петак, 11. октобар 2019.

DAMA MEĐU NAMA

Evo priloga za diskusiju (popularno "tupljenje" i takođe popularno "oštrenje"), inspirisanu komentarom Milana Žarkovačkog uz današnji Rešadov rebus.
Gornji rebus poslao je Zoran Milunović, odmah po raspisu EDL sa napomenom da je velika verovatnoća da je rebus već objavljen, te da pretposlavlja da će stići još nekoliko "dama", ali rebus ipak šalje da (citiram) "bude prvi  koji ga šalje, u slučaju da nekim čudom do sada nije objavljen". Zoran je sve dobro pretpostavio. Stiglo je ukupno OSAM rebusa sa istim rešenjem. Svih osam su uredno evidentirani, ali nisu prošli "sito i rešeto" iz razumljivih razloga. (Ova grafička priprema je Zoranova).
Ko zna kada je PRVI PUT objavljena ova kombinacija? (Ovo je retoričko pitanje, ali možda i dobijemo odgovor od pedantnih istraživača).

3 коментара:

N. Petkovski је рекао...

Ja sam jedan autor od tih osam rebusa "Dama s kamelijama" sa potpuno istom grafikom. Nisam uopšte razmišljao da li je to već viđeno. Ako se postavlja pitanje kad je prvi put sastavljen ovaj rebus, ne znam, ali znam da sam ga zadnji put ja sastavio, jer sam poslao rad skoro pred fajront (dakle, ostalih sedam je već bilo u konkurenciji).

Što se tiče ponavljanja ideja i konstrukcija, sasvim je moguće, jer niko ne može znati šta je i kad to već viđeno. Ali najčešće se ponavlja ono: DO, PRI, UZ, PRED, KOD, IZA, TE, S, SA ... Jednostavno se to ne može izbeći. Drugo je pitanje, koliko ovakvo nešto treba da se smatra nekvalitetom nekog rebusa.

Бранислав Никић је рекао...

Čini mi se da ga je prvi objavio Olaf Ljubibratić, ali sa postavkom: Damask, am E, lija MA. Verovatno u Eureci.

Tonci M је рекао...

Ja se iz neke davne Kvizorame sjećam stihovne:

DAMASK AMELIJA, MAda već u poznoj dobi, vidjeti želi...

Mislim da je autor bio ARNAUT, ali nisam siguran.