среда, 4. септембар 2013.

REČ PO RIJEČ (249)



GRDELIČKA KLISURA
Grdelička klisura je prvo suženje u kompozitnoj dolini Južne Morave u jugoistočnoj Srbiji. Ime nosi po varoši Grdelica na ulazu u klisuru. Duga je 34 km, a duboka 550 metara, usečena u gnajsu. Spaja Vranjsku i Leskovačku kotlinu. U klisuri su smeštene varošice Vladičin Han, Predejane i Grdelica.

13 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Nedavno je grupa enigmata prošla ovuda!

Belirac је рекао...

Baš dobro da Grdeličku klisuru vidimo i iz zraka. Putujući automobilom u Vranje i iz Vranja dvaput sam je vidio s ceste. Žao mi je što nije bilo vremena za zadržavanje (makar i vrlo kratko) u svim spomenutim varošima.

Dejan Minić је рекао...

Jovane, trebalo je da se slikaš ispred table varošice Džep. Džep se nalazi odmah nakon Predejana. Moteli u Predejanu i Džepu su najposećeniji i vozačima su omiljena mesta za odmor u Grdeličkoj klisuri.

Belirac је рекао...

Trebao sam, ali ovaj put nisam. Nadam se da ću imati još koju priliku. Volio bih vidjeti i Surdulicu i Vlasinsko jezero. No, kad bih stao svagdje gdje bi mi to bilo zanimljivo, ko zna kad bih stigao kući. I ovako smo putovali od podne do 9 sati uveče.

Belirac је рекао...

Od Dejana sam dobio set zanimljivih fotografija s Vlasinskog jezera. Srdačno zahvaljujem. Imam i otvoren poziv od Dragana Ristića... Eh, da je malo bliže!

Slavko Bovan је рекао...

Ova rubrika, ponovo opravdalu svrhu postojanja.

Slavko Bovan је рекао...

DŽEP je dobar pojam za 29.09. (ako se sjetim)

Belirac је рекао...

Imam ja još bolji prijedlog. Zašto se Dejan ne bi slikao uz tablu s imenom naselja Džep? Mogao bi, naravno, priložiti još koju zanimljivu fotografiju da vidimo kako to mjesto izgleda.

Ja sam se već dosta puta slikao na sličnim mjestima, prije neki dan, putujući za Vranje, uz ploču na kojoj piše - ŠID.

Belirac је рекао...

O SES-u u Vranju objavljen je članak i na web-stranici Mirovne grupe Oaza:
Enigmatski susreti u Vranju.

Pozivam vas da pročitate taj članak i da brojem klikova pokažete koliko nas ima.

Dejan Minić је рекао...

Jovane, kad sledeći put budem prolazio tamo slikaću tablu, ali ne znam kada će to biti.

Belirac је рекао...

A mogao bi slikati i tablu mjesta Predejane pa potom napraviti jednu fotomontažu s autoportretom.

Dejan Minić је рекао...

Obavezno i to. Ranije sam objavio rebus PAR IZ PREDEJANA (Pariz pre Dejana), ali sam (normalno) stavio sliku košarkaša Bodiroge.

Belirac је рекао...

Ako nekad dođeš u moj kraj (Baranju), odvešću te u moje rodno selo (Bolman) u kome se jedan dio od davnina zove - Pariz.