недеља, 9. фебруар 2014.

O KVIZU



Piše: Budimir Ćosović
KVIZ – enigmatski magazin

Prije nekih dva mjeseca, tekstom našega suradnika iz Novoga Sada, Milana Sečujskog, o suradnji sa zagrebačkim Kvizom (pozdrav Milanu!) i objavom slike naslovne stranice jesenjeg izdanja, pojavilo se par upita o Kvizu, pa za one koje zanima – evo par kratkih informacija.

KVIZ, koji je danas na tržištu, nasljednik je Vjesnikova Kviza, u jednom periodu jedinog enigmatskog časopisa na području bivše Jugoslavije. Slomom Vjesnika časopis je preuzela privatna tvrtka Borgis doo (danas Korpus doo) i nastavila ga izdavati svih ovih godina, s većim ili slabijim uspjehom.

Mijenjala su se uredništva, ritam pojavljivanja lista na kiosku, ali je na kraju KVIZ ipak opstao na tržištu, što i nije bilo lako u tim turbulentnim (naročito s financijske strane) vremenima.

Danas KVIZ izlazi u ritmu svakih 1,5 mjesec, tj. 8 izdanja godišnje: četiri redovita broja i četiri specijalna izdanja (proljeće, ljeto, jesen i zima). Prije nekih 14 mjeseci uredništvo lista preuzeo je potpisnik ovoga teksta i krenulo se u totalnu rekonstrukciju imidža lista, poboljšanja kvalitete, stvaranje suradničke mreže – odnosno preduvjeta da se KVIZ vrati na mjesto koje mu i pripada, u vrh hrvatske enigmatike. Ako vam je kojim slučajem neki broj došao u ruke, možete i sami prosuditi jesmo li na dobrom putu.

Danas KVIZ ide u novom smjeru uz nadu da će se postavljeni planovi i realizirati. Naime redakcija je upravo u pregovorima s jednom zagrebačkom marketinškom firmom oko financijske injekcije kojom bi se pojačala frekvencija izlaženja lista. Razgovara se s nekoliko mladih snaga naše enigmatike oko angažmana u stvaranju lista (rada u redakciji), a novi (češći) ritam izlaženja ovisit će o (mogućem) sponzoru. Za početak, minimalno se razmišlja o 16 godišnjih izdanja (mjesečni broj i specijalni brojevi), a želja je u nekom bližem vremenu pojavljivati se s 24 izdanja (2 x mjesečno). Ukoliko se krene u željenom smjeru, krajnji je cilj tjedni ritam izlaženja. No o tom – potom.

Da domaćinu Slavku (čestitke na izvrsnom blogu) ne oduzimam previše prostora dostavljam i svoju mail adresu. U slučaju bilo kakvih pitanja, slobodno se javite, bit će mi drago odgovoriti.

Srdačan pozdrav svima,
Budimir Ćosović

P. S. kao naš mali doprinos blogu, šaljemo sliku naslovnice novog broj (303) i dva rebusa iz njega.

14 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Rebusi će biti objavljeni za dan-dva.

Slavko Bovan је рекао...

Urednici (i li vlasnici) mogu na ovakav način predstaviti svoje listove! Sve slične tekstove ću rado objaviti jer vjerujem da ima podosta interesovanja.

Ilija Đurković је рекао...

Imam u svojoj kolekciji tridesetak primjeraka ovog časopisa iz različitih perioda njegovog izlaženja. Najstariji primjerak nosi broj 2, a " najmlađi" je broj 296. Nemam nijedan broj otkada je Budimir preuzeo uredničku palicu, pa ne mogu govoriti o sadašnjem kvalitetu lista. Imam i nekoliko brojeva "Super Kviza" koji su izlazili četvoromjesečno kao specijalna izdanja.
U različitim periodima izlaženja varirao je i kvalitet i uređivačka koncepcija. Sviđa mi se zastupljenost i logičkih zagonetaka u ovom časopisu, zatim "Anagramna križaljka" i "Slovopad" kojih nema u drugim časopisima. Uvijek mi je smetalo što na naslovnoj stranici nema datuma izdavanja svakog broja(?!), već samo godina izlaženja, tako da čitalac nema orijentir kada je časopis izašao (posebno sa neke vremenske distance).
Drago mi je da se situacija kreće na bolje, i volio nih da dobijemo još jedan hrvatski časopis ekstra kvaliteta (pored "Feniksa", "Kvizorame" i "Kviskoteke"). Još kada bi se kojim čudom mogao nabaviti i u Crnoj Gori!
Želim Budimiru i redakciji puno uspjeha u radu!

Dejan Minić је рекао...

E, sad nam je sve jasno:)

Takođe sve najbolje u radu, a te rebuse nestrpljivo očekujemo.

Slavko Bovan је рекао...

Rebusi će biti postavljeni vjerovatno u utorak ili srijedu, ako sa ovom blogom bude sve u redu.

Slavko Bovan је рекао...

Da ne zaboravim da se zahvalim Budimiru na lijepim riječima o blogu.

Анониман је рекао...

Pošto ne može da se nabavi štampani primerak u Srbiji, lepo bi bilo da postoji sajt sa kog se može listati ili skinuti u pdf., makar i nakon 2 meseca od izlaženja.Tako se ne bi narušila prodaja a omogućilo bi se ljubiteljima enigmatike i nostalgičarima Kviza da sarađuju.
N.Pešić

Neki Tip је рекао...

Pored svih lijepih riječi o časopisu "Kviz" (ovom sadašnjem), treba ipak upitati Budimira u kom je to periodu bio jedini enigmatski list - KVIZ, koji je danas na tržištu, nasljednik je Vjesnikova Kviza, u jednom periodu jedinog enigmatskog časopisa na području bivše Jugoslavije. - Nisam baš siguran da je samo on nasljednik Vjesnikova kviza, jer tu su još Kviskoteka, Kvizorama i sl. Na žalost, izgleda da i u ovom slučaju enigmatika iliti zagonetaštvo počinje izdavanjem ovog KVIZA!

Budimir је рекао...

Čitam ponovo što sam napisao i ne vidim da sam napisao ono što je komentirano (Neki Tip). Ako nisam dobro shvaćen - ponavljam: u jednom trenutku (u 70-tima) je Vjesnikov Kviz bio jedini (ako ne jedini onda daleko najjači list) u Jugoslaviji. Sadašnji KVIZ je nasljednik toga (Vjesnikovog) Kviza jer je legalno otkupio licencu i ime, a ako govorimo o ljudima koji su ga stvarali, naravo da su itekako nasljednici i Kvizorama - gotovo čitava redakcija Vjesnikovog Kviza pokrenula je Kvizoramu kao novi časopis, a Robert Pauletić (iz Vjesnikova Kviza) pokrenuo je svoje listove. Nikada nisam niti pomislio (a niti napisao) da enigmatika iliti zagonetaštvo počinje izdavanjem ovoga KVIZA. Ako je opaska Nekog Tipa bila dobronamjerna, onda zahvaljujem i još jednom napominjem da sam vjerojatno krivo shvaćen, a ako nije, onda nemam komentara na anonimne komentare. Usprkos svemu - pozdrav!

Slavko Bovan је рекао...

Budimire, Neki Tip nije anoniman (poznati pseudonim) i njegova opaska jeste svakako dobronamjerna. Mislim da je došlo do male greškice komunikaciji.
U to vrijeme bilo je još listova (starijih) ali Vjesnikov kviz je svakako bio u vrhu po mnogo čemu.

Slavko Bovan је рекао...

Prvi rebus ide sutra u 16.00.
Za jutarnji termin (10.00) "izborio se" aktuelni rebus Milana Sečujskog.

Анониман је рекао...

Dobar dan,

Da li mozda znate gde mogu da kupim Kviz (ako uopste mogu da ga kupim) u Melburnu , Australija?

Budimir Ćosović је рекао...

Kviz, nažalost, nije dostupan u Australiji. Javite mi se na kontakt mail (u članku) s vašim podacima (kontaktom) pa ću vidjeti da li se nešto može napraviti, makar neko djelomično rješenje.
Pozdrav!

Анониман је рекао...

Ranije je dolazio i u Makedoniji zašto ga nema kod nas pozdrav