петак, 3. јул 2020.

ENIGMATE LITERATE (1)


Piše: Vladimir Šarić
Zdravo Slavko.
koristim priliku da, povodom rođendana dva velikana, dva književnika - literata ujedno i enigmata dam mali prikaz o njima kao zagonetačima:

MILOVAN DANOJLIĆ (Ivanovci kod Ljiga, 03. 07. 1937)
zastupljen u Leksikonu srpskih enigmata, strana 81.
"Enigmatikom je poćeo da se bavi veoma rano, ali je nažalost i rano prekinuo sa aktivnim radom u ovoj stvaralačkoj sferi, posvetivši se potpuno književnosti. Bio je saradnik u beogradskoj "Enigmi" u prvim godinama njenog izlaženja, tako da prve radove objavljuje već 1952. godine a tih 50-ih godina prošlog veka sarađivao je i u beogradskom enigmatskom listu "IKS". Veliki je ljubitelj magičnih kvadrata. Objavljivao je i ukrštene reči, rebuse, kao i druge enigmatske vrste.
Njegov kvadrat 7x7 : ŽARIŠTA, ARISTID, RINTATI, ISTOVAR, ŠTAVINA, TITANIT, ADIRATI koji je objavljen u broju 15 beogradske "Enigme" 16. februara 1952. godine, da bi mu varijantu ovog sastava sa rečima PASIŠTA i SIKTATI na prvoj i trećoj poziciji, objavila je i bjelovarska "Čvor razbibriga" u broju 360 iz 1980. godine."
Pregledom "Zbirke kvadrata 7 x 7" Borisa Antonića ("Čvor", Bjelovar, 2019) uviđamo da je taj kvadrat objavljen u broju 146 "Enigme" iz 1954. godine a u samoj ovoj knjizi Milovan Danojlić je zastupljen sa 5 kvadrata na strani 48 u odeljku 45. 
"Godine 2005. izdao je knjigu "Igre s rečima" u kojoj je predstavio svoje magične kvadrate (221 "sedmicu" i 3 "osmice"). Za 50 godina enigmatskog stvaralaštva dobio je 2005. godine "Zlatnu povelju" Enigmatskog saveza Srbije. Predstavljen je u enigmatskim knjigama: "Leksikon zagonetača Jugoslavije" Stjepana Horvata (Bjelovar,1979) "Literate enigmate" Jovana Vukovića (Sombor, 1991) i "Kombinatori-ka u igrama riječi" Alojza Buljana (Novska, 2003)."
Na strani 60 Leksikona srpskih enigmata objavljen je Danojlićev kvadrat 7x7: ANTRAKS, NOVITET, TVRĐENJE, RIĐANKA, ATENTAT, KENJKATI, STEATIT (iz knjige "Igra s rečima").
U knjizi Vladete Trivunca "Magični kvadrat 7x7" (Beograd, Alma, 2007) objavljeno je 223 kvadrata Milovana Danojlića.

2 коментара:

Анониман је рекао...


Milovan Mića DANOJLIĆ ima i brata književnika i enigmatu koji se zove MILUTIN LUJO DANOJLIĆ (rođen 04. 02. 1939). O braći Danojlić pisala je iz enigmatsko-književnog ugla ILINKA G. VUKOVIĆ (rođena sestra JOVANA VUKOVIĆA, novinarka i enigmatkinja i pisac više književnih dela, poslednja knjiga poezije "SRCE PRESLICE" - naslov predstavlja upletaljku) u "POLITIKA RAZBIBRIZI" u brojevima 148 (oktobar 2019) i 149 (novembar 2019) o Milutinu Luju DANOJLIĆU odnosno u brojevima 150 (januar 2020) i 151 (februar 2020) o Milovanu Mići DANOJLIĆU.
Tekst o Luju Danojliću Ilinka je naslovila: "DA" ZA ANU - Anagramska prosijavanja Milutina-Luja Danojlića, gde je "DA ZA ANU" naziv knjige a čitajući unatrag je prošireni palindrom UNA(A)ZAD! Knjiga je pesnička zbirka sa puno onomatopeja, retkih novih reči, igrarija, zvukova suglasnika i samo-glasnika i veoma zagonetna.
Dakle rubrika LITERATI ENIGMATI na blogu bi imala mnogo zanimljivih priloga o poznatim književnicima koji su se bavili i zagonetkama.
Knjigu "LITERATE ENIGMATE" objavio je Jovan Vuković 1991. godine kod izdavača NIP "Spektar" u Somboru. Ima 112 stranica i daje antologiju jugoslovenskih pisaca-enigmata a predgovor i izbor radova je uradio Radislav MARINKOVIĆ RADEMAR.
U odnosu na tu knjigu u ovih proteklih 20-ak godina ima mnogo novih detalja o kojima se može pisati!

Vlašar

Анониман је рекао...


HVALA ŽARKU ĐOKIĆU NA USPELOJ ILUSTRACIJI SA ENIGMATSKOM ZVEZDOM!

Vlašar