субота, 27. јун 2020.

IN MEMORIAM

DUŠAN ĐUKIĆ

(Kožuhe kraj Doboja, 16. travnja 1947. – Doboj, 23. lipnja 2020.)

U Doboju je nenadano 23. lipnja ove godine od Covida 19 preminuo dipl. inž. strojarstva, predavač na Višoj tehničkoj školi i Saobraćajnome fakultetu u Doboju i zagonetač Dušan Đukić. Obavijest je stigla od kolege Miloša Milićevića kojemu se iskreno zahvaljujem.

Đukić je rođen 16. travnja 1947. u selu Kožuhe kod Doboja. Odgonetao je  od 1960. Relativno je kasno ušao u sastavljačke vode, točnije   14. veljače 1981. , kada mu je u Čvor razbibrizi broj 382 izašao prvi rad - kriptogram. Od tada pa do danas objavio je više od 5.000 radova. Specijalnost mu bijahu kriptogrami, rebusi i skandinavke. Časopisi u kojima je surađivao su Čvor razbibriga, Čvor križaljka, Skandi Čvor, Mini Čvor, Vjesnikov kviz, Orbis,  Ara, Eureka, Novosti enigma, Piramida, Panskandi, Rubikon, dobojski Lavirint, Derventski list, Sezam, Mini Rubikon, Omladinski list, Nova svitanja (Doboj) i tešanjski Enigmatski đerdan. Bio je članom ZD „Čvor“ iz Bjelovara od 3. travnja 1981. Surađivao je u pripremi Enigmatskoga rječnika od šest slova, a sudjelovao je i na trima susretima zagonetača Jugoslavije. Nagrađen je 2019. Plaketom u povodu izlaska Enigmatskoga đerdana broj 1000. Predstavljen je u LSE-u, LZJ-u, MZD-u i AZJ-u.

Sahranjen je u rodnim Kožuhama 25. travnja 2020. Počivao u miru Božjemu.
(Tekst preuzet sa bloga Nedjeljka Nedića. Napisao Nedjeljko Nedić)

6 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Moje saučešće porodici i brojnim enigmatskim prijateljima. Bio je svakodnevno na TIO, pa je upadljivo bilo njegovo odusutvo u posljednje vrijeme, ali ni pomislio nisam da bi razlog moglo biti ovo. Strašno!

Анониман је рекао...

Neka je laka crna zemlja najboljrm i najbrtžem rješavaču anagrama na TIO

Belirac је рекао...

Rastužila me je ova vijest. Pa zar je koronavirus udario i na enigmate?

Zdravko је рекао...

Neka je laka zemlja kolegi Đukiću!
Saučešće porodici.

Nedjeljko Nedić је рекао...

Moja iskrena sućut obitelji.

Бранислав Никић је рекао...

Baš me je iznenadila ova tužna vest. Dušan je bio i čest gost mog bloga kao rešavač. Prvi put sam se s njim čuo telefonom pre nekoliko godina kada me je zamolio da mu pogledam i kupim daljinski za televizor u Požarevačkoj firmi koja je jedina imala skoro sve vrste daljinaca. Ja sam otišao do te firme, kupio mu mojim novcem i poslao na njegovu adresu. Baš se bio obradovao, tim pre što smo se prvi put čuli, a ja sam imao poverenja u njega da će mi novac poslati kad bude mogao. Od tada je, gotovo redovno, među prvima upisivao rešenja rebusa na mom blogu i povremeno slao svoje glasove na mesečnim izborima za najrebus.
Nek počiva u miru i neka mu je večna slava!