четвртак, 15. март 2018.

REČ PO RIJEČ (1750)



MAGINJA

Piše: Ilija Ozdanovac
Kada sam prije (mislim), tri godine od prijatelja dobio nekoliko plodova crvenih bobica, tvrdeći da je to jestivo voće (do tada meni nepoznato) imenom  maginja, odlučih iz koštica, već oprobanim načinom doći do podmlatka, a onda, do, meni egzotičnog stabalca kojeg ću vremenom odgojiti!
Rezultat toga vidljiv je na slici, a ovoj ljepotici kreće treća godina, i kako se. klima neumitno mijenja - možda dočekam i prve plodove!
A sad da se pozabavimo maginjom, u čemu ću si pomoći sveznajućim Googleom i dostupnoj mi literaturi!
Maginja je, dakle, planika, odnosno zimzelena mediteranska biljka, grm ili stablo lat. naziva Arbutus unedo, iz porodice Vrijesovki (Ericacea), koja potječe iz Mediteranskog područja, a kod nas je nalazimo od Istre do Dubrovnika.
Plod je u obliku crvenih bobica i jestiva je, bogata vitaminom C, (ne u većim količinama), ali je zato izuzetna za pripravu džema i marmelada, kada ne škode probavi, a naravno i za pravljenje rakije ( tada najmanje škodi) ;-)  Plod dozrijeva u studenom i prosincu, kada su plodovi žarko crvene boje, a istovremeno se pojavljuju bijeli cvjetići (za nagodinu). Prezreli plodovi su puni alkohola, pa se neumjerenim uživanjem možete dovesti u čudno stanje. Ali ne brinite, sutra vas neće boljeti glava (tako barem kažu). Koristi se i kao čaj a ljekovita svojstva pokazuje kod šećerne bolesti i bolesti prostate.
Pronađoh i podatak da se koristi i u kozmetici i dodaje kremama za lice, za tamnjenje kože, a navodno i usporava starenje.
U različitim područjima, maginja se drugačije i zove, pa su  tako zabilježena i narodna imena :  obična planika, drvo jagoda, jagodnjak, prpak, gornik, medvedovo grožđiče, medvetka, opernik , planičac, manjiga..

Izvori: Google, HER, Opća nacionalna enciklopedija, Čvor-"6"

3 коментара:

Анониман је рекао...

U nas se zove NAVADNA JAGODIČNICA,

Štefan Markovič

Luka је рекао...

Jeo! Super su!

Анониман је рекао...

nije manjiga već MAGINJA