четвртак, 6. фебруар 2014.

ASTALSKI REBUSI

Jedna pričica o rebusima objavljena je na Cryptomanovom sajtu ("Eroteka 26). Vidi: OVDE


26. Astalski rebusi 16.11.10.
Najavljujući takmičenje u rješavanju rebusa na svom blogu Branislav Nikić je objavio nekoliko mojih rebusa kao uvod. Među njima bio je i ovaj sa rješenjem: PAS UJEDE OČAJNIKA. Tom prilikom me Dejan Minić priupitao da li je i to jedan od astalskih rebusa o kojima sam ranije govorio, pretpostavljajući da  nije. To me podstaklo da malo poremetim utvrđeni hronološki red "Eroteke" i u ovom nastavku prenesem tekst objavljen u Biltenu broj 27, ED "Đorđe Natošević" iz Sombora (1995. godina).

ŽIVI REBUSI
U posljednje sam se vrijeme, povodom nekih enigmatskih susreta (malo) zabavljao sastavljanjem rebusa koji bi se mogli nazvati živim ili situacionim.
(...)
Nedavno smo Đuro Knežević i ja, spremajući se za kvizovkaški turnir u Valjevu, razgovarali o tome kako bi bilo dobro da sastavimo živi rebus sa učesnicima turnira. Jedan drugom smo dali zadatak da to i uradimo. Kasnije mi je Đuro  odustao, ali ja nisam. Sastavio sam ovo i na licu mjesta obrazložio:
1. Obavještavam prisutne da se koristi jedan od mojih mnogobrojnih pseudonima, uzimam slovo N iz kompleta kvizovke, selotejp i lijepim slovo na Ivana Jakovljevića.
Rebus: NAIVAN A LEP I SLAVAN. (Na Ivana lepi Slava N)
Ivan je evidentno lep, slavan je nakon učešća u "Slagalici" a naivan je ako misli da će me pobijediti u kvizovci. (Napomena: Nije bio naivan i poražen sam.)
2. Vita (Pavlović) uzima biljku LAN i lijepi na već spomenuti rebus-model Ivana. (Ovim rebus-model pokušavam obogatiti naš rječnik, kad može foto-model zašto ne i ovo?).
Rebus: NAIVAN A LEP I VITALAN. (Na Ivana lepi Vita lan)

Osim ova dva potpuno živa rebusa imam i neke koje sam predstavio na Četvrtoj enigmatskoj koloniji, koji su situacioni, ali su manje živi. Više bi se moglo kazati da su "mrtvoprirodni" ili "astalski" rebusi. (Opet obogaćujem rječnik kako bih nove riječi mogao zloupotrebljavati u kvizovci.)
3. Sto, na stolu čioda, a na čiodi flaša ruma.
Rebus: PODRUMOM JEČI ODA. (Pod rumom je čioda)
4. Sto, na stolu list, na listu dva žileta, a na žiletima slova CU. NALIS TUŽI Rebus: NALIS TUŽI LETICU. (Na listu žileti CU)
I još jedan rebus koji sam ostavio za kraj. (...; preskačem dio teksta u kojem obrazlažem evidentne nedostatke gornjih rebusa).
Situacija: Izlazim (ja, rebusotvorac) pred publiku i iznosim nekakvu skalameriju kojoj nedostaje jedan dio (vidi se rupa). Uzimam nešto (bilo kakav predmet), probam da začepim rupu, ali ne odgovara. Onda donosim čajnik, uzimam poklopac i on taman odgovara da začepi rupu.
 Rebus: PAS UJEDE OČAJNIKA (pasuje deo čajnika).
Kada sam sastavio ovaj rebus, i kada sam rekao supruzi Milijani da mi za Koloniju spakuje čajnik i da ću ga nositi u Sombor, ona se krstila i lijevom i desnom rukom. Komentarisala je da je znala da su enigmati malo otkačeni, ali što je previše  - previše je. Umirio sam je iskusnodiplomatskim odgovorom da je srećna što sam sastavio rebus sa čajnikom, jer bi tek problem nastao da sam sastavio rebus sa sudoperom ili (nedajbože) regalom.

Ovo je skraćena verzija davno objavljenog teksta. Iza toga je slijedila nadogradnja, odnosno prepiska između  Jovana Nedića i mene  o rebusima u kojima smo koristili sudoper. Doduše, nismo ga vozikali po kolonijama, ali... ko zna, nikad ne reci nikad.

Нема коментара: