понедељак, 5. новембар 2018.

ACTA AENIGMATICA (32)



NEKE ČINJENICE O OSNIVANJU "ENIGMATSKOG KLUBA" U BEORADU
Piše: Stjepan Horvat
Sređujući bogatu pisanu dokumentaciju koju sam čuvao godina, naišao sam i na nekoliko preslika dokumenata vezanih uz osnivanje "Enigmatskog kluba" u Beogradu. Ne znam je li što od toga već vidjelo svjetlo dana, no svejedno sam odlučio da ponovo obznanim neke činjenice iz tih dokumenata, koji su se kod mene našli u prosincu 1978. godine, dakle prije četrdeset godina.
Za osnivanje nekog kluba ili društva nekada je trebalo desetoro osnivača, a odobrenje za rad davao je nadležni organ Sekretarijata za unutrašnje poslove, ovisno o području na kojem će djelovati takav klub. (Napomena: Danas su u Hrvatskoj dovoljne tri osobe za osnivanje udruge!). Tako se u Beogradu u srpnju 1957. godine okupila skupina osoba raznih profesija, potaknuta idejom i radom Vlaste Pavlovića, i održala skupštinu na kojoj je osnovan enigmatski klub. Među podnosiocima molbe "Sekretarijatu unutrašnjih poslova Narodnog odbora sreza Beograd" za osnivanje „Enigmatskog kluba“ u Beogradu bili su:
1. Vlastimir PAVLOVIĆ, novinar NIP „Omladina“ i glavni i odgovorni urednik časopisa „Enigma“ iz Beograda;
2. Danilo ALARGIĆ, novinar i publicist iz Beograda;
3. Stevan MAREKOVIĆ, službenik SUP-a NR Srbije iz Beograda;
4. Andreja CVITKOVIĆ, liječnik iz Beograda;
5. Svetozar PAVLOVIĆ, filmski režiser iz Beograda;
6. Žarko VUKOSAVLJEVIĆ, novinar lista „Večernje novosti“ iz Beograda;
7. Velislav MILOJEVIĆ, službenik NIP „Omladina“ iz Beograda;
8. Mihailo MLADENOVIĆ, advokatski pripravnik iz Beograda;
9. Petar STOJANOVIĆ, novinar lista „Politika“ iz Beograda;
10. Ranislav LAZAREVIĆ, novinar lista „Borba“ iz Beograda.
Molbi za dobivanje dozvole za osnivanje "Enigmatskog kluba", čije će sjedište biti u Beogradu, priloženi su prilozi: Zapisnik s osnivačke skupštine, Pravila kluba, Program rada, Uvjerenje o biračkom pravu za potpisnike i Lista potpisnika. U molbi se navodi da će sjedište "Enigmatskog kluba" biti u Beogradu, u Ulici kralja Milutina 8. Cilj kluba je „da na temeljima narodnog zagonetarstva neguje ovu vrstu narodne književnosti, izučava je i prikuplja. Da kroz razonodu i na zabavan način utvrđuje i proverava stečeno znanje iz svih oblasti nauka i umetnosti. Da među svojim članovima gaji veštinu sastavljanja zagonetki i enigmatskih sastava i izučava nauku o zagonetarstvu. Svoj cilj klub će ostvarivati i putem nedeljnog časopisa „Enigma“ koji izlazi već sedam godina i koji časopis ovaj klub dobija od Novinsko-izdavačkog preduzeća 'Omladina'. Klub će također povremeno izdavati i publikacije a u saradnji s javnim i kulturnim radnicima držaće i predavanja.
Klub će okupljati u svojim redovima kako građane FNRJ, tako i omladince i omladinke, članove Narodne omladine Jugoslavije, kojima će na pristupačan način i zabavan način kroz razonodu omogućavati sticanje i proveravanje znanja iz svih oblasti nauke i umetnosti“.
U Molbi, koja je napisana 20. srpnja 1957. godine, navodi se da „klub ovakve vrste i sa sličnim zadacima i ciljevima, već je do sada osnovan i nalazi se u Osijeku i da se delatnost tog kluba prostire na teritoriju tog sreza i takođe izdaje svoj stručni časopis“. Potpisnik ove Molbe je Vlasta Pavlović.
Sekretarijat za unutrašnje poslove NO grada Beograda izdao je 29. srpnja 1957. godine "Rešenje" br. 13096/57. u kojem se „odobrava osnivanje i rad ENIGMATSKOM KLUBU sa sedištem i područjem delatnosti na teritoriji grada Beograda a prema podnetim pravilima i programu rada“.

4 коментара:

Belirac је рекао...

O Danilu Alargiću postoji članak na Wikipediji: Danilo Alargić.

Slavko Bovan је рекао...

Postojala je inicijativa da se reaktivira rad ovog kluba, makar kao sekcija u okviru ESS, ali mi se čini da se od inicijative nije dalje odmaklo.

Belirac је рекао...

Iz ovih bi se dokumenata moglo zaključiti da je osnovan "Enigmatski klub" u Beogradu (ili Enigmatski klub u Beogradu). Međutim, u impresumu "Enigme" broj 422 (20. VII. 1962) piše: Izdaje Enigmatski klub iz Beograda.

Na sh-Wikipediji opet piše ovako:

Prva dva broja "Enigme" bila su izdanje Ilustrovanog lista "Mlada snaga", od trećeg broja izdavač je bilo Omladinsko izdavačko preduzeće "Mladi borac", od 207. broja (1956) NIP "Jež", od 229. broja (1957) NIK "Omladina", a od 247. broja (1957) Enigmatski klub Beograd (EKB), koji je tada i osnovan. "Enigma" je kao njegov organ izlazila sve do broja 1301 (26. V. 1981) kada je list postao deo izdanja tadašnjeg OOUR-a "Večernje novosti" u sklopu RO "Borba", a EKB je i dalje uređivao enigmatski deo.

Možda Štef ima dokument iz koga bi se vidjelo tačno ime kluba?

Neki Tip је рекао...

Dokumenti su u prilogu. Stvar je jednostavna, bar je tako pisalo u ono doba. Enigmatski klub (pa sjedište) Beograd. Enigmatsko udruženje (sjedište) Bjelovar (EUB). Nije bilo nikakvog imena koje bi išto pod navodnike, kao kasnije Enigmatsko udruženje "Čvor" Bjelovar. Na pečatu je moralo biti sjedište pa smo to tako pisali. Enigmatsko udruženje - (novi red) Bjelovar. E sad je li EK iz ili u Beogradu, to je kako je tko napisao. I jedno i drugo je po meni u redu, a ime je samo Enigmatski klub. Iz dokumenta se vidi da su se ugledali u EK iz Osijeka, kojeg smo smo svi kratili kao Enigmatski klub Osijek (EKO), ali ovdje isto Osijek je samo odrednica mjesta iz kojega je Enigmatski klub.