уторак, 14. јануар 2020.

REČ PO RIJEČ (1994)

LJUBUŠAK
Stanovnik Ljubuškog u Hercegovini.
Ljubuški je gradsko naselje i sjedište istoimene jedinice lokalne samouprave u južnom delu Bosne i Hercegovine. Prema podacima popisa stanovništva 2013. godine, u Ljubuškom je popisano 4.023 lica. (Izvor: Vikipedija)

4 коментара:

Анониман је рекао...


LJUBUŠAK, LJUBUŠKINJA, LJUBUŠKI

odrednice iz REČNIKA ETNIKA I KTETIKA (od K - P) na strani 103 a u drugom redu
LJubuški - varošica u zapadnoj Hercegovini. Izdanje EK "Nova zagonetka" i "Alma", Beograd 2018.

Vlašar

Slavko Bovan је рекао...

Moraću urgirati kod blogogazde da ovu rubriku reaktivira u punom obimu.

Nedjeljko Nedić је рекао...

Bh. političar, kulturnjak, književnik i publicist zove se Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak (1839.-1902.), a njegov sin, pjesnik, Riza-beg Kapetanović Ljubušak (1868.-1931.)

Stanko Šarac је рекао...

Najprije Tebi i obitelji želim svako dobro u životu i poslu u ovoj godini! Stjecajem povoljnih odmorskih dana, našao sam malo vremena i za obnovu gradiva iz enigmatike, a što uključuje i čitanje Tvojih i Nedjeljkovih objava! Poslovne i obiteljske obveze još uvijek ne ostavljaju vremena i za aktivnije djelovanje u enigmatici!

Stoga i ova moja reakcija na danas objavljeni tekst o Ljubuškome! U komentaru je uvaženi Vlašar naveo izvor za etnik Ljubuškinja! Kao rođeni Ljubušak znam da to nije tako niti se koristi!
Ispravno je LJUBUŠANKA, za što prilažem i sliku iz rječnika koji je sastavni dio Hrvatskog jezičnog savjetnika iz 1999! Usput, glavni izvršni urednik tog savjetnika bio je Dr. sc. Luka Vukojević, moj razredni kolega u Ljubuškoj gimnaziji! Nažalost, više nije među živima!
Osim toga, na internetu je dostupna i dobra pjesma LJUBUŠANKA, u izvedbi pjevača poznatijeg pod imenom GALINI, također LJUBUŠAKA!

Ako Ti se čini korisnim, možeš ovo pridodati u komentar da bi korisnici bili potpuno informirani!

Srdačan pozdrav Tebi i suradnicima,