среда, 31. мај 2017.

PRVA MODERNA UKRŠENICA

Branko Milovanović nam na uvid i komentarisanje stavlja svoj tekst o prvoj modernoj ukrštenici. Tekst je OVDE.

5 коментара:

Nedjeljko Nedić је рекао...

Dobar tekst i sačuvat ću ga. Još 1993. Radislav je Marinković objavio "Ogled o najstarijim ukrštenicama" u kojemu spominje većinu radova koje navodi i Branko, ali ne i ovu talijansku. Marinković spominje i Fehima Spahu i njegovu križaljke iz Nade, koju ću objaviti na DUE kada broj dođe na red. O Spahi sam i ja pisao, ali teksta nažalost više nemam.

Ja mislim da križaljka ne mora imati crna polja da bi se zvala križaljkom. Jedino je važno da se riječi križaju i da postoje.

rok је рекао...

Nene, koliko različitih likova možeš napraviti da bi bili interesantni za rješevače u jednogodišnjem periodu?. Koliko će ti likovi biti interesantni i popularni za rješavače, a da se ne ponavljaju. Naslov je jasan MODERNA ukrštenica, bez crnog polja ukrštenica nebi bila kraljica zagonetaka i nebi
postigla takvu popularnost kakvu ima danas. O ostalim ukrštenicama je već davno sve rečeno. Spahićevu ukrštenicu kao i mnoge druge nisam spominjao, cilj pisanja je da je CRNO POLJE omogućilo rascvjet križalke i njenu popularnost.

Cryptoman је рекао...

Nedjeljko,
taj Fehim nije Spaho nego Spahić. Tragao sam za brojem "Nade" u kojem je objavljena njegova križaljka, ali sam uspio nabaviti samo neki drugi iz 1895. god. (čak je još stariji broj).
Sticajem okolnosti u njemu se pominje i taj Fehim, ali kao jedan od čitalaca koji je poslao tačno rješenje šahovskog problema.

Hajro је рекао...

Slažem se s Nedjeljkom - križaljku čini križaljkom ili ukrštenim riječima upravo to - ukrštanje riječi, opisi i rješavanje. Crna polja su najprihvaćenija grafička opcija. Imao sam hrpicu Nada, ostao mi je samo omot iz 1906, posebno je zanimljivo da je enigmatika išla na naslovnoj strani (kraj svih drugih vrlo ozbiljnih sadržaja), a u moderna vremena završila kao dodatak uz TV program i horoskop.

ESSA је рекао...

Zahvaljujem se Branku Milovanoviću na knjizi s magičnim kvadratima, koju mi je predao Emir Vučijak, vrativši se s Une. Ejub