недеља, 19. мај 2024.

REŠAD U "FENIKSU"



Feniks 766, 16.05.2024.

3 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

ČOGRLJEVO JEZERO


Jedno od najljepših malih goranskih jezera, Čogrljevo jezero, smješteno je u podnožju brda uz rub crnogorične šume koja mu za ljetnih mjeseci daje posebnu svježinu i mir. Nastalo je zahvaljujući obitelji Vučinić (Čogrlja) koji su davne 1919. godine sagradili branu i ukrotili izvor Studeno vrelo. Jezero sačinjava pet malih izvora, koji se slijevaju u jezero iz kojeg istječe slap „Vede“ koji je nekad korišten za pogon male pilane i mlina, koji su danas u derutnom i zapuštenom stanju.

Oko jezera, uz rub šume, postoji šetnica sa koje se može promatrati ljepota jezera,mogu se obići i sami izvori, a ako ste strpljivi i oštrog oka vidjet ćete i najljepšu stanovnicu jezera – potočnu pastrvu. Pokraj jezera se nalazi i malena špilja za koju postoji jedna legenda. Legenda kaže da je za vrijeme kada je vladala opasna kolera, jedna žena sanjala da treba piti vodu iz špilje i paliti smreke četine. Ljudi su učinili što je žene rekla i kolera je prošla.
(izvor:https://gorskikotarbike.com/atrakcije/cogrljevo-jezero/)

Slavko Bovan је рекао...

KRAJOLIK S ANTIČKIM RUŠEVINAMA

Berchem, Nicolaes, holandski slikar (Haarlem, 1. X. 1620 – Amsterdam, 18. II. 1683). Sljedbenik slikara krajolika → Jana van Goyena. Nakon putovanja Italijom slikao uglavnom rimske krajolike i pastoralne motive (Krajolik s antičkim ruševinama). U holandsko slikarstvo krajolika unio prozračnost atmosfere. Jednake motive obrađivao i u bakropisu (Krave na pojilištu). Imao brojne sljedbenike.
https://proleksis.lzmk.hr/52048/

Aljoša Vuković је рекао...

Veliki pljesak za Rešada. Kako ne sastavljam križaljke, tako smatram da nisam ni kompetentan za nikakve pohvale, a pogotovo pokude, ali meni ovo stvarno izgleda fantastično. 👏👏👏