недеља, 5. новембар 2017.

DEMANTI JOVANA NEDIĆA


"SAOPŠTENJE ŽELJKA DIMOVIĆA" (ispravka)
Ovaj tekst je ispravka neistinitih i zlonamjernih informacija iz tekstova istog autora: "Saopštenje Željka Dimovića", koji je objavljen na blogu "Enigmatika (tupljenje i oštrenje)" 27. X. 2017, "Dopis predsednika ESS", koji je objavljen na web-stranici Enigmatskog saveza Srbije istog dana, "Isključenje iz ESS-A", koji je objavljeno na blogu "Srpska enigmatika" 28. X. 2017. te "Saopštenje ED 'Natošević'", koji je objavljeno na blogu "Enigmoteka" također 28. X. 2017.
U tom tekstu, pored ostaloga, piše i ovo (citirano prema objavi na blogu "Enigmatika (tupljenje i oštrenje)":
"2. Član ED „Dr Đorđe Natošević“, Zoran Radisavljević, nedavno je doživeo veliku neprijatnost na Susretima zagonetača Hrvatske u Belom Manastiru, jer od strane organizatora mu je poručeno da je nepoželjan gost, nisu hteli da mu obezbede prevoz iz Osijeka kao što je urađeno za druge enigmate iz Srbije, čak je vozač dobio naređenje ako se Radisavljević slučajno pojavi u Osijeku da ga ne preveze u Beli Manastir. Za ovakav neprijateljski doček glavni krivac je član EK „Kikinda“, Jovan Nedić, ..."
Prvo, organizatori 33. SOZAH-a nisu preuzeli obavezu da bilo kome osiguravaju prijevoz, čak ni članovima Zagonetačkog kluba "Osijek", što se može vidjeti iz najave SOZAH-a objavljene na više mjesta još 1. VIII. 2017, pa takvu obavezu nisu imali ni prema Z. Radisavljeviću. Između Osijeka i Belog Manastira postoji javni prijevoz pa kad je 86-godišnji Antun Košir iz Osijeka mogao na SOZAH doći vlakom, mogao je to i Z. Radisavljević. Prijevoz nije bio osiguran, na primjer, ni Krsti Ivanovu, ni porodici Minić, ni Žarku Đokiću, ni Sretenu Periću, ni Iliji Đurkoviću, ni Dragiši Cetiću, ni Aladinu Mahmutoviću..., a ni npr. Zdravku Žarkoviću, koji je od Zadra do Osijeka putovao cijelu noć pa onda autobusom došao i do Belog Manastira.
Drugo, ja (Jovan Nedić!) sa Z. Radisavljevićem nisam imao nikakav kontakt u vezi sa SOZAH-om, osim što mi je preko FB-a (a trebalo je mailom ili telefonom!) – izvan svakog razumnog roka – poslao poruku koja bi se mogla shvatiti kao prijava za SOZAH, i to 21. septembra, tri minute prije ponoći, što sam ja vidio tek ujutro sljedećeg dana, a SOZAH je počinjao baš tog dana – 22. septembra. Prijave ili bar najave trebalo je, inače, poslati do 31. avgusta. Dakle, ja Z. Radisavljeviću nisam ništa poručivao, pa ni da je "nepoželjan gost", a takvu mu poruku nije poslala ni glavna organizatorica Vesna Nedić, što znači da je neistina da mu je "od strane organizatora ... poručeno da je nepoželjan gost".
Treće, moj i Vesnin prijatelj išao je automobilom u Osijek po Sofiju Necin i njezinu kćerku Katarinu te po Milana Žarkovačkog, iako to oni od nas nisu tražili. To je bila naša ranije dogovorena inicijativa u znak prijateljstva i zahvalnosti prema Sofiji i nije proizlazila iz obaveza organizatora SOZAH-a.
Četvrto, u subotu (23. IX.), kad su već počela enigmatska takmičenja i izleti za enigmatske supruge i kad smo i ja i glavna organizatorica Vesna Nedić imali brojne obaveze, Z. Radisavljević je u nama nepoznato vrijeme stigao u Beli Manastir. U pamfletu zlonamjernog naslova "Bovanovi pijuni obrukali i sebe i Hrvatski zagonetački savez!", koji je kasnije objavio na svom blogu, tvrdi da je stigao preko Sombora, što znači da je sebi ipak mogao naći prijevoz. U aktivnostima SOZAH-a nije učestvovao ni na koji način, niti se prijavio glavnoj organizatorici, kao što su to uradili svi ostali gosti, niti se pojavio u Kristalnoj dvorani Hotela Patria u kojoj su se odvijale aktivnosti, pa zaključujem da je došao u svojstvu trgovačkog putnika prodavati svoje knjige. A što se sprema, moglo se zaključiti već u petak, 22. IX., kad su se među pristiglim gostima 33. SOZAH-a proširile priče da Z. Radisavljević šalje SMS-poruke ovome ili onome, traži ovo ili ono, a da među tim zahtjevima ima i neviđenih nebuloza, poput one da se – jer tobože ne može stići na vrijeme – za njega samog organizira – posebno takmičenje.
Peto, ja se ne bih ni osvrtao na pamflet Z. Radisavljevića – jer takav tekst to i ne zaslužuje – da ga predsjednik ESS-a Ž. Dimović nije gotovo doslovce uvrstio u svoj obračun sa Slavkom Bovanom i Enigmatskim klubom "Kikinda", koji nikakve veze s organizacijom 33. SOZAH-a nisu imali. Njih (S. Bovana i EKK) Ž. Dimović, antistatutarno, bez odluke Predsjedništva ESS-a i bez mogućnosti da "optuženi" bilo što kažu, izbacuje iz ESS-a, pored ostalog, i zato što S. Bovan nije osudio moje tobožnje "nedolično ponašanje".
Šesto, i sve druge tvrdnje i insinuacije iz "Saopštenja" Ž. Dimovića koje se tiče mene nemaju veze s istinom. U "Saopštenju" piše, na primjer, da Enigmatski savez Srbije "... želi da sa komšijama ima dobru saradnju. Postavlja se pitanje kako da bude te saradnje, ako se na ovakav neprimeren način dočekuje neko ko je godinama najuspešniji srpski enigmata na domaćim i međunarodnim takmičenjima?" To što je neko samoga sebe proglasio ovim ili onim i što o sebi ima tako visoko mišljenje ne daje mu za pravo da ne poštuje organizatore nekog skupa, da se ne drži pravila koja su oni postavili (a Z. Radisavljević se nije držao ni jednoga!) i da od njih ultimativno traži ono što nije njihova obaveza, a ako to ne dobije, da onda piše pamflete na svom blogu i izaziva incidente.
A tvrdnja da sam ja – Jovan Nedić iz Belog Manastira – smetnja saradnji između ESS-a i "komšija" obično je licemjerje. Toj saradnji sadašnji predsjednik ESS-a, za razliku od onih koje napada i isključuje, nije doprinio ni na koji način.
Na 33. SOZAH-u u Belom Manastiru, na primjer, bilo je najviše enigmata iz Srbije od svih skupova držanih u novije vrijeme u Hrvatskoj. ED "Dr Đorđe Natošević" i njihov predsjednik nisu organizirali dolazak ni jednog svog člana, iako između Belog Manastira i Sombora ima samo 52,5 km, dok su npr. članovi EK "Kikinda" iz Srbije, Crne Gore, BiH i Slovenije – da ne spominjemo one iz Hrvatske – prevaljivali i deset puta veća rastojanja (od Bora, Leskovca, Podgorice, Gacka, Ljubljane...). Na 33. SOZAH-u bilo je 26 članova EK "Kikinda", što je znatno više od ukupnog broja članova ED "Dr Đorđe Natošević". Pa na čiju su inicijativu enigmatičari iz Hrvatske počeli dolaziti na SES-ove (od Požarevca 2011) i na sajmove knjiga u Beogradu?
Osim toga, dvojica članova EKK-ija koje predsjednik ESS-a napada i isključuje dali su mnogo veći doprinos čak i Susretima enigmata Srbije od njega – samoga. Pa Slavko Bovan je bio na svih 17 susreta, ja – iako živim u Hrvatskoj – na 10, a predsjednik ESS-a samo na šest, s tim da je bojkotovao SES-ove od 2013. do 2016. godine u znak protesta što tada nije izabran za predsjednika.
Sedmo, ipak u "Saopštenju" postoji i jedna istinita tvrdnja: "... Nedića je u Subotici opsovao Mile Janković", iako ni ona nije potpuna. Na SES-u u Subotici, na ulici, mene i moju suprugu, pred našim subotičkim kumovima, u alkoholiziranom stanju, zaskočio je M. Janković i bez ikakvog povoda verbalno napao, zatim i opsovao, a uveče istog dana na sjednici Predsjedništva ESS-a i šovinistički vrijeđao.
Beli Manastir, 4. XI. 2017. 
Jovan Nedić
Napomena: Ova ispravka upućena je vlasnicima svih blogova na kojima je objavljen sporni tekst (Slavku Bovanu, Željku Dimoviću, Miletu Jankoviću), kao i administratoru web-stranice ESS-a Draganu Lojanici, sa zahtjevom – u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima i dobrim običajima u demokratskom društvu – da bude objavljena bez izmjena, izostavljanja i dopuna, na istom mjestu i na isti način kao i sporni tekst.
Kako je sporni tekst, preko odgovarajuće mejling-liste, poslan svim članovima Predsedništva ESS-a, ovlašćujem sekretara EK "Kikinda" Slavka Bovana da i ovu ispravku uputi svim primaocima s te mejling-liste.

54 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Ispunio sam svoju "obavezu". Jutros oko 8.30 ovaj tekst je poslat članovima predsedništva ESS.

IlijaO је рекао...

Aferim, Jovane!

Анониман је рекао...

"Час анатомије" у Јовановој интерпретацији као бриљантан примјер аналитичности. Честитам!
М. Милићевић

Mirka је рекао...

Dugo se čekalo na ovo. Jasan, kulturan i pismen demant. Pozdrav Nedićima.

Радоја Рацановић је рекао...


У посљедње вријеме нећу ни да читам, а камоли да коментаришем текстове који се односе на сукобе и трвења у ЕСС-у. Обично је довољно прочитати првих неколико реченица па да човјек изгуби сваку вољу за даљим читањем. То наравно са овим демантијем није случај. Свака ти част, Јоване! Овај твој аналитички, аргументима поткријепљени и културно написани текст далеко је од обичног демантија. Ја га доживљавам као отпор даљој контаминацији овог нашег енигматског простора и повратак расправи у којој и неострашћени имају шта рећи.

R.Jovicic је рекао...

Jovane, sigurno je sve tačno. I dobro je što si to argumentovano napisao.
Mi u suštini svi znamo koji su to ljudi, koji prave zbrku u srpskoj enigmatici.
i brukaju nas i kao pojedince i ESS sa poštenim članovima, pa na kraju i našu državu.
Ali, sve prolazi, pa neće ni ovo do veka.
Nostalgičan sam prema ESS kada je bio Predsednik Branko Polić, kada smo svi bili prijatelji, kada je ESS svesrdno pomagao klubove i udruženja i zato ovo pišem.
Pozdrav svim enigmatama koji se na bilo koji način pridržavaju pravilima onoga što radimo.Radojica Jovičić

Quizmaster је рекао...

Ne znam samo šta vi čestitate, "ekakaovci", to što je nekad pošteni enigmata Jovan Nedić izneo žalosne laži, što je u Belom Manastiru uradio nešto čega treba da se stidi i on i njegov klub, a na koncu i Hrvatski zagonetački savez što ga nije opomenuo da prema gostu iz Srbije postupi korektno i omogući mu da učestvuje na takmičenju i pojača konkurenciju.

Nedić je zaboravio samo jednu stvar - da ja imam sačuvanu prepisku preko Fejsbuka s njim i Josipom Dubrovićem, iz koje se lepo može videti kako su se stvari odvijale, da je s moje strane započeta potpuno normalna komunikacija još u četvrtak oko 22 časa, a ja sam dolazio u Beli Manastir tek u subotu. Zvao sam Josipa i pre podne u četvrtak, ali on se zbog obaveza nije javljao na mobilni telefon.

Vremena da se mojim molbama izađe u susret bilo je više nego dovoljno. Nakon što sam se ispričao sa Josipom, Nediću je otišla poruka na Messenger u 23:27 i ta aplikacija funkcioniše tako što primaocu poruke odmah stigne obaveštenje na mobilni telefon. Uvek ljubazni i korektni kolega Dubrović javio mi se potom u 00:49 i nakon prvobitne priče da nema problema da se sredi prevoz požalio mi se da sam ga doveo u nezgodnu situaciju, da je bolje da ne dolazim, još reče i da me 99% ljudi ne želi videti. Dakle, Nedić laže da je poruku video narednog jutra - bio je odmah upoznat s time da ja dolazim i preko Dubrovića je pokušao da me odvrati od dolaska. Pošto je kukavica, u petak ujutro poturio je i svoju ženu da mi preko njegovog Fejsbuk naloga napiše kratak, neljubazan odgovor, kako oni tu ništa ne mogu da urade, zatim su prekinuli dalju komunikaciju.

Treba li dalje šta komentarisati? Je li to Nedićeva privatna manifestacija, pa može da mi poručuje da sam nepoželjan gost ili nešto što se organizuje u ime HZS, s čijim vodećim ljudima sam prethodnih dvadesetak godina imao odličnu saradnju? Da podsetim, nakon posleratnih dešavanja ja sam bio taj koji je prvi počeo da gradi mostove prijateljstva među susedima, u doba kad niko od enigmata iz Srbije nije mogao ili hteo da sarađuje s kolegama iz Hrvatske. Prvi gosti iz Hrvatske koji su došli u Beograd (ne računam, naravno, Nedića) bili su njihovi logičari, koje sam kao predsednik Saveza zagonetača Srbije 2006. godine pozvao na šampionat Srbije u sastavljanju logičkih problema.

Ne možete komentarisati da su domaćini SOZAH bili sjajni ako na drugoj strani imate situaciju da se prema čestom gostu manifestacija u Hrvatskoj primenjuje nedoličan tretman. Nedićevi su me čak pokušali odvratiti od dolaska smešnom pričom da ne smem bez fiskalnog računa da prodam moje knjige kolegi Antunu Juriću, da je "Oaza" neprofitna organizacija i da im tu prodaju moram najaviti 15 dana ranije. Ispade maltene da dolazim sa tovarima knjiga koje ću izložiti javno na nekom štandu, da ću imati neku veliku zaradu?! Bolje vi pitajte čestitog Jovana Nedića koga je sve zaposlio u toj "Oazi" (možda sebe? ženu? kćerku?), koliko procenata od raznih donacija odlazi na plate zaposlenika, a koliko stvarno stigne onima kojima je neophodna pomoć. Neprofitna organizacija, cvrc Milojka.

Quizmaster је рекао...

Elem, neverovatno da među vama "ekakaovcima" nema nijedna osoba od integriteta, koja nije zaslepljena ljubavlju prema duhovnom vođi Bovanu, da kaže "Ej, Jovane, Slavko, stvarno ste preterali, treba da se izvinite Zokiju". Pravi domaćin bi se uvek potrudio da gostu izađe u susret, ne bi ga tek tako otresao, ne bi mu poručivao da je nepoželjan i pokušavao da ga raznim smicalicama odvrati od dolaska. To su sve sramotni postupci, hteli vi to priznati ili ne. Konačno, u čemu je bio problem da ja (ako već kasnim, jer domaćin neće da mi pomogne oko dolaska) sastavljam zagonetke naknadno, dok traje rešavanje logičkih problema? Ta moja molba bila je potpuno normalna i nema ničeg neregularnog u tome. Jasno je da su organizatori pokušali da me spreče da učestvujem na takmičenju računajući da ću onda odustati od dolaska na SOZAH. Na kraju sam ipak stigao na vreme, jer sam platio taksi iz Sombora, ali nisam hteo da učestvujem u bilo čemu ako ne dobijem izvinjenje barem od čelnog čoveka HZS, Pere Galogaže. On se pozdravio sa mnom, ali nije ništa komentarisao, što meni nije bilo dovoljno da otkloni neugodnosti koje sam doživeo od strane domaćina. Ostao sam kratko da se ispričam s nekim dragim kolegama, ispunio sam obećanje kolegi Juriću da će dobiti knjige i zatim sam taksijem otišao kući. Ta me vožnja u oba pravca izašla 50 evra.

Nisam mislio da dalje potežem ovu priču, niti sam se prethodnih dana javljao na brojne provokacije osvedočenog lažova Slavka Bovana (poput onih nebuloza da sam očekivao crveni tepih na dočeku u Belom Manastiru), ali pošto sad i Nedić hoće da ubeđuje javnost da lažem, šalje čak neki dopis u ESS (predlažem mu da pošaljem i u novine, u rubriku "Pisma čitalaca"), dobio je ovaj odgovor u kome sam činjenicama pokazao da su on i Bovan ti koji obmanjuju javnost.

Migo је рекао...

Bravo Jovane, svaka čast, sve si nam do tančina lijepo razjasnio. Vrijedilo je čekati ovako detaljan i dobro sročen demant. Sada su neke stvari malo jasnije onima koji nisu redovno pohađali nastavu ili nisu slušali na časovima. Ko hoće da shvati - shvatiće, a ko neće i ne mora.
Srdačan pozdrav

Migo је рекао...

Pa ovo je nevjerovatno! Dok sam ja napisao tri rečenice Zoran je napisao roman. Ili sam ja prespor ili je Zoran prebrz?

Анониман је рекао...

Šutila sam jer sam ja, na moju veliku sreću, vrlo mlada naučila da se s nekim ljudima ne vrijedi raspravljati. Čitam kako se pljuje po mojim roditeljima i šutim. Ali ja nisam balavica koja nema pojma ni o čemu i zato molim Zorana da me ne uzima u usta i da ne trkelja nepotkovane i neargumentirane tvrdnje.

"...Nediću je otišla poruka na Messenger u 23:27 i ta aplikacija funkcioniše tako što primaocu poruke odmah stigne obaveštenje na mobilni telefon." - apsolutno točno i istinito. Samo da bi ta obavijest stigla moraš imati mobitel, što Nedić nema.


Sonja Netrebamivezadadobijemposao Nedić

Slavko Bovan је рекао...

Jovo, pošto se nisi legitimisao po propisu, komentar se briše kao nepotpisan (anoniman). Uzgred je nenasan. Pojasni pitanje, potpiši se kako treba. Hvala na razumijevanju.

Mandrak је рекао...

Evo, Zorane, ja (više) nisam "ekakakovac", nisam zaslepljen ljubavlju prema duhovnom vođi i verujem da imam izvesni integritet. Radi znanja i ravnanja, pod tim pojmom podrazumevam jasnu opredeljenost, principijelnost i doslednost, te svako ko ima osećaj za pravdu, tačno zna šta od mene može očekivati, a to svakako nisu laži i prevare (ali nisam baš sigiran u tvoj integritet, s obzirom na ulogu koju si igrao u puču, pre i posle njega, a ako se vratimo malo unazad, videćemo da vrlo lako prezališ iz stanja akutnog neprijateljstva u pobratimski odnos; nije bilo tako davno, svi pamtimo i one epizode u kojima si bio na krv i nož sa tzv. predsednikom Dimovićem).

Elem, kao takav, ja ipak ni pod opijatima nikome ne bih mogao da kažem da treba da se izvini Zokiju. Ti si veliki dečko, imaš više od 45 godina, ako nemaš psihijatrijsku koja bi te oslobodila odgovornosti, saberi se već jednom i prihvati istinu: to što ti je Dubrović diskritno ili bilo kako rekao jeste suva istina. Možda je samo pogrešio u procentima: verovatnije je da 100 % ljudi ne želi da te vidi. Razumeš? A nepoželjan si iz više razloga.

Pre svega, zato što nigde ne ideš da bi se družio, već da bi pošto-poto pobedio, često po cenu grubog ogrešenja o regularnost. Ako se to ne desi, tj. ako ne uspeš da ubediš organizatore da prvi može biti samo Zoki, naknadno obavezno napraviš skandal i proglašavaš ih lopovima, lažovima, mufljuzima itd. I u stanju si godinama to da razvlačiš dok ne iskukaš nezasluženu zvečku. Zašto bi neko navlačio sebi bedu na vrat?! (nije ti SOZAH ESS, jedino kod našeg Žece 2 prava mesta vrede manje od jednog)
Drugo, samo mesec dana ranije si mogao da ugostiš kolege iz Hrvatske. Koga si ugostio? (Ilija, Nedljeljko, Tunjo, Jovane... da li vas je Zoran srdačno dočekao, sa žitom i buklijom? Da li vas je ikako zadužio da biste mu poslali specijalnu pozivnicu? Da li je pokušao da spreči napad svog kompanjona Jankovića na Nedića? Da li vam je obezbedio prevoz? Pa, vi ste zapravo dolazili kod njega: on je jedan od suvlasnika tzv. ESS - a, iliti jedan od 4 pučista koji su uzurpirali savez. Plativši članarinu tom i takvom savezu, i njemu ste učinili uslugu.)
I treći razlog si opisao u samom pledoajeu: konstantno i tendenciozno brkaš pojmove "činjenica " i "laž", gubiš iz vida svoj dugogodišnji destruktivni uticaj na enigmatsko društvo, uvek i svuda tražiš poseban tretman (čoveče, zakasnio si više od 20 dana sa prijavom!!!), i obrni-okreni, uvek su ti za sve krivi Bovan i EKK. Isti onaj EKK čijim članovima već godinama nanosiš štetu. A među njima ima i kolega iz Hrvatske.

Ukratko, da je Nedić želeo da te ugosti, da se je obradovao tvojoj zakasneloj prijavi i da ti je poslao nakićene kočije, to bi siguran znak da je poludeo.

Slavko Bovan је рекао...

Sonja, nema mjesta uzbuđivanju. Čovjek živi u nekom paralelnom univerzumu i izvlači zaključke koji su samo njemu logični.
Ilustracija: (citat Olivera Mlakara) "Nisam mislio da dalje potežem ovu priču, niti sam se prethodnih dana javljao na brojne provokacije osvedočenog lažova Slavka Bovana (poput onih nebuloza da sam očekivao crveni tepih na dočeku u Belom Manastiru),..."

Koliko moraš biti van realnosti da na moje. "Nije valjda očekivao da će mu postaviti crveni tepih i klanjati mu se do zemlje" izvuče zaključak da lažljivi Bovan tvrdi da je tražio crveni tepih.

S druge strane, sasvim je logično tražiti u 23.27 da mu se sutra u 9.00 obezbijede vozač i kola (bez molim, bez može li, bez jeste li u mogućnosti, bez jeste li se umorili, bez je li vam teško...)

Slavko Bovan је рекао...

Ovaj demanti je stigao jutros oko 8 sati istovremeno na 4 adrese. Sada gledam i zaključujem da jedino TIO radi i nedjeljom. Ostala tri internet-okpuljališta će sigurno demanti objaviti kada otvore radnju.

Dejan Minić је рекао...

Bravo, Jovane!

Nadam se da će istina, razum i kultura da pobede laži, primitivizam, lecemerje i sitne interese od strane grupice ljudi koja je privatizovala i uzurpirala Savez.

Quizmaster је рекао...

Pa, dobro, Sanja, šta i ako tvoj tata nema mobitel? To ništa ne menja. Je li kolega Josip, prijatelj koga sam častio letovanjem u Grčkoj, koji me je uvek srdačno dočekivao u Osijeku, sam došao na ideju da mi poruči da je bolje da ne dolazim i da me ne želi videti 99% ljudi, a prethodno rekao da će mi srediti prevoz? Neće biti da je tako.

Kad sam se javio organizatorima bio je četvrtak uveče, a dolazim u subotu ujutro i ne postoji nikakav način da stignem na takmičenje. Ona autobuska veza iz Sombora, s kojom sam računao da malo kasnim, ispostavilo se na kraju i da ne postoji, da stoji stara informacija na sajtu. Vremena ipak ima dovoljno da se mojim molbama izađe u susret i dobar domaćin će učiniti sve da se reši problem, neće pokušavati da me što pre otkači, pričati besmislice da ne mogu da prodam knjige kolegi bez fiskalnog računa ili mi braniti da sastavljam zagonetke nešto kasnije od predviđene satnice. Dobar domaćin, čak iako nisam u dobrim odnosima s njegovim klubom, neće mi ni nipošto sugerisati da sam nepoželjan gost, jer to je manifestacija Hrvatskog zagonetačkog Saveza. Sve što sam nabrojao spada u nekorektno ponašanje, sračunato s ciljem da odustanem od dolaska. Sramota, ali ne za mene, nego za glavnog organizatora Sozaha i za njegov klub koji ga je podržao u takvim nečasnim akcijama.

Koliko se ja sećam, niko od hrvatskih kolega kad je dolazio u Srbiju, ni u Sombor na Enigmatsku koloniju, ni na druge manifestacije, nije bio dočekan neprijateljski. Izgleda da je to mogao samo Srbin da uradi Srbinu, i to u Hrvatskoj. Pustite vi te priče da mene tobože ne želi da vidi 99% ljudi, jer ja sam se i sada u Belom Manastiru sreo i popričao s mnogim istaknutim enigmatima i svima je bilo drago što mogu nešto da čuju, pa i nauče od mene. Onima koji se svađaju sa mnom pametnije bi bilo da naruče neke knjige od mene.

Slavko Bovan је рекао...

Vrlo je interesantna činjenica to što su svi ostali gosti iz Srbije (ali i iz ostalih država) dočekani najprijateljskije moguće. Odavno se nisam bolje osjećao na nekom okupljalištu enigmata, sve do nedelje popodne kada su mi pokazali šta piše na jednom blogu.

Анониман је рекао...

Krajnje je vrijeme da se uvede embargo (u 100% obliku) na malobrojne individue koji ''dave'' sve oko sebe svojim egom.


stjena

Nedjeljko Nedić је рекао...

Jovan je napisao istinu. Nitko iz organizacijskoga odbora SOZAH-a (Jovan, Vesna,Ilija, Josip i ja) nije rekao da je Zoran R. nepoželjan, a nismo imali ni razloga za to. Mi smo očekivali Zoranovo sudjelovanje jer mu nije daleko. Nikome nije plaćen put nebitno odakle je došao. Problema nije trebalo biti, a bilo ih je.

Quizmaster је рекао...

Nedjeljko, jesi li ti uopšte pročitao šta mi je sve poručeno od strane organizatora i da imam sačuvanu tu prepisku preko Fejsbuka? Možda ti nisi upleten u ništa od navedenog, i ja pozdravljam ako je to bilo tako, ali ne možeš tvrditi da niko od organizatora nije učestvovao u tome.

Анониман је рекао...
Администратор блога је уклонио коментар.
Анониман је рекао...

Веома је занимљиво да Зоки није одговорио на Мандраково прозивање а на сва остала реаговања то чини. Чак је и мене поштедио!
М. Милићевић

Quizmaster је рекао...

Miloše, kud bi me odvelo da odgovaram na svako piskaranje? Dalje od suštine onoga o čemu se diskutuje. Tebi neću da odgovaram, nego kad dođeš sa pozorišnom trupom na najavljeno gostovanje u Požarevcu ili u neki drugi grad doneću ti knjige koje sam obećao tvom sinu. Možeš onda da me pitaš sve što te zanima o stanju u Enigmatskom savezu Srbije, jer svoje pogrešne zaključke donosiš na osnovu nedovoljne informisanosti i onoga što domaćin bloga prezentuje u najgorem novinarskom maniru RTS-a iz devedesetih. Voleo bih ipak da taj razgovor protekne u drugom smeru, na temu enigmatskih radova i zagonetaka.

Анониман је рекао...

Не знам када ћу гостовати у Пожаревцу али у Београд долазим идуће недјеље. У крипти храма Светог Саве говорићу Бесједу краља Драгутина (у лику монаха Теоктиста). Ето прилике да се испричамо!
М. Милићевић

Slavko Bovan је рекао...

Jovanov demanti objavljen na sajtu ESS.

Adnan Spahić је рекао...

Pridružujem se podršci za argumentovan i kulturan pristup rješavanju problema.

Dejan Minić је рекао...

¨Ova ispravka upućena je vlasnicima svih blogova na kojima je objavljen sporni tekst (Slavku Bovanu, Željku Dimoviću, Miletu Jankoviću), kao i administratoru web-stranice ESS-a Draganu Lojanici, sa zahtjevom – u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima i dobrim običajima u demokratskom društvu – da bude objavljena bez izmjena, izostavljanja i dopuna, na istom mjestu i na isti način kao i sporni tekst.'

Da, ovo ima smisla u demokratskom društvu u kojem žive moralni i pošteni ljudi. Sama činjenica da to nisu uradili vlasnik Saveza i predsednik-uzurpator, apsolutno sve objašnjava.

Slavko Bovan је рекао...

Dejane, ne prenagljuj. Možda postoje opravdani razlozi zašto to nisu učinili. Sačekajmo još malo.

Slavko Bovan је рекао...

Interesantno je to što su trenutno "Saopštenje" i "Demanti" dva (daleko) najčitanija posta na TIO u prethodnih 30 dana (jedan do drugoga).

Анониман је рекао...

Poruka Zoranu od mene.
Jovan Nedić NIJE NIŠTA KRIV u svezi svih ovih događanja.
Ja uopće nisam znao da Nedići organiziraju prijevoz, već sam
ja dobronamjerno samoinicijativno htio organizirati prijevoz
iz Osijeka najviše zbog Antuna Košira i moga sina Frana te
eventualno drugih enigmata iz Osijeka.
A ovo što ti se sada dogodilo je "rezultat" tvog dugogodišnjeg
ponašanja prema svima ostalima (tj. 99%) sa susreta iz Belog Manastira
i mislim da ne trebaš tražiti krivce među NAMA, nego si ti sam
kriv za to zbog tvojih postupaka.
Josip Dubrović.

Nedjeljko Nedić је рекао...

Zorane, pročitao nisam. Facebook nemam i ne zanima me. Tko ti je to napisao pojma nemam.

Quizmaster је рекао...

Josipe, ne zanima me da li si sam došao na ideju (a znam da nisi) da mi sugerišeš da sam nepoželjan na tim susretima. Ponašao si se korektno i hteo si da mi izađeš u susret, kako i dolikuje pravom domaćinu, odjednom je ispalo da sam te ja doveo u neugodnu situaciju.

U kasnijem neljubaznom ophođenju gos'n Nedića i njegove supruge prema meni bilo je očigledno da žele da me što pre otkače, pa su u tu svrhu napisali i da ne smem prodavati knjige kolegi Juriću bez fiskalnog računa, potom su sa istim ciljem da spreče moj dolazak prekinuli svaku dalju komunikaciju. U nekorektno ponašanje domaćina spada takođe i to što nije uslišena moja molba da ukoliko malo zakasnim sastavljam zagonetke za vreme rešavanja logičkih problema. Takođe znam da je Nedić naredio vozaču ako se u subotu slučajno pojavim u Osijeku da ne budem prevezen u Beli Manastir i da je u tim kolima, ako se malo stisnemo tu kratku deonicu, bilo dovoljno mesta i za mene.

Ne možeš mene optuživati za bilo kakvu krivicu, jer ovo nije bilo nečije privatno takmičenje, nego manifestacija Hrvatskog zagonetačkog saveza, s čijim vodećim ljudima sam prethodnih godina imao odličnu saradnju. Da li sam ja omiljen ili ne među domaćinima, to je nebitno, jer ako nisam "persona non grata" za HZS, onda ne možete tako da se ponašate prema bilo kom gostu, a pogotovo ne prema onom iz Srbije. Ovo Nedićevo pravdanje da se nisam najavio na vreme je sramotno, jer uvek ima gostiju koji zbog obaveza na poslu ili novčanih problema ne znaju da li mogu da dođu. Domaćin kad prikupi najave otprilike zna šta ga očekuje i uvek je spreman na neki plus-minus gostiju.

Ne znam kako si došao do tog podatka o 99% moje neomiljenosti kad si ti bio korektan prema meni, a i Nedjeljko Nedić tvrdi da nije imao ništa protiv mog dolaska (hajde da mu poverujem, mada se pravi blesav da nije pročitao moje komentare). Da ne nabrajam sad Stjepana Horvata, Vjeku Hudolina, Valtera Kvalića, Ranka Skopala, Borisa Nazanskog, Antuna Jurića, Zdravka Žarkovića, Milana Žarkovačkog i druge kolege s kojima sam stigao da se srdačno pozdravim i popričam pre nego što sam, razočaran i ljut, otišao. Nemate nikakvog opravdanja i kraj. U ovoj priči nisam ja negativac nego domaćin i svi oni koji su podržali takvo ponašanje prema meni.

Kako sam ja dočekivao ljude u Novom Sadu, pitajte sve one koje sam vodio na ručak (iako sam nezaposlen) ili su išli da prenoće kod mene kad god su to hteli. Koliko sam novca iz svog džepa dao da uspešno organizujem mnoge enigmatske skupove ne može se ni prebrojati, a sve to samo da bi gosti bili zadovoljni. Mirka, je l' beše negde oko sedam ujutro kad sam te dočekao u Novom Sadu na autobuskoj stanici i doneo ti nagradu koju si osvojila i toplu kafu dobrodošlice? A nekima je bilo teško da srede jedna pišljiva kola za prevoz gosta iz Srbije ili da u troškove organizacije uračunaju još 20-30 evra. Neću više uopšte da se raspravljam o ovome, nema nikakvog opravdanja za domaćina.

Анониман је рекао...
Администратор блога је уклонио коментар.
Slavko Bovan је рекао...

Anonimna pitanja nisu dozvoljena, pa makar bila interesantna.

Slavko Bovan је рекао...

Citat."U nekorektno ponašanje domaćina spada takođe i to što nije uslišena moja molba da ukoliko malo zakasnim sastavljam zagonetke za vreme rešavanja logičkih problema."

Zna li iko da li je ikada ikome igde ovako nešto onemogućeno? Pokušavam da se prisjetim, a koliko se sjećam toga nije bilo u novijoj istoriji (zadnjih 30 godina). Ili jeste?

Mirka је рекао...

Zorane, tvoj dočeku u NS (na mom putovanju ka Kikindi) i domaća topla kafa su bili divan gest. Zaista sam bila prijatno iznenađena. O tome sam i pričala kolegama na tim Danima ludaje.
U ovoj priči nisam učestvovala, zato treba čuti i drugu stranu da bi, mi posmatrači, mogli stvoriti kompletnu sliku.

Mandrak је рекао...

Ne, ne, Mirka, učestvovala si: popila si kafu dobrodošlice u 7 sati i sad je trebalo da se revanširaš ljubaznom domaćinu. Zašto mu nisi ozbedila prevoz do Belog Manastira? I zašto nisi naredila organizatorima SOZAH - a da pošalju naparfimisanu pozivnicu našem geniju? I zašto nisi učesnicima poslala cirkularno pismo u kojem hvališ i veličaš svog dobročinitelja?!

Dve stvari imam da kažem: mnogo je bitno od koga primate poklone, makar se radilo o najobičnijoj kafi u 7 sati. Nota bene: usiljeno ljubazna osoba koja vam nešto utrapi, time zapravo kupuje vašu naklonost, i pre ili kasnije će pokušati da trguje njome: preceniće je, multiplicirati, onda će vas prozvati za nezahvalnost i ucenjivati, kao da vam je dala 2 litra krvi.

Pošto vidim da gore već nabraja kome je šta učinio i kakve je sve žrtve, ah, podneo zbog nas, ja bih ovom prilikom iz predostrožnosti naglasio da knjiga "Put ka vrhu" koju mi je (mimo moje volje) poslao ne predstavlja nikakvu vrednost u mojoj biblioteci. Niti sam je čitao, niti nameravam, i jedino mi je 2-3 dana služila za ubijanje muva, dok je nisam odneo u podrum.
Ako je nisu pojeli miševi, pokušaću da je nađem i vratim autoru.

Kakav crni put ka vrhu, čovek koji jednoj dami javno prekoreva sitan i beznačajan gest može samo da piše o putu ka dnu.

IlijaO је рекао...

Kako možeš, Zoki, kolegi Nedjeljku kazati " da se pravi blesav"?
Ne priliči to tvom statusu obrazovanog, odgojenog i općeomiljenog intelektualca ( i k tome, novinara), i to je daleko, daleko ispod tvog nivoa! Ili samo nastavljaš prosipanjem bisera, u tebi svojstvenom kontinuitetu stvaranja osoba koje te ne žele u svom društvu, što te vraća u krug onih 99%!

Ranije sam, na tvom blogu, komentarom na tvoj napis ili pamflet "Bovanovi pijuni...", a koji je prošao tvoju cenzuru, opovrgnuo i demantirao jedan tvoj( od hrpe drugih) "krivi navod", međutim, ti se na njega nisi ni osvrnuo , a ne daj Bože, ispričao zbog iznošenja neistine!
Zato ga, radi informacije i drugim kolegama, ponavljam:

"... A ovde nisam samo ja u pitanju, nego je problematično i to što predsednik Enigmatskog saveza Srbije Željko Dimović nije dobio zvaničan poziv od organizatora."

Mislim, Zorane, da ovaj navod ne stoji, jer smo( ja, Nediljko Nedić i Tunjo Džijan) , osobno, u Subotici pozvali na SOZAH Željka Dimovića. I to, i kao dragog prijatelja ali i kao Predsjednika ESS-a. Svojim prisustvom bi, dakako uveličao i "počastio" skup a time i dao susretima jednu novu dimenziju. Ali već tada, Željko se ispričao rekavši da već odranije ima dogovorene obaveze i da žali što neće moći doći. Samim tim, nije bilo potrebe za nekim "zvaničnijim" pozivom, iako mislim da je i ovaj način ( na SES-u) bio sasvim dovoljno zvaničan!

I na kraju, Mandrak dobro primjeti: tako se ne putuje ka vrhu!

Dejan Minić је рекао...

Slavko, čekaš li još objavu demantija na blogu ŽD?

Slavko Bovan је рекао...

Više ne čekam, jer sam se uvjerio da tamo ima važnijih stvari za objavu (npr. smederevac ili taljige) a ima prostora i za mudre misli tibetanskih anonimnih mudraca (koje gazda velikodušno njeguje):

"Ocito je da jedna grupacija ne moze da prezali odlazak MZ sa mesta predsednika ESS. To je dovelo da AJ nakon brojnih pritisaka napusti kormilo saveza, a veeujem da ce i ZD to ubrzo uraditi. Pa kome je u cilju da se rukovodstvo menja svakih godinu dana ? Bovanu i njegovoj hordi ?"

Bovanu (za divlju hordu ne znam) nije cilj da se smjenjuju predsednici ESS (svejedno mi je ko su i kako se zovu!) već da se izabrani predsednici ponašaju u skladu sa ovlašćenjima iz Statuta. Što se mene tiče, neka ŽD bude predsjednik 100 godina, dokle god ima većinu koja ga podržava, ali sigurno neće smovoljno isključivati EKK, to mu garantujem.

Uostalom, šta bi se time postiglo? Nije isključio mene lično, a pod pretpostavkom da mu prođe to isključivanje EKK (A, neće jer već 6 klubova kaže da ne može, a statut kaže da ne može) zaboravlja da mora onda donijeti još jednu odluku kojom će mene isključiti iz ESS. Zaboravio je (previdio) da sam ja član još jednog kluba u sstavu ESS. Doduše, tamo nisam sekretar, ali član jesam.

Slavko Bovan је рекао...

Imate pozdrav i od Zlatana Pupezina. Danas mi reče da se ne može načuditi šta se sve piše i šta se sve radi. Kaže da čita, a ono šta misli o svemu već je napisano u našem dopisu, pa će to ponoviti i na prvoj sednici predsedništva ESS.

Quizmaster је рекао...

Ilija, Željko Dimović nije dobio nikakav zvaničan poziv. To što si ti njemu nešto rekao u prolazu, to je sve nezvanično i može se posmatrati kao tvoj izraz dobrodošlice (lepo od tebe), a ne kao zvanični poziv organizatora. Formalnost ili ne, ali zvaničan poziv predsedniku saveza se ne upućuje tako. Nezvanično su svi bili dobrodošli na taj Sozah, pa kao što smo videli, neko je dobio i tretman nepoželjne osobe. Da li bi Žeca (predsednik jednog od klubova koji ne žele saradnju sa Bovanom i EKK) slično prošao, možemo samo da nagađamo.

Što se tiče Nedjeljkovih komentara, ne znam kako drukčije nazvati to što on neće da pročita ono što mu piše pred nosom (u ovim komentarima), a kad ga upitam da li je to uradio pre iznošenja svoje netačne tvrdnje, onda veli da ne koristi Fejsbuk?! Kao da ga je neko uopšte i uputio na tu adresu. Inače, zaboravio sam da spomenem onaj bezobrazluk J. Nedića, koji me je nakon svega što se dešavalo računao kao jednog od 81 učesnika manifestacije, a onda napisao saopštenje u kome me naziva trgovačkim putnikom.

Ako na Sozahu nije bilo slučaja da neko radi zadatke nakon predviđene satnice, to svakako ne znači da takmičaru koji ne može da stigne na vreme ne treba izaći u susret. U čemu je bio problem da radim zadatke malo kasnije od drugih, šta je tu neregularno? Ne radimo to za nagradu od 10.000 evra. Zanimljivo da ovu primedbu sada iznosi Bovan, tip koji uvek na sva usta priča o nekakvoj igri i druženju, a nema ništa protiv da mu konkurent na takmičenju bude eliminisan zbog nekorektnog ponašanja organizatora. I ko je tu u pravu, ko ima pošten i iskren pristup? Pa naravno ja - na takmičenjima koja sam organizovao uvek sam gledao da izađem u susret molbama ljudi i nije bilo ništa sporno, dobili bi zadatke ranije ili bih im produžio rešavanje za neko vreme.

Quizmaster је рекао...

Mladene, realno ne zaslužuješ da se osvrćem na tvoje piskaranje, ali kad si toliko uporan da dobiješ neki odgovor, kazaću da je prilično besmisleno da komentarišeš kako domaćini treba da se ponašaju, jer nisam nikad čuo da si se iskazao kao domaćin, da je neko od kolega hvalio tvoju srdačnost i širokogrudost. OK, možda je to zato što živiš u nerazvijenoj južnosrbijanskoj varošici i što nemaš novaca za rasipanje (to ti ne mogu zameriti), ali onda barem nemoj komentarisati nešto po čemu se ne ističeš.

Druga stvar, nisam ja kupovao ničiju naklonost, ni od Mirke ni od tebe ni od bilo koga, samo što je tebi neshvatljivo da postoje i ljudi kojima pričinjava zadovoljstvo da obraduju druge nekim poklonom ili prijateljskim gestom. To ti mogu potvrditi mnogi ljudi koji su mi se zahvalili, a taj broj svedoka bio bi i veći kad bi se javili oni kojima sam uplatio humanitarnu pomoć ili im na ulici dao 100-200 dinara da nešto pojedu. Nije valjda da sam i od njih nešto očekivao zauzvrat?

Treća stvar, ti si svakako poslednji enigmata u Srbiji koji može pričati o neomiljenosti kod kolega, jer mnoge si već počastio brojnim uvredama, a ko je probao te tvoje "specijalitete", nije ih probavio (meni ljudi i oproste, jer znaju da sam uz sve mane koje imam ipak pozitivan lik). No, i takav kakav si, niko nije sprečavao tvoj dolazak u Suboticu niti si, koliko znam, imao neke neprijatnosti od strane organizatora. Mene pak jesu pokušavali sprečiti da dođem u Beli Manastir.

Što se tiče ubijanja muva, drago mi je da moje knjige imaju i multipraktičnost - doduše, 99% ljudi ipak uživa u čitanju i mogli su da u njima nađu obilje vrhunskih zagonetaka i da mnogo toga nauče o enigmatici. Boljih knjiga o enigmatici u Srbiji i regionu nema, a što se tiče anagrama (World of Anagrams) - ni u svetu. Ipak, sve ovo do sada bila je uvertira - samo posmatrajte u 2018. godini kakvu ću imati pažnju medija i kakva ću sve priznanja dobiti.

Slavko Bovan је рекао...

Događaj koji se prepričava u mojoj porodici makar 80 godina.
Đed Danilo susretne komšiju Peru (malo nagluv) i kaže mu:
- Pomaže Bog Pero, je li hladno?
- Idem iz mlinice!
- Pomaže Bog, velju (velim)!
- Melju, melju!

Pera iz ove priče nikada neće nestati.

Mandrak је рекао...
Аутор је уклонио коментар.
Mandrak је рекао...

Zorane iz bačkoga velegrada (uzgred, uvek se naježim kad neki ofucani uličar od 5 banki bez ijednog životnog postignuća kojeg još hrane i oblače mama i tata kao glavni argument potegne to što je on, ah, klošar iz razvijene sredine, a ja sam, avaj, siromašni seljak).

Prvo, mene više od 10 godina niko ne izdržava, i ne znam kako bih mogao da nađem zajednički jezik sa osedelom budalom koja još sisa ostarelu majku.
Drugo, nema potrebe da bilo ko pred tobom hvali moju širokogrudost, jer taj oblik prostakluka, tipičan za šuplje i prazne ljude sa sumnjivim namerama kao što si ti, stvarno nije deo mog repertoara. Ja ne kupujem ljude ni novcem, ni poklonima, a ako nekome nešto i učinim, ne mašem time javno, i verovatno bih morao da obolim od te teške bolesti koja tebe trese da bi mi uopšte palo na pamet da ikoga prozovem zbog toga što sam ga sačekao na nekakvoj stanici. To vrlo slikovito govori o tome koliko si iskren u svojoj srdačnosti. Ljudi koji pomažu drugima iz ličnog zadovoljstva nikada ne govore o tome, ne hvale se, ne veličaju svoju humanost, a pogotovo ne nabijaju damama na nos sitne usluge. Ti ne samo da nisi normalan, nego nisi ni muškarac.
Treće, ja, na sreću, imam i nešto malo života van enigmatike, pa mi zaista nije potrebno da se tu nametnem kao univerzalni prijatelj (bogu hvala, imam sasvim dovoljno prijatelja). Tu ima mnogo loših ljudi, a takvi mi ne trebaju za kumove i stare svatove, i da li će neko svariti ili povratiti moju etiketu, to me ne zanima jer mi je savest mirna: nikad nikoga nisam napao da bih mu nešto oteo (kao ti), da bih ga nabedio da je ono što nije (kao ti), da bih izvrnuo činjenice u svoju korist (kao ti), da bih tražio poseban tretman na račun "dobročinstava" (kao ti) itd. I, da: nikad nikome nisam pretio smrću (kao ti). U svojoj infantilnoj gluposti, ti pričinjavaš nenormalnu štetu enigmatskoj zajednici, samo to ne shvataš. Pozitivan si možda mami i tati, a kolege enigmate te uglavnom vide kao osobu sa posebnim potrebama, i zato se sklanjaju i dižu ruke (to što tebi izgleda kao praštanje je zapravo odbijanje na neuračunljivost). Ništa ti nisi manje loš čovek od onih koji svesno nanose dugoročnu štetu enigmatskom društvu, samo su tvoji interesi manje opipljivi.

Četvrto, stvarno ne znam ko je mogao da mi zabrani dolazak na SES?! Da li ti i tvoja ekipa mislite da ste vi STVARNO vlasnici ESS - a? Da je SES vaš? Da te ne znam, morao bih da pitam: jel se ti, čoveče, špricaš, jel deluje ta terapija? Po kom osnovu bi npr. ti mogao da zabraniš meni, enigmati iz Srbije, da o svom trošku dođem na susrete koje su osnovali srpski enigmati, i to oni koji bi, bez sumnje, mogli samo da se stide tebe i takvih kao što si ti, a da budu ponosni na one koji brane njihovu čast?! Možda naivno veruješ da ti daje pravo to što si geografski bliži mestu održavanja, ili to što si iz razvijene sredine za razliku od nas nerazvijenih (na stranu to što si se razvio koliko i moj pradeda Dimitrije, s tom razlikom što je on imao zanimanje i nije morao da ga izmišlja kao ti i da se lažno predstavlja)?!
Elem, ja ni od koga nisam tražio da mi obezbedi prevoz, niti da me ugosti i dočeka sa kuvanom rakijom, a kamoli da budem tretiran kao zvezda. Sve sam sam platio, za razliku od vas koji ste pokrili troškove novcima koje mesecima unazad otimate tj. kradete od enigmatske sirotinje.

I peto, sve najlepše ti želim u 2018., kamo lepe sreće da i svet prepozna tvoje autorske kvalitete, pa da se jednom i ti skućiš negde daleko gde će o tvojim glupim knjigama i zagonetkama još neko misliti isto što i ti. Ovde će tvoji enigmatski vademekumi još dugo, ako ne i zauvek, služiti za ubijanje muva i hranjenje miševa, jer takvih genija kao što si ti, imamo za izvoz u stočnim vagonima. Srpskoj enigmatici su potrebne enigmate, a ne samozvani genijalci.

Quizmaster је рекао...

Nemam ja ni vremena, a ni želju da se upuštam u te tvoje psihOLOŠKE igre, to su tvoji specijaliteti. Tvrdnje su ti glupe, netačne, izvučene iz konteksta i povrh svega, začinjene zlobnošću dostojnom najvećih hulja, pa da nešto komentarišem zaista nema potrebe. Uostalom, kako rekoše pametni ljudi - ne treba se svađati s budalom, jer će te prvo uvući u blato, pa ćeš se spustiti na njegov nivo, pa će te dobiti na iskustvo. :)

Svako ko poseduje minimum logičkih sposobnosti mogao je videti da je domaćin Sozaha pokušavao na razne načine da me spreči da dođem, uključivši i to što mi je poručeno da sam nepoželjna osoba. S druge strane, hulje su uvek u stanju da ignorišu suštinu i da nalaze neka opravdanja, koliko god ona bila neiskrena, nelogična i besmislena. Nisi ispao naročito inteligentan - ako si zapenio da tebe niko ne može sprečavati da ideš na SES, onda bi sa istim žarom morao da se usprotiviš i tome što su domaćini Sozaha pokušali da odvrate od dolaska gosta iz Srbije.

Slavko Bovan је рекао...

Quizmasteru, žrtvo, ako još jedno 320 puta ponoviš da si sprečen da dođeš u Beli Manastir, možda će to neko pomisliti.
Ubaci i "istinu" da su ti zabranili da pređeš 7 koraka (kolika je razdaljina između mjesta gdje si naduren sjedio i sale za takmičenja). Sigurno je da su organizatori postavili barikade i bodljikavu žicu, jer da nisu, ti bi sigurno došao i glatko pobedio gomilu pacera.
Pošto nemaš vremena na odgovore, preporučujem ti da "nemanje vremena" iskoristiš na svom blogu, ili još bolje pošalji mejl Mladenu, pa mu tamo kaži šta ti smeta u njegovom komentaru. Vrlo sam siguran da i Mladen ima tebi štošta da kaže.

Mandrak је рекао...

Evo, pošto ja imam vremena, ukratko ću ponoviti svoje "glupe, netačne, ekstrakontekstualne i zlobne tvrdnje", tek da bude očiglednije ko je ovde hulja.

- Zoran Radisavljević je novosadski sredovečni uličar kojeg još hrane i oblače mama i tata (glupo? jeste, i to ekstremno; netačno? neće biti; van konteksta? pa, šta tu još treba dodati? JMBG? zlobno? o socijalnoj patologiji se ne može govoriti sa simpatijama, logično);

- Zoran Radisavljević je šuplja i prazna osoba sa sumnjivium namerama, koja sitnim uslugama zadužuje enigmate, da bi ih kasnije ucenjivao i pozivao se na svoju "širokogrudost";

- Zoran Radisavljević napada enigmate iz 4 razloga: a) da bi im nešto oteo (trofej, pehar, značku, zvečku), i besposledično preti smrću onima koji se suprotstavljaju njegovom razbojništvu , b) da bi ih nabedio da su lažovi, lopovi, podlaci... ili, jednostavnije, članovi mafije koji su vazdan uroćeni protiv njega i njegovog blistavog uma, c) da bi izokrenuo činjenice i predstavio sebe kao žrtvu progona i razbojništva, i d) da bi ih ucenjivao svojim fantastičnim zaslugama i dobročinstvima (vidi prethodnu tezu).

- Zoran Radisavljević je do te mere egocentričan i nekritičan da je u stanju da napadne i damu koja je bila ljubazna da sa njim popije kafu na javnom mestu (izlažući svoj ugled riziku), ukoliko ga ta dama kasnije ne podrži u novom kverulantskom cirkusu.

- Zoran Radisavljević ne bira sredstva do svojih infantilnih enigmatskih ciljeva, i ne postoji enigmata koja na svom "putu ka vrhu" nije moralno ili - u novije vreme - materijalno oštetio (napomena za neupućene: g. Radisavljević je odigrao vrlo bitnu ulogu u preotimanju angažmana od članova EKK - a u listu Alo, i sledstvenom zaplenjivanju honorara). Iako naivno veruje da mu svi sve praštaju zato što je "pozitivan", prostom anketom bi se lako utvrdilo da više od 90 % članova enigmatske zajednice na ey prostoru smatra da je neuračunljiv.

- Zoran Radisavljević je osoba bez bez formalnog obrazovanja i zanimanja, samozvani novinar sklon lažnom predstavljanju. Ako se neko bez paroda lažno predstavlja u javnosti, vrlo je verovatno da se obilato služi lažima i prevarama i mimo toga.

Da dodam još ponešto:

- Zoran Radisavljević, kao saučesnik u uzurpaciji ESS - a i pulen tzv. predsednika Željka Dimovića i "vlasnika" uzurpiranog saveza Mileta Jankovića, učestvovao je u svim kriminalnim i nečasnim akcijama (zaključno sa tzv. saopštenjem), sa interesom da rezerviše sve naredne pehare, a i da retroaktivno "osvoji" neke već osvojene. Tako je iz tzv. ESS - a isterao Dinka Kneževića, dezavuisao Krstu Ivanova i udesio da na poslednjem SES - u bude proglašem pobednikom.

I:

- Zoranu Radisavljeviću niko nije zabranio da ode na SOZAH, ali je on očekivao da ga organizatori finansiraju i pride se ponašaju prema njemu kao prema divi kojoj će svi pljeskati i sklanjati se da bi ona bila glavna. To, Zorane, ne može u Hrvatskoj. Ne bi moglo ni ovde da na svojim nečasnim i razbojničkim akcijama nisi "zaslužio " poseban tretman u uzurpiranom tzv. ESS - u, u kojem o svemu odlučuju tvoji saučesnici g. Dimović i g. Janković. To što su ti oni platili boravak u Subotici parama iz kase koju pune (tj. punite) otimanjem od časnih članova enigmatskog društva, i što ti je ovaj prvi namontirao pobedu, ne treba da ti stvara iluzije da na bilo kom drugom mestu možeš biti poštovan. Ti generalno ne zaslužuješ poštovanje, i jedino možeš da ga kupiš igrajući ulogu glasnogovornika, propagandiste i pisara kod hohštaplera koji su okupirali ESS.

U svakom slučaju, nadam se da (ti) je sada malo jasnije gde je tvoje mesto u enigmatskom sistemu. Ako nije, javi se opet za 3-4 dana, pa ću ti ja drage volje opet nacrtati.

Belirac је рекао...

Na početku mog odgovora ili ispravke neistinitih i zlonamjernih informacija napisano je na koje se tekstove ispravka odnosi i gdje su oni objavljeni.

Na kraju napisano je da je ispravka upućena "... vlasnicima svih blogova na kojima je objavljen sporni tekst (Slavku Bovanu, Željku Dimoviću, Miletu Jankoviću), kao i administratoru web-stranice ESS-a Draganu Lojanici, sa zahtjevom – u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima i dobrim običajima u demokratskom društvu – da bude objavljena bez izmjena, izostavljanja i dopuna, na istom mjestu i na isti način kao i sporni tekst."

Ispravka je elektronskom poštom poslana u nedjelju, 5. XI. 2017. godine, u 8:15 sati. Objavljena je na blogu "Enigmatika (tupljenje i oštrenje" Slavka Bovana te na sajtu Enigmatskog saveza Srbije, koji uređuje Dragan Lojanica, uz napomenu:

"Преко доњег линка може да се прочита имејл који је стигао од Јована Недића, уз захтев да се објави на сајту ЕСС, што је оправдано. (...) Правило да се на текст којим се неко прозива треба да се објави одговор, мора да се поштује."

Do danas (20. XI. 2017), 15 dana kasnije, ispravka nije objavljena ni na blogu "Enigmoteka" Željka Dimovića, ni na blogu "Srpska enigmatika" Mileta Jankovića. Zato postavljam pitanje članovima ESS-a: smatrate li korektnim postupkom prozivati nekoga, a onda mu onemogućiti da odgovori na prozivke?

Jovan Nedić, Beli Manastir

Slavko Bovan је рекао...

Jovane, prilično sam siguran da nećeš dobiti odgovor ni na ovo novo pitanje iz prethodnog komentara.

Belirac је рекао...

Slavko napisa da je prilično siguran da neću dobiti odgovor ni na novo pitanje iz prethodnog komentara. Stvarno, prođe sedam dana, a ja ne dobih odgovor...

Slavko Bovan је рекао...

Pomalo sam vidovit :)