среда, 6. новембар 2019.

MAJSTORICA MAJSTORA S MORA


KVIZOVKA  SPLIT  2019 - Majstorica
Na ovogodišnjem kvizovkaškom turniru SPLIT 2019  sudjelovalo je 7 igrač(ic)a. U proljetnim kvalifikacijama svaki je igrač je igrao sa svakim, nakon čega je četvero prvoplasiranih igralo jesensko finale. Luka Pavičić je pobijedio u svih 6 partija, Miro Šarić je imao skor 5:1, Petar Štambuk 4:2, a Marjan Banić 2:4. U finalu nije bilo iznenađenja, a u posljednjoj partiji Miro je pobijedio Luku, pa je njihov skor bio 1:1, te se po propozicioniku trebala odigrati Majstorica. 
U utorak 5. studenog dva (vele)majstora sjedoše za tablu i pod budnim sudačkim okom Sande, odigrana je nevjerojatna partija, puna preokreta rezultata, reklamacija, izmjene slova ali i odigranih jedanaestica. Već u prvom potezu Miro izvlači slova „za desetku“, i odigrava SULOMNIČKA. Luka pokušava uzvratiti 11-icom AUTOTKALČEV, Miro reklamira, Sanda ne priznaje riječ, pa Luka izbacivši „auto“ odigrava skromnu sedmicu. Miro uzvraća sa ŠEMPJINO, što Luka reklamira i dobiva dva minuta kazne. Luka s naizgled lošim slovima (čak šest samoglasnika), odigrava EUROMULETAR, što Miro reklamira, a Sanda uz pomoć Petra ipak priznaje riječ, te slijedi prvi minut Mirove kazne. Miro mudro skuplja bodove i odigrava ŽGOLJE, na što Luka mijenja slova. Potom i Miro mijenja slova, a Luka s novom 11-icom PRAUDINAČKE pokušava bodovno pobjeći. Slijedi reklamacija, Sadna riječ odbija i eto Luki 3. kazne (4 minuta). Luka se ne predaje već odigrava PRAKADULJINE, na što Miro odigrava MURVA. Luka mijenja slova, a Miro odigrava 11-icu EKOODSECANJE, preko premije što mu donosi rekordnih 86 bodova za novo vodstvo. Luka reklamira, što ne prolazi i dobiva nove 4 minute kazne. Luka odigrava VODKA, a Miro sa riječju POPA, pokušava Luki zatvoriti pravce za odigravanje dugačkih riječi. Luka ponovno mijenja slova, a Miro odigrava SKUP. Luka uzvraća s novom 11-icom SATIPLOVSKA. Slijedi nova reklamacija, no Sanda priznaje riječ i eto Miru 2 minuta kazne. Pitanje koliko je Lukin potez bio mudar, obzirom da je otvorio mogućnost dvostrukog premiranja, što Miro ne propušta te odigrava DREVNOSTI i prelazi u novo vodstvo. Luka u predzadnjem potezu izvlači dva kvizovca, ali ima svega 2-3 minute za odigravanje dva poteza, te se odlučuje na još jednu promjenu slova, u kojoj izlači i trećeg kvizovca. Miro na brzinu odigrava riječ TIĆ, koji mu donosi 14 punata i bodovnu razliku povećava na 50. No u žurbi je previdio da mu je to zadnji potez, te mu ostade neodigran kvizovac. Dakle, Luki za pobjedu treba barem 10-ka, što on ne zna jer u cajtnotu ne stiže pratiti rezultat, a kibiceri s nestrpljenjem iščekuju može li u tako kratkom vremenu naći pravu riječ. Luka ju ipak nalazi odigrava novu 11-icu NADLIKIJSKA i zasluženo odnosi pobjedu. 
Majstorica je sa 10-kom u prvom potezu, jednim četverodupliranjem i još pet 11-ica je očito opravdala svoj naziv, a bilo je i pet izmjena slova, te sedam reklamacija. Luka je, usprkos 11 minuta kazne i 4 izmjene slova, zahvaljujući četiri 11-ice, ipak izvojevao pobjedu, a Miru za utjehu ostaje nejvrijednija riječ sezone (86 punata). Sa ove četiri Luka je ove sezone odigrao čak dvadesetjednu 11-icu, što je 2,1 po partiji, te jednu 12-icu PREPUNOLETAN i pet 10-ki. Miro je imao deset 11-ica i trinaest 10-ki, a dvanaesticu je odigrao Petar PREDPOLOŽENI.
Luka je bio pobjednik i prve sezone (2014.), kada je također imao neriješen skor sa Mirom, koji je imao neriješen skor i sa Petrom. Protekle četiri godine dominirao je Miro, dok je u borbi za viceprvaka Petar je redovito „uzimao mjeru“ Luki.

4 коментара:

Luka је рекао...

Krivo sam napisao ime četvrtog igrača Marijan Banić!!!

Бранислав Никић је рекао...

Čestitam Luka, ova partija je stvarno bila velemajstorska.

Slavko Bovan је рекао...

Svakako valja pohvaliti Majstore s mora. Za ligu skidam kapu, a šampionu čestitam.

Luka је рекао...

Pišući analizu, zaboravih upisati konačni rezultat Majstorice:

ŠARIĆ-PAVIČIĆ 249:298

Njihovi mečevi najčešće obiluju premiranim riječima, čime pospješuju atraktivnost igre i neizvjesnost sve do zadnjeg poteza, te je ishod najčešće nepredvidiv, što potvrđuju i tijesni rezultati iz kvalifikacija i finala:

ŠARIĆ-PAVIČIĆ 251:271
PAVIČIĆ-ŠARIĆ 247:253

U prilog tome ide i izvadak iz Izvješća s kvizovkaškog turnira "UNA 2019":

Najviše bodova, čak 716, u „ljepotici turnira“ ostvariše Miro i Luka (365:351), u kojoj je odigrano 5 „jedanaestica“ (2+3) i 3 desetke (2+1), te obojica odigraše četverodupliranje riječi, a obje pozicije je otvorio Luka.

Najkonstantniji rezultat imao je Luka, osvojivši u svakom od 5 mečeva preko 200 bodova, a najviše bodova (351) osvojio je baš protiv Mira, no to mu ipak nije bilo dostatno za pobjedu.