, a među njima je 12 doktora znanosti, pet magistara znanosti i jedan primarijus. Za to vrijeme predsjednici Ogranka bili su Petar Lagator (prvih sedam godina) i Ivan Tonković, koji je to i danas i koji je vodio recentnu promociju.
Među piscima članaka su i dvojica Belomanastiraca: Oskar Keller, koji je u 18. broju pisao o svom boravku u valpovačkom logoru za folksdojčere, i Jovan Nedić s četiri članka u brojevima 17-20 o enigmatskim zbivanjima u Hrvatskoj i susjednim zemljaka u kojima učestvuju osječko-valpovačko-baranjski enigmatičari.
Posljednji, 20. broj "Valpovačkog godišnjaka", na 200 stranica finog papira i u punom koloru, donosi 28 zanimljivih članaka, svrstanih u nekoliko ciklusa: "Baština", "Iz prošlosti Valpovštine", "Sjećanje na uglednike Valpovštine", "Godišnjice i jubileji", "Između dva godišnjaka" i "U spomen". Time je svojevrsna enciklopedija o Valpovu i Valpovštini dopunjena još jednim tomom.
(O enigmatskim aspektima promocije biće riječi u posebnom članku)

3 коментара:

Belirac је рекао...

Oskar, Mirjana i Vesna su u prvom redu, a Josip i Ilija u ... hm ... - posljednjem!

Najman је рекао...

Zahvala kolegama na podršci, Jovanu na brzom i iscrpnom izvještavanju, a svima zainteresiranima podatak da je Jovan preuzeo 20 primjeraka za sve vas.

Pozdrav.

IlijaO је рекао...

Kako sam još uvijek pod pozitivnim dojmovima s ove promocije, a u glavi mi je uvijek ideja "građenje mostova", jučerašnji dan sam iskoristio baš za to, pa sam vrlo brzo sa svim okolnostima "Valpovačkog..." upoznao mog vrlog prijatelja iz Vinkovaca, Martina Grgurovca, koji se bavi istom tematikom
( pogledati na Netu "Privlačica") te mu predložio zanimljive prijedloge, koje je on, po starom šokačkom običaju odmah prihvatio! O svemu više u kontaktima sa Jovanom i g.Stjepanom Najmanom!