уторак, 17. јануар 2017.

NOSTALGIJA (666)

Piše: Živadin Jovanović
Enigma je redovno pod rubrikom DRUŠTVENE VESTI objavljivala novosti iz sveta enigmatike. Tako je bilo i davne  1980. godine. Objavljen je izveštaj sa Redovne godišnje Konferencije enigmatskog kluba iz
Beograda. Svakako je interesantno pročitati koju reč...

4 коментара:

Miroslav Cvetković је рекао...

Primetih jednu greščicu: pokojni Milan Jelenković nije bio diplomirani inženjer. Jednostavno - nije diplomirao na građevinskom fakultetu u Nišu. No, to on nije nikada ni tvrdio (za razliku od jednog našeg kolege, do onomad visokopozicioniranog u ESS). Ovo je greška autora teksta objavljenog u "Enigmi".

Belirac је рекао...

Kad u ovim "Nostalgijama" iz "Enigme" pročitam neko meni nepoznato ime, uzmem "Leksikon srpskih enigmata" da vidim o kome se radi. Ovaj put pogledao sam ko je Pero Gačić. U LSE-u piše da je rođen u Crvenki i da je radio u Beogradu. Zašto onda u "Enigmi" piše da je iz Ostrova i to iz kog Ostrova (kod Vinkovaca, Požarevca ili Veliokog Gradišta)? Zna li neko?

Mandrak је рекао...

Mislim da su podaci iz LSE - a, bar kada je reč o mestu rođenja, u većini slučajeva ispravni. Čitajući pre par godina neke biografije, zaključio sam da su ih enigmati sami pisali - jer ne verujem da bi Lazarević i Vuković umeli da sroče onakve i onolike hvalospeve o pojedinim mediokritetima.

Miroslav Cvetković је рекао...

Lagano se priprema drugo izdanje LSE, pa eto prilike da se isprave namerne i nenamerne greške. Možda u njemu saznamo da je jedan violinista - čist duduk za muziku, da neki od nas nisu rođeni u gradu kako su naveli u upitniku, da nekolicina nije diplomirala na nekom od fakulteta bivše Jugoslavije kako su naveli u upitniku... Većina tajni se, kad-tad razotkrije. Ja sam, recimo, saznao koji "dragi kolega" me je prijavio službi državne bezbednosti 1982. godine zbog "antidržavnog delovanja", zbog čega sam "obrađivan" narednih 6 meseci, a maltretiran narednih nekoliko godina i imao dosije težak nekoliko kilograma. I ne samo ja - glavna i odgovorna urednica svih izdanja "Dečjih novina" je bila suspendovana neko vreme. Čak sam imao i par operativaca koji su uspeli da se "sprijatelje" sa mnom i mojom tadašnjom devojkom. Hvala svima, posebno "dragom kolegi" - to je jedno nezaboravno iskustvo koje, srećom, retko ko od vas može da doživi :(