уторак, 8. октобар 2019.

IZ "ZABAVNIKA"

(Prilog: Dinko Knežević)

6 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Nema komentara?

Анониман је рекао...
Администратор блога је уклонио коментар.
Slavko Bovan је рекао...

Brišu se i DUHOVITi komentari ako su anonimni.

Nedjeljko Nedić је рекао...

Netočna tvrdnja jer je Slavko Peleh doktor enigmatike.

Belirac је рекао...

Slavko Peleh je doktor filologije: Wikipedia: Slavko Peleh.

Радоја Рацановић је рекао...


O Šorcu se može naći baš dosta podataka na internetu jer on, ako sam dobro shvatio, uživa status medijske zvijezde u SAD-u.

Tamošnji sistem školovanja pružio mu je mogućnost da stekne fakultetsku diplomu iz enigmatologije (na Univerzitetu u Indijani 1974. godine) na taj način što je sam osmislio nastavni plan i program iz te oblasti kroz Glavni individualni program na univerzitetu. Tri godine kasnije (1977) stekao je i diplomu Pravnog fakulteta, ali nije položio pravosudni ispit i nije se posvetio pravu već enigmatici. Dodijeljen mu je počasni doktorat na dva američka univerziteta.

Šorc je 1978. pokrenuo Američki turnir (takmičenje u rješavanju) ukrštenih riječi, koji se od tada redovno održava svake godine i kojim on rukovodi.

Od 1987. Šorc uređuje radio-slagalicu koja se emituje nedjeljom u zajedničkom programu preko 1.000 javnih radio stanica u Sjedinjenim Državama.

Osmislio je i pokrenuo 1992. Svjetsko prvenstvo u rješavanju logičkih problema, kojim je zamijenjen raniji Međunarodni križaljkaški maraton. O MKM-u i Šorcovom učešću na njemu pisao je više puta gdin Stjepan Horvat ovdje i na blogu Nedjeljka Nedića.

Šorc je autor ili urednik više od 100 knjiga i vlasnik je preko 20.000 knjiga i časopisa sa zagonetkama (od kojih je najstarija iz 1545. godine), što je zasigurno najveća biblioteka te vrste na svijetu.