уторак, 2. април 2013.

REČ PO RIJEČ (100)

BOVANSKO JEZERO
Bovansko jezero je jezero koje se nalazi na Sokobanjskoj Moravici kod sela BOVAN između Sokobanje i Aleksinca. Jezero je veštačka akumulacija nastalo gradnjom brane 1978. godine, u sistemu regulacije sliva Morave i hidrocentrale „Đerdap“ sa zadatkom da zadrži nanose brdskih i planinskih reka, a istovremeno da akumulira velike količine vode.


Jezero je udaljeno preko 20  kilometara od Aleksinca, a 12 km od Sokobanje i nalazi se na regionalnom putu Aleksinac-Sokobanja-Knjaževac.
Jezero je dugo 8 km, najveća širina mu je 500 m, a dubina 50 m. Bovansko jezero preko postrojenja za prečišćavanje vode vodom snabdeva grad Aleksinac.
(Tekst sa sveznajuće W)

9 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Pošto ništa nije slučajno, tako nije slučajno odabran ovaj pojam za 100. izdanje ove rubrike.

Mišo је рекао...

ti si jedini enigmata u svijetu koji ima svoje jezero! Još samo da isposluješ da se preimenuje u Bovanovo!!!

Slavko Bovan је рекао...

Prava lokacija za enigmatsku koloniju.

ljubica је рекао...


Ovo je namještaljka! Bovansko jezero! Ma hajte, gdje to ima!

Slavko Bovan је рекао...

Ima, ima... a ima i:

SLAVKOVICA
Славковица је насеље у Србији у општини Љиг у Колубарском округу. Према попису из 2002. било је 741 становника (према попису из 1991. било је 859 становника). У њему се налазе рушевине средњовековног манастира тзв. Црквина, које се данас налазе под заштитом Републике Србије, као споменик културе од великог значаја[1].

ljubica је рекао...


To SLAVKOVICA je već drugi par opanaka. Ako si mislio da se naselje zove po tebi, pravario si se!
Svi znamo da je Slavkovica najboja od svih žena na svijetu pa i treba da se po njoj zove naselje.

:)

Slavko Bovan је рекао...

To i ja rekoh :)

N. Petkovski је рекао...

ljubica је рекао...

Ovo je namještaljka! Bovansko jezero! Ma hajte, gdje to ima?

Ljubi(či)ce! Ipak ga ima. Čitaj:

Бованско језеро је језеро које се налази на Сокобањској Моравици код Бовна између Сокобање и Алексинца. Језеро је вештачка акумулација настало градњом бране 1978. године, у систему регулације слива Мораве и хидроцентрале „Ђердап“ са задатком да задржи наносе брдских и планинских река, а истовремено да акумулира велике количине воде.

Језеро је удаљено преко 20 km километара од Алексинца, а 12 km од Сокобање и налази се на регионалном путу Алексинац-Сокобања-Књажевац.

Језеро је дуго 8 km, највећа ширина му је 500 m, а дубина 50 m. Бованско језеро преко постројења за пречишћавање воде водом снабдева град Алексинац.

Slavko Bovan је рекао...

Nastavak priče kod Adnana na blogu