недеља, 11. август 2013.

ZAGONETAČKA METROPOLA

Hercegovačka enigmatska elita  (Nedostaje Filip Karačić, koji je s druge strane foto-aparata)
Eroteka (114)

Široki Brijeg (nekadašnja Lištica) gradić je sa oko 7000 stanovnika koji se nalazi 25 km zapadno od Mostara, poznat po mnogo čemu, a nama enigmatima po svojevrsnom fenomenu – najboljem prosjeku „značajnih enigmata po glavi stanovnika“! Na nedavnom susretu enigmata u Zagrebu, Robert Pauletić je Široki Brijeg nazvao „Zagonetačkom metropolom“ (i nije pogriješio). Od 7 pehara koji su dodijeljeni u sedam disciplina na Prvenstvu Hrvatske u organizaciji „Kviskoteke“ dva su otišla u ovaj hercegovački gradić – Zdenku Ćavaru i Nevenku Soldi.
Na druženju u Mostaru, prije dan-dva, Nevenko mi reče da se priprema proslava povodom osvojenih pehara. Reče mi da je to samo dobar povod da se organizuje druženje enigmata i upriliči pokretanje manifestacije „Dan enigmatike“ koja bi trebalo da postane tradicionalna. Nevenko mi je ukratko iznio svoj plan, a napomenuo je da drži u tajnosti da ću biti gost (samo je najavio „gosta iznenađenja“). Naravno, veoma sam obradovao sam se ponovnom okupljanju članova nekadašnjeg Eigmatskog kluba „Ero“ (osnovanog davne 1984. godine u Mostaru). Uvijek sam spreman za ovakve akcije, te sam odmah napravio izmjene u svom planu intenzivnog odmaranja u Hercegovini i u plan sam ubacio rubriku „OBAVEZNO – Široki Brijeg“.
Željko Marinović i ja napravismo plan dolaska i (pošto smo bili nestrpljivi) stigli smo u Široki oko 18 sati. Imali smo dovoljno vremena da srknemo po piće- dva u prijatnom ambijentu restorana na obali rijeke (čini mi se da se objekat zove „Borak“). Neprestano pretresamo enigmatske teme. Kao i svih proteklih godina koliko se znamo (tridesetak) u mnogo čemu se slažemo, pratimo i nadopunjujemo jedan drugoga, osim u jednom - Nikad nisam mogao ni da se približim Džemsu (nadimak Željka Marinovića) u ispijanju piva. On je tu neprikosnoveni šampion.
Zovemo Nevenka i dogovaramo dalje akcije. On je otišao po Ćavara a mi smo zauzeli busiju u restoranu (lijep ambijent!) na Gradskom bazenu. Tri stola su rezervisana za enigmate i njihove goste a svi ostali stolovi su bili „takmičarski“. Ubrzo stižu (pojedinačno) Frano Vukoja, Ružica Soldo, Mariofil Soldo, Zdenko Ćavar i Filip Karačić. Srdačno se pozdravljamo. Nevenko nas upoznaje sa nekim gradskim funkcionerima, gostima manifestacije. Koristim priliku da glavešinama grada još jednom naglasim da treba da budu ponosni na svoje sugrađane.
Svi se iskreno radujemo susretu nakon toliko godina. Vidim da je „gost iznenađenja“ bio pun pogodak. Odmah na početku druženja zaključujem da će mi ovo druženje uljepšati odmor. Prisjećamo se početaka, „prebiramo po članstvu“. Džems nastavlja da upadicama u razgovor uveseljava društvo. Još jednom zaključujemo da nigdje nema takve koncentracije značajnih enigmata kao u Širokom Brijegu. Počinje program. Voditelj je Frano Vukoja, novinar, humorista, pisac i enigmata (jedan od osnivača i članova predsjedništva EK „Ero“). Restoran (na otvorenom) je pun, mnogo je zainteresovanih za učešće u rješavačkom takmičenju koje je pripremio Nevenko (križaljka, premetaljka i rebus). Frano napominje da su dva pehara došla u Široki Brijeg, da imaju dvostrukog prvaka Hrvatske Zdenka Ćavara, a i mene najavljuje kao specijalnog gosta. (Iz opravdanih razloga neću citirati kako me je lijepo najavio!). Pjevačica Lucija zabavlja goste, pristižu rješeni zadaci, a objektivni žiri, kojim predsjedava Ružica Soldo, pjesnikinja i članica „Ere“, ocjenjuje radove. Organiatori su predvidili 5 nagrada (knjiga +  flaša kvalitenog pića) ali zbog zaista velikog broja učesnika, donosi se ad hok odluka – broj nagrađenih se udvostručava. Dobitnici su ponosni na osvojene nagrade, atmosfera je vesele, nastavljamo sa razgovorima. Pretresamo balkansku enigmatiku. Koji je najbolji enigmatski list u Hrvatskoj? Moji gosti su podijeljenog mišljenja. „Feniks“ ima vatrenog promotera (onog koji koristi priliku da proturi i reklamu na moj blog), „Kvizorama“ ima portparola (FK) koji najavljuje da bi Boris Nazansky mogao u svom uvodniku da piše o ovom, usudio bih se kazati, značajnom susretu hercegovačkih enigmata“, a „Kviskoteka“ takođe ima pristalice. Više kroz šalu i „bockanje“ komentarišemo natječaje i uspjehe prisutnih. Analiziramo i neke aktuelne konkurse (Artur Vin u „Feniksu“) i neke protekle („Kvizorama“ i „Kviskoteka“). Ćavar iznosi svoje pozitivno mišljenje o radovima jednog kolege s druge strane Drine, slažem se s njim (ime poznato, ali se ne pominje iz opravdanih razloga).
Kolege se raspituju o kolegama (pojedinačno) i enigmatskim listovima iz Srbije. Prisjećaju se ranijih druženja. Šalju pozdrave, pozivaju u goste...
Ćavar se prisjeća i svog boravka u Kikindi 1974. godine. Šalje specijalan pozdrav Iliji Stančulu. Još jednom zaključujemo do su on i Nevenko (koji su se spremali sa Kikindu) nedostajali da bude još grandiozniji skup prošle godine u ovo doba na sjeveru Banata.
Saznajem da postoji ideja da se SOZAH 2015. godine održi u Širokom Brijegu...
Brzo leti vrijeme, a razgovora je mnogo. Razilazimo se oko ponoći. Nevenko vozi Džemsa i mene, prvo na Bunu- mene do kućnog praga, a onda Džemsa u svatove (opet je kao onomad u Osijeku, utekao iz svatova da se druži sa kolegama).
Veoma, veoma, veoma mi je drago što mi se ovogodišnji odmor poklopio sa „Danom enigmatike“ a obećao sam da ću isplanirati da i dogodine dođem u isto vrijeme.
Pošto su utisci još svježi, pišem ovako ovaj tekst, a kada se malo priberem možda bude i nekih nadopuna.
(Ovo je idealna prilika da se „Eroteka“ ponovo aktivira)



23 коментара:

Анониман је рекао...

Pozdrav,

restoran je borAk (kao mali bor :)), pjesnikinja soldo je ruŽica (lapsus calami?), a zdenko je dvostruki prvak hrvatske u enigmatici u organizaciji kviskoteke (ako se ne varam, jedini uz pokojnoga zvonimira kurpesa).

Filip

Slavko Bovan је рекао...

Hvala Filipe. Moguće je da ima još pokoja slovna greška jer sam ovo pisao na brzinu.

Slavko Bovan је рекао...

Sada čekamo da se o enigmatima iz Širokog Brijega pojave tekstovi u novinama (dnevnim) ali i enigmatskim listovima.

Belirac је рекао...

TO je ono što ja želim čitati na enigmatskim blogovima: enigmatika, dobra atmosfera, prijateljstvo...

Slavko Bovan је рекао...

TO je ono o čemu ja želim da pišem.

Анониман је рекао...

Pa mi Slavonci vam malo i zamjeramo sto to niste javno obznanili, jer bi se mozda i netko iz Osijeka pojavio na tom druzenju, bas ste egoisti. Dosta Slavonaca je vezano da taj vas kraj (Hercegovina, Široki, Mostar, Grude, Drinovci...) a ovo im je bila prilika da posjete zavicaj svojih roditelja, koji nikada jos nisu bili tamo. To stvarno nije u redu. Nadam se da cete sljedeci puta javnost obavijestiti o svakom vasem javnom enigmatskom okupljanju. I naravno ocekujemo barem jednu ekipu "ERO"-vaca na SOZAH-u u Osijeku krajem mjeseca rujna.
Kohortaš!

Slavko Bovan је рекао...

Iz pouzdanih izvora saznajem da će biti Hercegovaca u Osijeku :)

N. Petkovski је рекао...

I jedan Makedonac sigurno!

Gojko је рекао...


IGRE traju
daj JOŠ IBRIK kafe
za ekipu
za ekipu je li tako,lafe?

-rješenje:ši roki brije g

Slavko Bovan је рекао...

Zahvaljujem kolegama koji su mejlovima podržali "Eroteku" (114).

Slavko Bovan је рекао...

Ovog momenta Marinović mi javlja da je u "Večernjem listu" objavljena reportaža o enigmatskom druženju u Širokom Brijegu.

Cryptoman је рекао...

odlican tekst, u duhu starih "Eroteka". dakako, i moj glas da se s ovakvim stivom nastavi.

pozdrav i kolegama u Siroki Brijeg. zaista je impresivna cinjenica o broju poznatih enigmata na tako malom prostoru.

Slavko Bovan је рекао...

Hvala!

Slavko Bovan је рекао...

U međuvremenu sam skoknuo do trafike. Da, tekst je u "večernjem listu"!

Slavko Bovan је рекао...

U današnjem "Večernjem listu" ima i enigmatski dodatak na 16 strana. (Skandi plus) i to broj 5.

Nigdje ne piše ko priprema enigmatiku.

Slavko Bovan је рекао...

Takođe, u listu je umetnuta i reklama/flajer o reformi ustava BiH. Tu sam našao skandinavku potpisanu - "Šefik i Besim Vučijak"

Анониман је рекао...

Što se tiče skandinavki koje se u večernjem objavljuju, bolje ne komentirati. kao i u jutarnjem. uostalom, koga zanima pobliže što sam htio reći, nek prolista najnoviji feniks i pročita "par riječi" pere galogaže.

što se tiče teksta koji je napisao frano, pogrešno je da je boris bio u ocjenjivačkome sudu kviskoteke, on se natjecao i to vrlo dobro, branivši titulu s proslog prvenstva, ipak je glavni urednik konkurentskog časopisa, ne vidim što bi on radio u žiriju...
usput, volio bih i da se dosljedno spomenulo sve prisutne enigmate.

Filip

Slavko Bovan је рекао...

Filipe, slažem se!

Belirac је рекао...

Najbolje da neko skenira taj članak da bismo ga mogli pročitati i mi ostali.

Slavko Bovan је рекао...

Nisam tehnički opremljen za skeniranje teksta, ali svakako bih ga prikačio ako bi mi neko poslao skeniranu stranicu.

Slavko Bovan је рекао...

Doduše, u tekstu je jedna za mene "nezgodna rečenica", koja bi vjerovatno izazvala salvu negododovanja izvjesne individue.

Анониман је рекао...

no, za tekst posvećen enigmatici najčešće je malo mjesta, pa je i ovoliki prostor dovoljan za hommage širokom brijegu. iz moje perspektive: zadaci koje je nevenko pripremio - perfektni za nenaviknute rješavače (koji najčešće anagrame i rebuse preskoče), vođenje programa - opušteno i duhovito (usput, šteta što se voditelj i jedina širokobriješka enigmatkinja više aktivno ne bave enigmatikom :)), društvo za pet, bez pretencioznosti i samohvale, koja je, uzgred rečeno mogla biti i očekivana - pa ipak su se susreli majstori! Ovo treba organizirati svake godine najmanje jednom, ako ne i više puta te se treba pobrinuti i o osnivanu kluba.

filip

Gojko је рекао...

Kada je u pitanju bila muzika u obzir nije došla solucija nego LUCIJA