понедељак, 27. фебруар 2017.

REČ PO RIJEČ (1497)



Piše: Radoja Racanović
CARIBROD
Caribrod je ranije ime današnjeg Dimitrovgrada. Taj gradić u jugoistočnoj Srbiji, uz samu granicu sa Bugarskom, preimenovan je dekretom na današnji dan 27.2.1950. g. u čast istaknutog bugarskog komuniste Georgija Dimitrova (1882-1949), osam mjeseci nakon njegove smrti.
Povodom 27. februara 1934.godine, kada je Georgi Dimitrov oslobođen iz fašističkog zatvora nakon Lajpciškog procesa“, u Beogradu je objavljen „Ukaz o promeni imena grada Caribrod u Dimitrovgrad i Caribrodskog kraja u Dimitrovgradski kraj“, a u Caribrodu organizovan veliki narodni skup, na kome je oko 5000 okupljenih pozdravilo tu odluku.
Inače, Dimitrov je umro u sanatorijumu Barviha nedaleko od Moskve, zvanično zbog srčanih problema, a nezvanično - otrovan je po nalogu Staljina. Po njemu je nazvano 5 gradova, 2 u Bugarskoj, 2 u SSSR-u i 1 u Jugoslaviji, a tri su nosila, i još uvijek nose, ime Dimitrovgrad
Uprkos brojnim inicijativama u posljednjih 15 godina, Dimitrovgradu još uvijek nije vraćeno staro ime. Iako se u tom gradu rijetko može čuti da neko od mještana kaže da živi u Dimitrovgradu, odnosno svi za sebe govore da su Caribrođani. Tako bar tvrde novinari Radiotelevizije Caribrod (RTC), jedine informativne kuća na teritoriji te opštine.   
Caribrod se u rimsko doba zvao Balanstra, a u tursko Carski bunar. Ne zna se tačno kada je dobio naziv Caribrod, ali se zna da su tome prethodili nazivi Zarin brod i Zaribrod. Po predanjima naziv ovog naselja bio je Carski brod, koji se i danas koristi u narodu

Нема коментара: