недеља, 25. март 2018.

EVERGRIN (694)

Piše: Ilija Ozdanovac
Centripetaljka je (još)  jedna od mnogih varijacija mrežaste ispunjaljke na zadani kvadratni lik, a ispunjavala  se na način da se kreće obodom lika, od vanjskih i okomitih redova, pa "ukrug"- centar ! Početak pojma je označen rednim brojem, i svaki slijedeći pojam počinje posljednjim slovom prethodnog pojma. Npr: PjesniK- KantatA- AntantA- Al BanO- OtokaR.......
Po upisivanju svih traženih i točnih pojmova, dolazi se do konačnog rješenja, koje se proteže dijagonalno s lijeva na desno i s desna nalijevo, prema dolje (obično osjenčenih ili označenih polja), iako to nije bilo pravilo.
Ne treba je poistovijećivati ili brkati sa spiralnom ispunjaljkom!
U hrvatskoj enigmatici, centripetaljku, od prvog broja objavljuje "Čvor" iz Bjelovara, u "Osmosmjerci", idejni začetnik i "roditelj" je Stjepan Horvat (iako je prva objavljena bez potpisa), premda je za pretpostaviti da je lik i ideja već ranije zabilježena u nekom stranom enigmatskom časopisu. Tokom vremena objavljeno ih je u znatnom broju, a autori su uglavnom bili stalni suradnici "Osmosmjerke", kao Jovan Nedić, Nikola Banda, (pa i ja) !
Centripetaljka kao zagonetka nije zahtjevna za sastavljanje (obično se vezala uz prigode, imena i prezimena javnih osoba, važne povijesne događaje i sl.),  kao neke druge srodne forme, ali je imala svoje poklonike, kako među rješavačima tako i sastavljačima 
Važno je napomenuti, da je više centripetaljki objavljeno i  u "Pitalici" ZDV-a iz Vinkovaca ( na slici- Pitalica br.50, rujan 2014.).
Izvori: Google, "Osmosmjerka", "Pitalica"

4 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Pravo da vam kažem, ne vidim razliku između ove zagonetke i spiralne ispunjaljke, osim u grafičkom prikazu (nema debljih linija).

IlijaO је рекао...

Razlika je u tome što se u spiralnoj križaljki, traženi pojmovi upisuju kao i u ovoj spiralno, a istovremeno se u okomitim stupcima ( kroz cijeli lik) također traže i dobijaju suvisle riječi! Šaljem primjer!

Nedjeljko Nedić је рекао...

Pisao sam o centripetaljci u svojem Leksikonu zagonetaka. To jest spiralna ispunjaljka, ali je u početku konačno rješenje redovito bilo po sredini pa je shodno tomu nazvana tako. Kasnije su rješenja izlazila i dijagonalno kao u primjeru iz Pitalice.

Belirac је рекао...

U ovom tekstu bi kao izvor trebalo spomenuti i članak s Wikipedije: cetripetaljka.