среда, 9. август 2017.

JOVANOV SLOGOVNI KVADRAT (95)

BE, DA, DA, FON, FON, HEN, LA, LA, LA, LA, PR, RI, RI, TE, TE, TI
Vodoravno i uspravno: 1. Američki pjevač i filmski glumac, Hari (1927), jedna od najuspješnijih afroameričkih pop-zvijezda u historiji, "kralj kalipsa" ("Banana Boat Song" /Day O/), 2. Osoba koja govori dosadne i beznačajne sitnice (mn.), 3. Prezime i ime poznatog američkog glumca (1905-1982; "12 gnjevnih ljudi", "Bilo jednom na Divljem zapadu"), 4. Objavljivati, oglašavati, razglašavati (riječ je zabilježena u Vukovom rječniku).

Autor: Jovan Nedić

4 коментара:

IlijaO је рекао...

BE-LA-FON-TE
LA-PR-DA-LA
FON-DA-HEN-RI
TE-LA-RI-TI

O ovom zadnjem pojmu bi se moglo tupiti! Jer, ako je izvedena od "telal", onda je upitno da li je ispravno zabilježena ( telaliti). A k tome, velik je odmak od Vukova vremena i rječnika!

Ali: ako bi bila laprdara ( imenica,jednina); torokuša, žena koja laprda, žena koja govori nesuvislo, koja „mlati praznu slamu” ...onda bi imali dolje TERARIJI!

Belirac је рекао...

Ilijino rješenje je ispravno.

Belirac је рекао...

Primjedba IlijeO na sadržaj slogovnog kvadrata opravdana je: s riječju LAPRDARA kvadrat bi bio bolji jer bismo onda na četvrtoj poziciji imali množinu TERARIJI.

U rječnicima (dvomatičnom, RSANU) nema ni riječi LAPRDALO, ni LAPRDARA. Za prvu ja sam znao i pronašao sam je na Googleu, a za drugu nisam znao, a nisam se ni sjetio da bi takva riječ mogla postojati.

Glagol TELARITI potvrđen je u više izvora, npr. i ovdje.


Belirac је рекао...

Vladimir Šarić šalje svoj kvadrat s Belafonteom na prvom mjestu:

BE...LA..FON..TE
LA.....U....TA....RI - svirači na lauti
FON.TA...NE...LE - mekane površine između kostiju lobanje bebe
TE....RI....LE...NI - verovatno može množina od terilen