понедељак, 2. август 2021.

ACTA AENIGMATICA (174)

Enigmotelegram

Piše: Stjepan Horvat

U vrijeme kada nije bilo lako izdati i otisnut neku knjižicu (skupa grafička priprema i tisak!), kada je fotokopirka ulazila u češću uporabu, kada je pisaći stroj bio jedino sredstvo pisanja (priča se o prvim PC računalima, za koja pojedinac i nije mogao izdvojiti dosta novca!), a za umnožavanje se koristio tzv. indigo-papir, bilo je enigmatskih pokušaja pripreme i objavljivanja pojedinih uradaka vezanih za enigmatiku. Među brojnim knjižicama, knjigama i biltenima našao se i komplet Enigmotelegrama.

Franjo Tušek, zagonetač, urednik i pisac, zaposlen osamdesetih godina u Zagonetačkom društvu Čvor, prikupljao je i bilježio sve što je na neki način moglo biti povezano sa zagonetaštvom. U Zagonetaču je 1984. godine počeo objavljivati kratke bilješke u rubrici koju smo nazvali Enigmotelegrami. No toga je materijala bilo mnogo pa je došao na ideju da izdaje svoj zagonetački list – dnevnik! Nazvao ga je Enigmotelegram, a prvi broj nosi nadnevak od 9. ožujka 1985. Točnije u 14:37 „otisnut“ je prvi broj pisaćim strojem i tako sljedećih deset dana (bar koliko je meni poznato). Format je bio A-6 (četvrtina standardnog pisaćeg arka), a svaki broj je imao četiri stranice. Na ukupno četrdeset stranica od 9. do 18. ožujka 1985. godine objavljeno je 240 bilježaka. Bilo je tu svega i svačega, no uvijek s nekom poveznicom prema enigmatici. Evo i nekoliko bilježaka:

·         nije dosta za konjićev skok uzeti stari lik iz kojeg lanjskog ili preklanjskog broja i umetnuti u nj štogod novo, već treba i lik sami da izmislite – pobratim, zagreb, 1. II. 1914.

·         šefik vučijak – voditelj male enigmatske škole u veseloj svesci, sarajevo.

·         na današnji dan 1916. u zagrebačkom ilustrovanom listu objavljena je 1.000-ta zagonetka, autor miroslav vukelić.

·         poslovice i zagonetke u usmenoj se književnosti odlikuju izrazitom primjenom mikrostruktura pjesničkoga jezika – zdenko škreb, studij književnosti.

·         žena – zagonetna križaljka, svakodnevna enigma, nerješiva zagonetka – augustin korpar.

·         orbis – zagonetački list iz sarajeva postao tjednik.

·         lavirint – humoreska dragane petković iz beograda, ježev humor, br. 35, beograd, 13. XII. 1984.

·         sfingin kviz – rubrika francija zagoričnika u oku.

·         zagonetka nije tek igra za djecu, već sport duha, pa zato stječe zagonetka prijatelje u svim krugovima, pobratim, zagreb, 15. X. 1913.


 

4 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Enigmatski dnevni list u to doba bilo je baš hrabra zamisao ali valja pozdraviti pokušaj.

Slavko Bovan је рекао...

Sjećam se da se Vojin Krsmanović prije jedno 15-tak godina (ili više?!) ozbiljno pripremao da izdaje enigmatski dnevni list (na novinskom papiru i novinskom forrmatu). Ne znam šta se na kraju dogodilo s tom idejom i da li je štampan neki broj.

Миле Јанковић је рекао...

Štampano je 4 broja, i list se zvao D(nevne) E(nigmatske) N(ovine).

Belirac је рекао...

U "Enigmotelegramu" broj 1 spominje se riječ "enigmatijada". Kao izvor navodi se "Borivoj Dovniković, Problem, Zagreb, 2, X. 1948". Može li neko provjeriti što je to - "enigmatijada"?