понедељак, 16. новембар 2020.

ACTA AENIGMATICA (137)

Raspodjela autorskih honorara

Piše: Stjepan Horvat

Zagonetačka udruga Vazak osnovana je 24. travnja 1971. kao prvi ogranak Enigmatskog udruženja Bjelovar na poticaj nekolicine mladih zagonetača. Bilo je to u vrijeme kada je EUB imao više od tri stotine članova s područja cijele Jugoslavije i nastojalo se enigmatske aktivnosti proširiti u što više mjesta. Ogranak je bio vrlo aktivan, zahvaljujući prije svega tada čvorašima Borisu Nazanskom, Vladimiru Kutnjaku, Milanu Đuriću i Stjepanu Tumpiću, sudjelujući u brojnim akcijama što ih je organiziralo matično društvo. Preuzeli su organizaciju Enigmatskog vlaka, a pokrenuli su i Fallerov zagonetački memorijal. Uključivanjem Franje Marciuša, željezničkog službenika, u rad i u vrijeme stvaranja više zagonetačkih klubova, VAZAK od 1. srpnja 1980. postaje jedna od sekcija Kulturno-umjetničkog društva željezničara "Ivo Mikac" Varaždin. U okviru KUDŽ-a djeluju do kraja 2016. Tada se početkom 2017. saziva osnivačka skupština, na kojoj je osnovana Zagonetačka udruga Vazak, Varaždin (21. siječnja 2017. upisana je u Registar udruga RH). Iduće godine proslavit će pedeset godina djelovanja, što je zavidan i lijep jubilej.

Jedna od organiziranih aktivnosti Vazaka bila je suradnja s lokalnim sredstvima informiranja i tvorničkim listovima. Članovi su se dogovorili da zagonetačka suradnja ide posredstvom kluba, a oni će po dogovorenom rasporedu sastavljati potrebne zagonetke. Ostvareni autorski honorar uplaćivan je u korist računa Vazaka, a internim odlukama on je dijeljen na autora, urednika i sam klub. Nacrt jedne takve odluke iz druge polovice 1980. godine donosim u prilogu.



 

U odluci su naznačene dvije inačice raspodjele autorskog honorara i razrađen postupak podjele honorara uz polugodišnju isplatu. Odlukom su bili obuhvaćeni i honorari koje su suradnici direktno primali na svoj račun pa su bile utvrđene paušalne vrijednosti zagonetačkih radova: klasična križaljka 100 dinara, skandinavka 200 dinara, sitni radovi 30 dinara, te se onda vršila raspodjela.

Ovo je bio jedan od načina financiranja rada kluba, pa su i drugi klubovi mogli na ovom iskustvu graditi svoje aktivnosti.


 

3 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Na susretanjima enigmata gro vremena se provede o tupljenju o honorarima (ima li ih, nema li ih, ko plaća, ko ne plaća, zašto ovo, zašto ono...)

Gojko је рекао...

Da,to je već horor an

HH је рекао...

Slavko, nije to ORAN HOR