петак, 22. мај 2020.

REČ PO RIJEČ (2097)



Tuko-tuko
Tuko-tuko je glodar iz porodice Ctenomyidae, roda Ctenomys. Živi u Južnoj Americi, a obuhvataju oko 60 vrsta. Od toga su tri vrste kritično ugrožene: Reigov tuko-tuko (Ctenomys osvaldoreigi) koji živi u planinama centralne Argentine, Roigov tuko-tuko (Ctenomys roigi) koji živi uz obalu reke Parane u severoistočnoj Argentini, i društveni tuko-tuko (Ctenomys sociabilis, na slici) koji živi na granici Argentine i Čilea. Svi su kritično ugroženi zbog pretvaranja staništa u pašnjake i čestih požara.
Koža im je klizava, kako bi se lakše kretali kroz tunele u zemlji koje kopaju. Prednje šape su im izdužene, za kopanje. Imaju i velike glave, male uši i dlakave repove. Dužina tela je u rasponu  od 15–25 cm, a mogu težiti od 100 grama do više od 1000 grama. Društveni tuko-tuko je jedinstven po tome što živi u blisko povezanim društvenim grupama.
(Vanja Tomašev)

4 коментара:

Zdenko је рекао...

TKO UTUKO?!

Slavko Bovan је рекао...

Odmah se nameće pitanje da li ga ima u najnovijoj knjizi Nedjeljka Nedića?

Slavko Bovan је рекао...

Ha-ha, Zdenov odličan anagramni komentar na ugroženost vreste. Bravo!

Анониман је рекао...


Anadiplozni osvrt

TUKO - TUKO južnoamerički glodar, prepoznatljiv po prodornim krikovima, Stenomus (izvor Elena Markon i Manuel Mangini "Sve životinje sveta", Beograd. 1998, "Vuk Karadžić") - navedeno u knjizi "ANADIPLOZE" Marjana RADAKOVIĆA na strani 101 (Beograd - Niš, 2018, izdavači EK "Niš", EK "Nova zagonetka" i "ALMA")

Slogovni dvojni kvadrat 4 x 4

TU-KO-TU-KO
KO-LO-KO-LO
TU-KO-TU-KO
KO-LO-KO-LO

Vlašar