среда, 24. јун 2020.

JOVANOV SLOGOVNI KVADRAT (245)

CI, CI, ĐE, ĐE, KRŠ, LjA, NE, NE, NI, NI, NOV, NOV, PA, PA, U, ZAM
Vodoravno i uspravno: 1. Vjetroelektrana u općini Ervenik nedaleko od Knina, najveća u Hrvatskoj, a i u široj regiji, snage 142 megavata; projektom je predviđeno 48 vjetroturbina smještenih na kamenitoj visoravni u Bukovici, na površini od 21 kvadratnog kilometra; vrijednost projekta je 237 milijuna eura, odnosno oko 1,8 milijardi kuna (*), 2. Leptiri dlakavog tijela i velikih krila; noćna paunčad (Saturniidae), 3. Stanovnici najvažnije italijanske luke, 4. Ponašanje za koje nije karakteristična ironična drskost.
(*) Vjetroelektrana iz ovog kvadrata postala je poznata krajem maja 2020. godine kad je u Hrvatskoj izbila velika korupcionaška afera povezana s njom. 
Autor: Jovan Nedić

10 коментара:

Анониман је рекао...


Odgonetka slogokvadrata 4 x 4

KRŠ--PA--ĐE--NE
PA---U-NOV--CI
ĐE-NOV-LJA--NI
NE--CI--NI-ZAM

Vlašar

Zdravko је рекао...

Odličan kvadrat, a veseli me da je uvršten pojam iz moje Bukovice!

Vjetroelektrana Krš-Pađene je dobila naziv od pojma (a od čega bi drugog) KRŠ i PAĐENE. KRŠ znamo svi šta je (ovdje je vjerovatno u pitanju ORONIM), a PAĐENE su mjesto između ERVENIKA i KNINA, udaljene oko 10 km. od mog Žegara. Naša bukovička bura je pogodna za pokretanje jakih vjetroturbina, a vrh elipse ove vjertroturbine je visok 200 m. Treba tu promaje!

Čitajući objašnjenja za uvrštene pojmove u ovom slogovnom kvadratu, zapala mi je za oko riječ PAUNČAD (pojam 2.), tako izazovnu za uvrštavanje u kvadrat 7x7. I leglo mi je (od druge); za dvadesetak minuta sam sastavio sedmicu sa početnim pojmom PAUNČAD. A nekad mi treba dan-dva, više dana, više sedmica (ako se ustraje na nekom pojmu). Nekad i odustanem, pa se vratim (ako nabasam slučajno na rad u mojim sveskama), pa pokušam opet, a često ostane samo na pokušaju.

Belirac је рекао...

Šarićevo rješenje slogovnog kvadrata je, naravno, tačno.

Lijepo je kad uz neku zagonetku neko dopiše neku zanimljivost, kao što je to Zdravko ovdje uradio. Inače, većini nas s ovog bloga Bukovica je prilično nepoznat kraj i pitanje je ko bi od nas "iz glave" znao definisati koju teritoriju obuhvaća Bukovica. Za moju Baranju je to jednostavno učiniti: kraj između Drave, Dunava i mađarske granice.

Belirac је рекао...

Nadam se da će Zdravko dobiti mogućnost da svoj kvadrat 7x7 objavi u nekom enigmatskom listu. Pojam PAUNČAD stvarno je dobar početak, a ako su svi ostali pojmovi samo korektni, sastav je objavljiv.

Zdravko је рекао...

Tačno tako, Jovane, lijepo je da se neki rad objavljen ovdje na blogu, dopuni sa činjenicama iz prve ruke.
Znam i razumijem da ljudima koji žive izvan (Dalmatinske) Bukovice nije lako odrediti geografski položaj iste. Vjeruj mi, nije ni nama koji potičemo odatle, sa tog najljepšeg kamenjara! :-)

Drago mi je da si se u svojim enigmatskim čarolijama približio Žegaru. Ovdje ima fantastičnih lokacija koja treba posjetiti (ističem manastir KRUPU kao najstariji pravoslavni vjerski objekat u Hrvatskoj osnovan 1317., (druga dva mlađa su Manastir KRKA i DRAGOVIĆ). Čuveni STOJAN JANKOVIĆ potiče iz Žegara. Da kažem da su GERASIM ZELIĆ, DOSITEJ OBRADOVIĆ i SIMO MATAVULJ (moj omiljeni oslikavač tog doba, BAKONJA FRA BRNE sam čitao ko zna koliko puta) proveli dio svog stvaralačkog života u Manastiru KRUPI!. VLADAN DESNICA potiče također iz ovih krajeva.
Od priroodnih lokaliteta izdvajam ZRMANJSKI BUK, KRNJEZA, KUDIN MOST, BABIN GRAD, ŽeGARSKA KULINA, itd.

Zdravko је рекао...

Hvala Jovane, što se tiče kvadrata!

Imam iza sebe određeno enigmatsko iskustvo, odnosno enigmatski staž, ipak sa duuuuuuugim prekidom: "ukopčao" sam se ponovo prije 2 g. Pojmovi u ovom mom kvadratu su OK (više puta provjereni).

Belirac је рекао...

Probao sam i ja sastaviti kvadrat 7x7 s riječju PAUNČAD na prvom mjestu. I meni je to uspjelo iz prve ruke, doduše upao mi je jedan monotoni pridjev u muškom rodu i posljednji sedmoslov koji se mogao potvrditi kao rusko žensko prezime.

Belirac је рекао...

Čitao sam i ja "Bakonju fra Brne" i Matavuljeve pripovijetke ("Pilipenda" i druge). U njima ima mnoštvo imena i riječi nepoznatih široj publici. Vrijedilo bi to malo istražiti i ponešto uvrstiti u enigmatiku.

Zdravko је рекао...

I ja sam uvrstio jedan (iz našeg jezika) pridjev u muškom rodu, ali ga ne smatram monotonim za kvadrat, a 7. riječ je prezime jednog bugarskog sportaša (ER 7). Imam i jednu "internetsku" riječ, NIGROSI (vrsta akvarijumskih ribica, množina). Smatram da je ispravna riječ.

Mislim, ali nisam siguran, da je Simo Matavulj bio obavezna literatura u osnovnoj školi, u to vrijeme kada sam je ja pohađao. Veliku većinu riječi u njegovim djelima poznam, znam im značenje; razgaljuju mi dušu, oslikavaju mi moj kraj, kamenjar, prepoznajem ljudske slabosti, mane, a istovremeno ljudske vrline, želju za pomoći drugima, sposobnost prilagođavanja, borbu za preživljavanje.

Osnovna škola u Žegaru, školu koju sam pohađao, je nosila ime velikog srpskog prosvjetitelja, DOSITEJA OBRADOVIĆA.

Belirac је рекао...

Ima li prezime Žegarac (Dušica Žegarac) veze sa Žegarom (ili možda Žegrom) iz (ili možda sa) Bukovice?