уторак, 7. март 2017.

POZDRAV IZ OHRIDA

Пoздрaв енигмaтимa oд дaнaшњег слaвљеникa Тoдетa Илиевскoг и кoлеге Андoнa. Oвa је сликa снимљенa пре некoликo тренутaкa.

10 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Pozdrav i hvala na javljanju.

Belirac је рекао...

Pozdrav Ohriđanima.
Ja sam u Ohridu bio na maturalnoj ekskurziji.

Н. Петковски је рекао...

Здраво земјаци!!! Еј, не сме се виделе 100 години!!! Голем поздрав од мене!

Belirac је рекао...

Možete li, poštovane kolege, odrediti lokaciju u Ohridu na kojoj su se slikali belomanastirski gimnazijalci 1972. godine: maturalno putovanje?

Andon Koloski је рекао...

Јоване, да! Веројатно си уочио сличност фотографије од пре 45 године и ове данашње.А то значи да сте се ви сликали неких 15-так метара иза места где је урађена данашња фотографија.Доказ је карпа са леве стране на сликама, која израња из језера.На обе слике има исту форму.На тој карпи је и једна од (некада 365!) цркава које наводно су биле у Охриду.Црква се зове СВЕТИ ЈОВАН КАНЕО.Бела зграда на вашој фотографија некада је била градска библиотека.Срушена је пре 14 година и на том месту је данас мини парк.Препоручујем ти:
под један) да погледаш на интернет о горепоменутој цркви и још више о Охриду,
под два) да заједно са вашом лепшом половином посетите Охрид , те се потсетите како је било на матуралцу пре 45 година.Ово не верујем да ће вам бити тешко јер видим да уживате у путовањима.
Уз све ово подразумева се да ће те бити моји гости, а у том периоду ћу бити и водич кроз охридске знаменитости и лепоте.Има се шта видети и доживети.Наравно биће присутна и енигматика...

Belirac је рекао...

Pa to je stvarno nevjerovatno da su se dvojica mojih (i naših) blogovskih prijatelja danas slikala u Ohridu na gotovo istom mjestu na kome sam se ja slikao sa svojim razredom prije 45 godina, u septembru 1982. godine.

Анониман је рекао...


Поздрав Тодету из Панчева. Остао ми у сећању његов изванредни четвороструки прозни анаграм са конкурса Политикиног Мозаика пре 37 година када је требало анаграмирати своје име и презиме и место живљења. ТОДЕ ИЛИЕВСКИ -ОХРИД је то изгледало овако:

И СТИХОВИ - ДИРКЕ ДЕЛО
ЛИРИК ВОДЕ ТИХО СЕДИ,
ХРИДИ, ДИВО, КИТЕ СЕЛО,
И ХОТЕЛ И ДИСКО ВРЕДИ.

Прави је подвиг прозне анаграме представити као стихове у осмерцу са ефектним укрштеним римовањем (први-трећи, други-четврти стих). Могло би се рећи да је то истовремено и прозни и стиховни (четвороструки) анаграм. Жири, нажалост, није имао ни мало слуха, па овај бисер није уврстио у десет најбољих анаграма.
Тоде, и после толико година, кажем ти браво за овај бисерни састав!

МОМИР ПАУНОВИЋ

Belirac је рекао...

Moja supruga Vesna i kćerka Sonja već nekoliko godina spominju da bismo trebali posjetiti i Makedoniju, ali to još uvijek nismo ostvarili. I Nikola Petkovski se ponudio da nam bude vodič po Skoplju.

Inače, ja i Vesna smo 1989. godine bili na ljetovanju u Ohridu, tako da sam ja zapravo u Ohridu bio dva puta.

Biće, nadam se, prilike i za treći put.

Belirac је рекао...

Podsjećam Todeta i Andona na ovo: 33. SOZAH u Belom Manastiru.

Ima li šanse da se vas tri Makedonca zaputite u Baranju u septembru ove godine?

Бранислав Никић је рекао...

Поздрав македонским колегама!