уторак, 3. јануар 2017.

NOSTALGIJA (659)


Prilog: Živadin Jovanović i Jovan Nedić

3 коментара:

ŠTEF је рекао...

U ono vrijeme bio je to mali poduhvat - tiskanje prvog zagonetačkog časopisa samo sa skandinavkama. Zašto? Evo nekoliko razloga.
Bjelovarska tiskara "Prosvjeta" nabavila je prvi ofsetni stroj a tiskalo se pomoću ofsetnih ploča (i danas samo se do njih dolazi mnogo brže i jednostavnije). Sve se snimalo kamerama, retuširalo i nakon toga formirao na zadani format (ovdje je bio slučaj B2 formata, 50x70 cm, kasnije je većina Čvorovih izdanja koristila tu veličinu papira(.
Priprema skandinavki je bila posebna priča. Neke su slagane u olovnom slogu, otiskivane, pa snimane za tisak u ofsetu. Ovdje smo primijenili tada novu i popularnu tehniku samokopirajućih slova s LETRASETa, pa su sve riječi ručo upisivane slovo po slovo, a raster se crtao ručno perima ROTRING ... valjda ćete sada razumjeti koliko je trebalo vremena da se izdanje grafički pripremi.
Fotografija u boji nije bilo previše, donosili su ih uglavnom neka Vjesnikova izdanja koja su imala ovitke u bakrotisku ... U to vrijeme snimljen je film VUK SAMOTNJAK sa Slavkom Štimcem u naslovnoj ulozi...

Belirac је рекао...

Autor obje skandinavka je S. H. = Stjepan Horvat.

Belirac је рекао...

I u jednoj i u drugoj skandinavci dvoslov LO nije opisan. Tada još nije postojala autooznaka Lo za Loznicu.

Sjećam se da se u nekadašnjim križaljkama "lo" opisivalo kao "konj (mađ.). Stvarno, u mađarskom postoji riječ "ló" - konj.