понедељак, 2. март 2020.

ACTA AENIGMATICA (101)



IZLOŽBA ZA 10. OBLJETNICU ZD „ČVORA“
Piše: Stjepan Horvat
Enigmatsko udruženje "Čvor" na raznovrsne načine bilo je uključeno u enigmatski život. Iako su svi držali da je najvažnije da se tiskaju časopisi s njihovim zagonetkama, zagonetači na čelu društva smatrali su da treba raditi na promidžbi enigmatike kao društvene i kulturne aktivnosti, kroz koju će se stjecati nova znanja i stara potvrđivati. Zato je tu bilo niz drugih aktivnosti: okupljanje i druženje zagonetača, kasnije i odgonetača, tiskanje priručnika i knjiga korisnih za enigmatsku uporabu i za isticanje zagonetačkih umotvorina kao kulturne djelatnosti, dodjela prigodnih godišnjih nagrada, organiziranje predavanja, izložbi i sličnih programa, natjecanja i njihova vrednovanja i slično.
Povodom desete obljetnice djelovanja EU "Čvora", koja se trebala obilježiti u Bjelovaru tijekom svibnja 1978. godine, Predsjedništvo EUČ donijelo je odluku da se pripremi jedna velika zagonetačka izložba. Izložba ne bi samo obuhvatila događanja vezana uz "Čvor", već bi tema bila jugoslavenska enigmatika. Zamišljeno je bilo da će izložba biti prezentirana, osim u Bjelovaru, i u drugim mjestima gdje su djelovali enigmatski klubovi.
Radni prijedlog postava izložbe pripremio je Miroslav Šantek iz Duge Rese i o njemu se razgovaralo već na idućem sastanku. Šantek je na devet stranica iznio svoju zamisao što bi sve trebalo obuhvatiti izložbom, kojoj je dao naslov Jugoslavensko zagonetaštvo u riječi i slici. U prilogu su dva faksimila iz tog prijedloga, a ostalo ću prepričati u glavnim crtama.
Izložba je trebala imati pet cjelina, koje bi obradile zagonetaštvo u neenigmatskim listovima, zagonetačke listove, slike zaslužnih zagonetača i urednika listova, zagonetačke knjige i zbirke zagonetaka te dio posvećen djelovanju EU "Čvora".
Na panoima su se trebale naći kopije naslovnih stranica listova koji su imali zagonetačke rubrike, od 19. stoljeća do 1978. godine. Uz logotip lista bila bi dana kopija jedne ili dvije stanice rubrike sa zagonetkama. Među listovima našli su se: iz Hrvatske Bršljan, Smilje, Pobratim, Mladi Hrvat, Mladost, Svijet, Modra lasta, Galeb, Maslačak, Vjesnik, Večernji list i Slobodna Dalmacija; iz Srbije Neven, Zmaj, Duga, Politika i Borba; iz Slovenije Vrtec, Dom in svet i Pionir; iz BiH Dječji novi behar, Male novine, Svijet te iz Makedonije Osten, Mladi borec i Nova Makedonija. Na popisu zagonetačkih listova našao se čak 51 časopis.


U dijelu koji se odnosi na osobe predviđeno je bilo da se objavi fotografija i eventualno kopija knjige, časopisa ili neke zagonetke. Tu bi se našlo devetoro pjesnika i književnika, desetoro istaknutih zagonetača te sedamnaestero urednika enigmatskih listova.
U dijelu posvećenom "Čvoru" predstavili bi se listovi koje je izdavalo društvo, knjige i razni propagandni materijali (značke, naljepnice, olovke i sl.), fotografije s raznih druženja zagonetača (Vinkovci, Bjelovar, Szekszárd, Kumrovec), a poseban pano bio bi s popisom dobitnika Goranove zagonetačke nagrade i Špicerove zagonetačke nagrade.
Program izložbe bio je vrlo opsežan i prikupljanje zacrtanih materijala iziskivalo je dosta truda, jer nije bilo fotokopirnih aparata, interneta i drugih čuda današnje moderne tehnologije, pa je valjalo provesti dosta vremena u raznim bibliotekama, posebice u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Fotografskim putem snimljeno je mnogo materijala pa su izrađene brojne fotografije koje su se kasnije našle na izložbenim panoima.
Izložba je bila postavljena u vrijeme održavanja desetog Susreta zagonetača Jugoslavije u Bjelovaru 20. i 21. svibnja 1978. godine.

1 коментар:

Belirac је рекао...

Baš me zanima postoje li kakve fotografije s te izložbe?
Ne vjerujem da Boro Rogić nije slikao 10. SZJ.