понедељак, 17. децембар 2018.

ACTA AENIGMATICA (38)



ZABAVNI GLOBUS
Piše: Stjepan Horvat
O bugarskom zagonetaštvu vrlo malo smo znali, ali smo ipak pokušavali stupiti u kontakt s nekom osobom koju je zanimalo zagonetaštvo. Posredstvom rumunjskog zagonetačkog prijatelja Oprice Preda saznao sam da u bugarskom gradu Pazardžik postoji enigmatska grupa „Enigmatika“ pri Omladinskom domu i da u njoj aktivno djeluje Rusi Dragomanski. Vrlo brzo izmijenili smo pisma, a on je bio oduševljen onim što je EU „Čvor“ radio na polju enigmatike u bivšoj državi. Posebno mu je bio zanimljiv „Zagonetač“ i njegovi članci.
Godine 1986. od 14. do 17. listopada u gradiću Ajtos održan je XI. međunarodni susret zagonetačkih urednika „Enigmapress“, a pored mene, kao predstavnici EU „Čvora“, nazočili su još Radoš Pušonjić i Željko Jandragić. Tom prigodom upoznao sam se s Rusije Dragomanskim, kada mi je poklonio nekoliko primjeraka njihovog zagonetačkog časopisa (knjižice) pod imenom „Krstoslovici, rebusi, igroslovici“, a razmijenili smo i iskustva, posebno vezana za okupljanje zagonetača. Naša povremena korespondencija je nastavljena i idućih godina.
Tako sam 14. travnja 1989. godine primio pismo i brošuricu pod nazivom „Zanimatelen globus“ (bug. Занимателен глобус; „Zabavni globus“), gdje se kao nakladnik pojavljuje Inicijativni komitet priredbe „Praznici enigmatike ´88. pri Omladinskom domu iz Pazardžika, a datum tiska je travanj 1988. godine. Brošura ima 32 stranice, na kojima je otisnuto 36 enigmatskih uradaka – križaljki, piramida, brojčanica, četvorina, rebusa i dr. (zanimljivo da nema ni jedne premetaljke i slične stihovne zagonetke). Zagonetke je sastavilo četrnaest autora, a za tisak priredili su ih Rusi Dragomanski i Nerses Širinjan.
U predgovoru piše:
Mladi prijatelji, povod izdavanju „Zabavnog globusa“ je deseta obljetnica osnivanja kluba „Enigmatika“ pri Omladinskom domu u Pazardžiku i organizacija nacionalnog praznika zagonetaštva – Pazardžik ´88.
Sa „Zabavnim globusom“ želimo pokazati i popularizirati dio kreativnih aktivnosti mladih autora i pozivamo vas da nam se pridružiti ako imate takve kreativne interese.
Ugodni vam trenuci sa „Zabavnim globusom“ kluba „Enigmatika“ pri Omladinskom domu u Pazardžiku i radujemo se našem susretu.
Evo i nekih naziva zagonetaka: Aritmogrif (brojčanica), Bukven sbor (zbrajaljka), Kartinen rebus (slikovni rebus), Krstoslovica (križaljka), Matematičeski simboli (račun), Metamorfozi (preobrazba), Magičeski kvadrat (četvorina 7x7 i 8x8), Ananimna veriga, Ogledalo, Vreteno i Logičeski figuri (logički zadatak).

6 коментара:

L. Marić је рекао...

Kvadrat 8x8

1. SAMOSATA, 2. ?, 3. ?, 4. O'KAROLAN, 5. ?, 6. ? 7. TITANATI, 8. ATANASIJ.

Slavko Bovan је рекао...

"O bugarskom zagonetaštvu vrlo malo smo znali,.."

Pravo da kažem, o bugarskom zagonetaštvu i danas malo znam. Zahvalan sam na ovakvim tekstovima.

Belirac је рекао...

Ja imam nekoliko bugarskih enigmatskih listova...

GOGA је рекао...

KVADRAT 8X8
3. MAGARETA

L. Marić је рекао...

Kvadrat 8x8

2. AMAKINIT
5. SIROTINA

zarptica.53 је рекао...
Аутор је уклонио коментар.