понедељак, 7. јануар 2013.

REČ PO RIJEČ (17)




BOLMANSKI VERTEP
Na Badnjak, u šest sati uveče, kad se oglase crkvena zvona, u baranjskom selu Bolmanu domaćini unesu slamu u kuću i ukućanima čestitaju Badnje veče riječima: "Dobar_veče, sretno vam Badnje veče", na što mu oni odgovore: "Živ i zdrav bio!" Potom domaćin slamu stavi "pod_astal", a domaćica nekoliko slamki i nešto sitnog novca stavi "n_astal" (na stol) i prekrije ga "stoljnjakom" te postavi za večeru. Jede se "posni gra" i posebno ispečeni "lebac" koji se zove "zdravlje". Poslije večere ukućani se zaslade orasima i "dunstom" (kompotom).
U isto vrijeme seoski dječaci počnu od kuće do kuće nositi vertep. Običaj nošenja vertepa u baranjskim srpskim selima poznat je od davnina. U Bolmanu se taj običaj održao do današnjih dana i nikad se nije prekidao.
Vertep nose muška djeca, u stiharima, s klobucima od kartona i s drvenim sabljama obojenim srebrnom bojom. Njih četvorica predstavljaju Iroda i tri mudraca s Istoka: Melkiora, Valtazara i Gašpara. Oni obično nose drvenu maketu crkve. Uz njih su i dva čobana: prvi čoban i drugi koga zovu Guba i koji nosi kasu.
Vertep ulazi u kuću pojući "Roždestvo" i počinje s "deklemacijama" ili, bolje rečeno, s malim igrokazom, koji završava kad ulazi Guba, obučen u kožušak izvrnut tako da se vidi unutrašnja strana, koja podsjeća na ovčije runo. Guba svoj govori započinje riječima: "I ja stari, matori, jedva vrata otvori..."
Domaćin vertep dariva u novcu, ubacujući novac u kasu, a potom vertep napušta kuću pojući "Vsi jazici".
Jovan Nedić

4 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Bilo bi idealno da sam ovu priču dobio jutros. Stigla mi je prije pola sata.

Ovako mora uskočiti (zbog aktuelnosti) vanredno (iza ponoći umjesto u 9.00)

Belirac је рекао...

Priča je mogla stići i jutros, ali slika nije. Snimljena je u Bolmanu u 21:22.
Dok sam stigao kući u Beli Manastiru i skinuo je s fotoaparata na kompjuter, već je bilo 22:45. Dok sam se sjetio da pronađem priču među hiljadama svojih članaka i obradim sliku, već je bilo 23:36. Trebalo je još nekoliko minuta da sve pošaljem na Slavkov e-mail.
No, kad je aktuelnost u pitanju, Ero ne časi ni časa pa se pojavilo vanredno izdanje rubrike "Reč po riječi". Hvala mu na trudu.

Mesud је рекао...

Svim posjetiocima bloga pravoslavne vjeroispovijesti želim SREĆAN BOŽIĆ!

Miloduh је рекао...

O obilježavanju pravoslavnog Badnjaka jučer smo snimili reportažu u Pakracu, sjedištu Slavonske eparhije. Bit će emitirana u subotu, u emisiji "Duhavni izazovi" na prvom programu Hrvatske televizije!