петак, 17. фебруар 2017.

REČ PO RIJEČ (1487)



NJEGOVA SVETOST
Piše: Radoja Racanović 
Njegova svetost je tipizirani izraz na početku titule vrhovnog crkvenog poglavara, može biti sastavni dio ili dodatak toj tituli, a može u potpunosti ili djelimično zamijeniti zvanični naziv. Uobičajeno se opisuje kao počasni naslov koji se daje patrijarsima u većini pravoslavnih i papi u katoličkoj crkvi. Međutim, nije karakterističan samo za hrišćanske crkve, već se sreće i u nekim drugim religijama, uključujući budizam (posebno tibetanski), hinduizam, šintoizam i islamsku sektu ahmedije.
Dugačke zvanične titule crkvenih vođa u potpunosti se mogu zamijeniti ovim dvočlanim izrazom samo pri direktnom obraćanju, i to sa Vaša svetosti. Treba reći da katolička crkva na ovim prostorima preferira da se papu oslovljava sa Sveti oče,  iako izrazi Sveti otac i Njegova svetost nemaju isto značenje. Tako je nakon abdikacije prije 4 godine „Sveti otac Benedikt XVI postao Njegova svetost Benedikt XVI“, kako je glasio naslov u jednim novinama, tj. zadržao je počasno zvanje Njegova svetost po odluci Vatikana.
Počasni naziv za poglavara u nekim pravoslavnim crkavama je Njegovo blaženstvo. Tako je u Rumunskoj pravoslavnoj crkvi, kao najvećoj od njih, zatim Aleksandrijskoj, Antiohijskoj i Jerusalimskoj te još nekim manjim pravoslavnim crkvama koje nemaju status patrijaršije.  Između ostalih, to je i titula arhiepiskopa (Jovana) Pravoslavne ohridske arhiepiskopije obnovljene 2002. g.  pod jurisdikcijom SPC.
Prema ruskim izvorima, puna zvanična titula vaseljenskog (i carigradskog) patrijarha je Njegova božanska svetost arhiepiskop konstantinopoljski, novorimski i vaseljenski patrijarh.

Na slici je (Njegova svetost) patrijarh srpski (gospodin) Irinej, a njegova zvanična titula glasi: Arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski Irinej.
Napomena: Svi crkvene nazivi u ovom teksu napisani su u skladu sa pravopisom srspkog jezika. Crkveni izvori donekle odstupaju od tih pravila, posebno u pisanju velikog slova.

2 коментара:

Nedjeljko Nedić је рекао...

Mislim da se papa oslovljava uvijek samo sa Sveti otac, dok se biskupi i kardinali oslovljavaju s Njegova uzoritost.

Радоја Рацановић је рекао...


Kao što sam napisao, tom načinu oslovljavanja se daje prednost, ali nije isključivo; čak postoje pravila (mislim da su nezvanična) kada treba upotrijebiti “Sveti oče”, a kada “Vaša svetosti”.

U skladu sa naslovom ovog teksta, u njemu sam se ograničio na titulisanje crkvenih poglavara; pisanje o svim činovima i titulama u crkvenoj jerarhiji zahtijevalo bi mnogo prostora i vremena.