среда, 10. фебруар 2021.

VEČERAS U 20.00

VEČERAS U 20:00 BEZOPISNI BUŠMAN   11

Slika dragog kolege se može pojaviti na vrhu i nakon rješavanja. U zadatku će biti uz mrežu sa ostalim ilustracijama kao pomoć pri rješavanju, a ako bude previše zagonetan (red je da bude takav jer je zagonetač) krivite mene.

Dimenzije bušmana su 23X12, prosječna dužina riječi je 5.63, unutra je 10 sintagmi, 18 nefrekventnih slova (nema Đ i DŽ), 8 suglasničkih skupina od 3 i više slova, 8 samoglasničkih skupina. Upisani su svi jednoslovi, dvoslovi i nekoliko kratica i manje poznatih  pojmova. Mreža je nešto veća pa će nakon sat rješavanja biti pokazano 12 (umjesto dosadašnjih 10) slova.

Zadatak će objavljen na četiri enigmatska bloga

http://dominikanac.blogspot.com/

https://enigmatika123.blogspot.com/

http://enigmatikatio.blogspot.com/

https://miroslavljevaenigmatika.blogspot.com/

VRIJEME OBJAVLJIVANJA 

20:00zadatak PDF 

21:00dodano 12 slova PDF

22:00rješenjePDF - originalna autorova verzija

22:00 – lista primljenih rješenja, utvrđivanje najuspješnijih

Komentari na blogovima će biti otvoreni, rješenja slati samo na e-mail hodzich@gmail.com (u bilo kom obliku, najlakše je otkucati vodoravne pojmove) 

Nadam se zanimljivom enigmatskom druženju, srdačan pozdrav svima. Hajro




5 коментара:

Hajro је рекао...


mn






































Na prvom linku ćete naći ne samo zadatak već i sve ostalo - ilustracije, A I VAŽNA DODATNA OBJAŠNJENJA I NAPOMENE KOJE SLAVKO YBOG TEHNIČKIH RAZLOGA NIJE USPIO STAVITI U POST.










Slavko Bovan је рекао...

Sugestija za Hajru (vezano za tehničke probleme) - Upakuj sve na npr. dvije ili tri strane A4 i onda to pretvori u sliku JPG, a onda dodaj tekst od maksimum 10 redova (sa linkovima) u Wordu koji bi išao ispod te tri slike. (Vidi npr. Dinkova zbirka). Biće lakše i preglednije svima, neće praviti džumbus na blogu (iz nekog razloga se sve poremeti)...a i ja bih imao manje posla :)

(Opet sam bio u vremenskom škripcu pa sam ovu sinoćnu igru gledao tek jutros). Čestitka organizatoru i učesnicima.

Hajro је рекао...

Hvala na sugestiji Slavko, rado ću se prilagoditi da tebi olakšam, dakle poslaću i Word fajl i JPEG sliku istog teksta. Sve blogove radimo na istoj platformi, vjerujem da neki problemi dolaze od dodatnih stvari na blogu koje su lijepe i korisne, ali što je stvar složenija to je više mogućnosti za problem.

Staviti tekst kao JPEG sliku nije najbolja opcija jer se ograničavaju ili potpuno gube neke potrebne manipulacije tekstom (uvećavanje, kopiranje ...).

Imati BOB na 4 različita bloga (kao podsjetnik, predstavljanje ideje, mogućnost da se rješava i kasnije...) ima smisla iako komplicira objavljivanje zadatka. Linkove objavimo ranije, a ja uploadam fajlove na server nekoliko minuta prije starta pa time pristajem(o) na određeni rizik. Mislim da vrijedi, učesnicima je uvijek važno da su svi ravnopravni, da je fer, makar ponekad i nesavršeno. Nije riječ o super ozbiljnom natjecanju, ali je riječ o ozbiljnom radu i trudu i na strani autora, blogera, a posebno rješavača koji odvoje dva sata u zadano vrijeme. Svima hvala i čestitke, guramo dalje.

Slavko Bovan је рекао...

Hoću da podržim sve što vrijedi (a ovo vrijedi) ali ponekad to nije (fizički) izvodljivo. Sinoć sam bio baš-baš u velikom vremenskom škripcu te nisam mogao ubaciti sve (PDF) kako je trebalo. Zato sugerišem sliku. Tada za objavljivanje treba 2-3 minuta (skidanje sa mejla i stavljanje na blog) te ne treba nikakav dodatni rad. Hajde da probamo tako, pa ako ne bude funkcionisalo, vratićemo se na staro. U svakom slučaju, smatram da su ova tri "dodatna"bloga samo putokaz ka glavnom dešavanju na tvom blogu. Vjerujem da većina učesnika rješava baš tamo, a na ostala tri se samo informišu da ne promaše termin.

Hajro је рекао...

Nema problema, poslaću u kojem god obliku ti odgovara. Ono što nisi stavio je širi tekst (za važnim napomenama) poslan u Word-u, no bilo je pokriveno jer je sav taj tekst bio na linku u PDF-u. Sve je u redu, hvala na trudu, nema potrebe da na ovo trošiš značajno vrijeme...

Rješavači će otvoriti link na bilo kom blogu i rješavati na svom papiru... rješenja šalju na e-mail... nadam se da je prisustvo mali dobitak i za blog, a i hobističko zajedništvo. Radimo koliko i kako možemo:)