субота, 7. јануар 2017.

FENIKS - BORBA ZA KVALITET

Autor: Zlatko Delić
Skandi Feniks 909, 13.12.2016.
Prilog: Jovan Nedić

7 коментара:

Belirac је рекао...
Аутор је уклонио коментар.
Belirac је рекао...

Malo mi je neobično što je okomito uvršten etnik DOBRINJAC, a ne DOBRANJAC. Tada bi vodoravno bilo poznato prezime MAGNANI, umjesto meni nepoznatog MAGNINI.

Marko Mihaljević је рекао...

MAGNINI je vrlo poznat i uspješan plivač, premda je glumica MAGNANI poznatija i učestalija u križaljkama.

Unknown је рекао...

Nisam imao pojma da kod Metkovića postoji naselje Dobranje (sa zabilježenim etnikom Dobranjac), već sam se uhvatio naselja Dobrinja (ima ih nekoliko) i etnika Dobrinjac. Svakako da bi etnik Dobranjac za nijansu poboljšao ukrštenicu, jer je Anna Magnani svakako poznatija od plivača Magninija.
S druge strane, mislim da je ova ukrštenica dobra i nije mi jasno zašto nije bila bolje plasirana. Sve najduže riječi su lijepe domaće (POSMRČAD, OGLEDALO, NESURADNJA, OCAKLINA, PODLANAK, OGREŠENJA, DOBRINJAC, MOŠNJANIN, PLETNJAČA, REBRONOŠE), nema nijedne skraćenice, nema mnogo množina, velik broj je zvučnih slova /Č, Š, NJ), i što je najvažnije, rješiva je.

Belirac је рекао...

Jedino polje kod koga je meni zapelo pri rješavanju ove skandinavke, upravo je polje na kome se ukrštaju DOBRINJAC i MAGNINI. Ne znam zašto je urednik baš tu "zasolio" opisom etnika DOBRINJAC. Moglo se pretpostaviti da mnogi rješavači iz drugih krajeva Hrvatske ne znaju za mjesto Dobrinj s Krka, kao što ni ja nisam bio baš siguran ide li u to polje "i" ili "a". Upisao sam "i", vodeći se pretpostavkom da bi vodoravno bila opisana glumica Anna Magnani kad bi bilo "a".

Belirac је рекао...

A na kom je mjestu bila ta križaljka?

Анониман је рекао...

Meni je Dobrinj najdraze mjesto na otoku Krku. Veze me za njega i bjelovarsko-dobrinjski pjesnik Zeljko Sabol. U Dobrinju je sahranjen i bard nase enigmatike Dragutin Barbalic. Feniksovi urednici, u ovom slucaju Jandragic, imaju zadatak da bas ovako opisuju etnike, tako vise trazimo i od urednika i od rjesavaca. Sto se tice rijeci to je uvijek pitanje kriterija, mene vec POSMRCAD odbija, ne pitajte zasto? Pozdrav iz Podcetrtka s odmora, Pero