субота, 14. јануар 2017.

ZA RAZGOVOR UZ KAFU (20)

Ponovo ćemo malo prodiskutovati na temu "ZA i PROTIV Specijala". 
Juče je objavljeno 18. izdanje, a neposredni povod jeste "negodovanje" najmanje dvojice kolega jer se "Specijal" brzo izgubio sa prve strane.
Istina, juče sam namjerno (ubacujući dva posta) "prebacio" Specijal na drugu stranu (Na prvoj strani je bio oko 6 sati). Za prebacivanje sam imao valjan razlog,(zapravo, dva valjana razloga) ali volim da oslušnem mišljenje kolega.
Ovde treba napomenuti da uz svaku objavu specijala dobijem po 4-5 poruka u kojima mi se sugeriše da ne objavljujem ovakve sadržaje.
Znam, svetu se ne može ugoditi, ali  hajde da malo protresemo ovu temu.
Da li je ova rubrika potrebna?

16 коментара:

Miroslav Cvetković је рекао...

Ne učestvujem često u diskusijama na blogovima (imam vrlo malo slobodnog vremena), ali ću ovde dati jedan predlog, a neću se izjašnjavati da li sam za ili protiv ovakvih enigmatskih priloga na blogovima. Dakle, moj predlog je da daš obaveštenje i link pomoću koga će zainteresovani moću da skinu ovaj, za neke neprikladan materijal, a kome to smeta neće biti u opasnosti da to vidi.

Sneška је рекао...

Zar to nije naša stvarnost? Vulgarnost je tu da pojača boje a duhovitost da je lakše svarimo.

ljubica bilalovic је рекао...


Meni ovakvi sadržaji jako smetaju, i slažem se sa Miroslavom!

Анониман је рекао...

SPECIJALe ne treba ukinuti, ali ih valja prikriti. Ne mora da budu istaknuti direktno na blogu da ih svako vidi, no mogu npr. uPDFu biti pripremljeni, pa ko voli neka skine i uživa, ili na posebnom linku, što reče Miroslav a Ljubica ga podrža. Da ne vide deca, naročito ženska.
NIKOLA ČD

Milan S. је рекао...

Po meni, ovakav enigmatski sadržaj nipošto ne treba proterivati. Pre svega, enigmatski radovi iz ove kategorije često su duhoviti, a duhovitost je za bilo koji enigmatski rad vrlo poželjna dodatna vrednost. Pored toga, sa čisto praktičnog stanovišta, kao autor rebusa imate više šanse da nešto efektno iskombinujete sa pojmovima koji su manje eksploatisani po enigmatskim časopisima. U pravu su, naravno, i kolege koje kažu da ovakav sadržaj nije po svačijem ukusu niti za svačije oči, tako da je Miroslavov predlog u ovoj situaciji sigurno najbolje rešenje.

Andon Koloski је рекао...

Oвo ме врaтилo у време пре 30-тaк гoдинa. Тaдa уз енигмaтику,читao сaм и стрипoве, нaјвише Злaтнa серијa, Лун,Стрип зaбaвник,a сеќaм се кaд ме је једнoм нaстaвницa мaтемaтике ухвaтилa кaкo нa чaсу (у средини стрипa )прелистaвaм ,,Ерoтику".Тo је тaдa прoшлo укoрoм.Али етo, тек дa се знa кaкo смo ми сaзнaвaли свoју сексуaлнoст. И мишљењa сaм дa је тo биo прирoднији нaчин oд oвих интернетских нaчинa.А ,Специјaл биo претстaвљен нa првoј стрaни или дaт пoсебaн линк,децa ќе тo дaнaс прoвaлити без прoблемa.А сви ми, без лaжнoг мoрaлисaњa,дa пaрaфрaзирaм једaн грaфит ,,Иaкo нисмo гинекoлoзи aл' вoлимo пoгледaти", јoш кaд је пoвезaнo сa енигмaтикoм...

Mandrak је рекао...

Mislim da bi bilo dobro kad bi postojala crta koja odvaja ekstremnu pornografiju od drugih crvenbanskih enigmatskih sadržaja. To bi, npr. značilo, da rešenje rebusa u kom se neko jebe može da prođe, ali npr. slika staramajke Lepe Lukić koja jaše na kurcu nije baš prikladan materijan ni za odrasle normalne ljude, a kamoli za hipotetičke maloletnike koji obilaze ovaj blog.

Nedjeljko Nedić је рекао...

Misim da ponekada treba objaviti jedan takav rad, dok su ovi specijali neumjesni. Ja ih uopće ne rješavam.

Milan Žarkovački је рекао...

I ja podržavam Miroslavljev predlog. Sviđa mi se Specijal, enigmatski me inspiriše i pruža inače zabranjene stvaralačke mogućnosti. Ali mi je i sasvim razumljiva potreba da se takav sadržaj prikrije od publike koja ne želi da ga vidi. Ostaviti, dakle, mogućnost onima koji žele to da vide da vide i onima koji ne žele da ne vide.

Hajro је рекао...

I autorima i rješavačima treba pružiti priliku da uživaju u ovoj vrsti radova. Kao i sa vicevima - nekad su najbolje ideje u ovom kontekstu. Kvalitet i duhovitost tih ideja niu zasnovane na nekakvoj privlačnosti "kvarnih" misli, jednostavno seksualnost je dio života i to vrlo poseban. Slažem se s Miroslavom, odlična ideja.

N. Petkovski је рекао...

Sve se svodi na čuvenu rečenicu: SVE JE STVAR UKUSA. Slažem se da je sadržaj Specijala baš "specijalan". Pod ovime podrazumevam: vulgaran, bezobrazan, nepristojan i da je zbog toga nekima neprihvatljiv. Razumljivo je da se manje sviđa ženskoj populaciji, jer nam je ipak takav nacionalni mentalitet, gde se ipak manje prihvata takva seksi sloboda. Ali, ako uzmemo da godinama postoji takmičenje u kategoriji "vulgarni anagram" (takozvani "crvenbankasti anagram") kod Zorana Radisavljevića, a dosad nisam sreo da se neko bunio protiv toga, pa na forumu Jovana Novakovića takođe je posebna tema "enigmatski crven ban", pa opet nisam dosad sreo da se neko bunio i protiv toga, pa ako uzmemo sve one seksi viceve koje možemo na puno mesta sresti, pa slobodno psovanje i izgovarawe "onakvih" reči u skoro svakom filmu, svejedno da li je domaći ili strani, smatram da "specijal" i ne odudara od svega toga da bi ga anatemisali. A sigurno oni koji ne vole "specijal" bar jedniom dnevno, onako mrsno (crvenbankasto) opsuju, pa im to ne smeta.

Slažem se da u takvim radovima ne upotrebljavamo poznata imena osoba, nego da to bude uopšteno. Svojevremeno sam uputio reakciju upravo na upotrebu postojećih i poznatih osoba, naročito sa naših prostora, jer ne znamo kako bi ta osoba reagirala kad bi pročitala svoje ime u "crvenom banu" (konkretno se radilo o izvesnoj novinarki TVNS Bojana Pečurica, od čijeg je imena i prezimena nastao efektan vulgarni anagram UPORNA JEBAČICA). Ako se ne varam, baš je Slavko jednom pisao da ga je neko tužio na sudu zbog nekog enigmatskog rada u kome se taj pronašao i uvredio.

E, sad, kao što rekoh: stvar ukusa. Meni lično ne smeta takva vrsta enigmatskog stvaralaštva, ali potpuno prihvatam i podržavam stav onih kojima se to ne dopada, pa zato pozdravljam predlog Miroslava Cvetkovića, da se to ipak izvede tako da "specijal" konzumira onaj ko hoće, a da ne mora biti dostupan onima koji ga neće.

Slavko Bovan је рекао...

Hvala na svim mišljenjima. Svjestan sam svih problema, što estetsko-moralne, što tehničke prirode. Najlakša varijanta bi bilo samoukidanje "Specijala" (manje bih briga imao). Razmisliću. Miroslav je iznio dobar prijedlog, ali koliko me sjećanje služi, na mnogobrojno insistiranje konzumenata (na početku "Specijala") odustali smo od "linkovanja". Nije problem vratiti se izvornoj ideji. To traži još malo dodatnog angažovanja oko pripreme, ali nije nešto što je nepremostivo.
Dobra stvar u svemu ovome jeste da uvijek ima novih priloga.
Naravno, ne treba naglašavati da ovdje nema nikakve namjere da se neko vrijeđa, dovodi u neprijatnu situaciju i sl. Ovo je sve samo lagano poigravanje sa škakljivim temama (Nije samo seks specijalan. Specijalna je i npr. politika). Hvala na razumijevanju.

Luka је рекао...

Jest, škakljivi premeti ponekad znaju biti uvredljivi, no to je stvar slova, odnosno umješnosti "mućkaroša" istih. E, sad kako će reagirati dotična osoba kad sazna kako je "ispreturana", to je druga stvar. Recimo meni su simpatični (auto)premeti: LUKAVI PAČIĆ, ČUPAVI ALKIĆ, a osobito mi nije mrska premetaljka "ČIPKA" LAVIĆU, obzirom da mi je to i horoskopski znak.
U Kviskotekinom anagramu tjedna uratci "na rubu" idu, a da li su urednik ili autori imali problema, nijem i poznato. Evo nekoliko "bisera", pa se zabavite odgonetajući:
LAŽEMO KAD TRIBA!, SKORO JEBEN VOL?, ĐAVLI MONSTRUMA, KRASNA DOJKARO!, BEDAK TRAŽI PORNIĆ!, NEKI MLAD TOVAR!, IMA SAMO DREK!, PRIMALA STOJKA!, NE PIŠKI KO LANI!, VEĆ SNIVA PISOAR!, TI MALA NA VEĆI!, DE, KURVAROŠ!, DRND'O GLAVIĆEM!, MOĆNI ISPUŠI!, OPLODI LI SNAŠE?, ŠEVIT ĆU ANKU!, LIČNO PRCA DAME! & PRČE OMLADINCA!, NAĐI ČITAV PENIS!, KIVNO PIČKARALO!, ON LUFTA PENIS!, UMIVA TI JAJCA!, DRKAM OLIĆU! & DRMA OLIĆKU!, i par anagrama godine: ODVRATAN KLJUN, TOVI SE TELAC!, VOL SA ŠIROK BREG, ALO, ZAJEBI TANGE!.
Na Kvizovim izletima u nepoznato nažalost nisam sudjelovao, no u druženju enigmata često se prepričavaju dogodovštine s istih. Tako je na jednom gostovala istarska pjevačica Lidija Percana, a pokojni primoštenski zagonetač Ivica Maljković je napravio premet IDEALAN PRCAJ. Nije se mogao suzdržati da joj ga ne kaže, i navodno nije joj bila mrska ta konstatacija.
Kao sastavljač "škaljivih" uradaka, također volim rješavati i tuđe umotvorine. Slažem se sa Miroslavom da bi isti trebali biti (kao prije nekoliko mjeseci) "linkovani", pa: OVO VELIK LIZ, NIKO!

Vanja Tomašev је рекао...

Prvo, neispravno je napisano "za i protiv specijala", t.j. padeži nisu dobro složeni. Kaže se "za specijal", a ne "za specijala". Dakle, pravnilno bi bilo "Za specijal i protiv njega" (videti "Rečnik jezičkih nedoumica" I. Klajna, Prometej 2011, strana 76).

Drugo, ako ukinete specijal, štrajkovaću glađu.

Sneška је рекао...

"Specijal" a opštepoznat, interesantno!

Mirka је рекао...

Podržavam jednomjesečno izdanje. Ovo govorim i sa stanovišta rješavača i redovnog autora. Žargon i vulgarne riječi su naša svakodnevnica i mislim da je Specijal samo enigmatska varijanta masnih viceva. Prethodno upozorenje je dovoljno za one koji ne žele da gledaju. Jednostavno, ne otvaraju i tjt.

U slučaju ukidanja Specijala pridružujem se Vanji!