субота, 8. фебруар 2014.

PROMOCIJA KNJIGE

Ivanišević, Živanić, Bovan i Vasić
U prijatnom ambijentu "Galerije 73" u Beogradu, juče je promovisana knjiga "Rebusi i kako ih se rešiti", svestranog umetnika Miodraga Ivaniševića. O knjizi su govorili sam autor, Milorad Živanić (predsednik ESS), Slavko Bovan (predstavljen kao  poznati enigmata) i Milenko Vasić (urednik izdanja). 
Autor je pozdravio mnogobrojnu publiku i predstavio govornike. Živanić se osvrnuo na simboliku koja je jedna od komponenata ove interesantne knjige (Živanovićev tekst uskoro na ovom blogu).  Bovan je u ležernom izlalaganju govorio o ličnim impresijama, od blagog nepoverenja (tek juče upoznao autora!) do zadovoljstva pročitanom knjigom. Bovan smatra da će knjiga biti interesantna i onima koji o rebusima ne znaju ništa, i ekspertima za rebuse. I jedni i drugi će pronaći nešto za sebe, prvi će ponešto naučiti, dok će drugi uživati u lepo napisanom tekstu prepunom interesantnih činjenica. Milenko Vasić je govorio o procesu nastanka knjige, te je skrenuo pažnju na endnote, brojne nadopune glavnog teksta. Pomenuto je i ono što je kolega Jovan Nedić zapazio - sva imena su pisana (i) u originalnom obliku, radi lakšeg pronalaženja eventualnih nadopuna.
Juče smo saznali da Ivaniševića rebusi interesuju od detinjstva, te da, uz ostala mnogobrojna interesovanja, već četrdesetak godina prati sva dešavanja vezana za rebuse.
Nakon oficijelnog dela, nastavljeno je prijatno druženje uz enigmatske i druge razgovore.
Izveštava: Ero
(U proteklih 48 sati nakupilo se materijala za najmanje dve "Eroteke", toliko je bilo interesantnih činjenica, saznanja i dešavanja koja iziskuju 2-3 teksta u ležernom-šaljivom tonu svojstvenom ovoj rubrici. Nadam se da će biti interesovanja, te da ću biti dovoljno koncentrisan da to i realizujem)

11 коментара:

Mišo је рекао...

U Galeriji'73, na Banovom brdu u Beogradu, bilo je jedno lijepo, prijateljsko druženje sa jako probirljivom i zahvalnom publikom. Ono što smo rekli, rekli smo zato što ako mislimo. Bilo je tu još posjetilaca koji su knjigu pročitali pa je i razgovor poslije oficijelnog dijela bio ugodan i prijatan. Svakoga onoga ko se bavi nečim korisnim, po opšte dobro, treba podržati - svi od toga imamo koristi. Miodrag Ivanišević je jedan obrazovan, načitan, izuzetno inteligentan čovjek koji zaslužuje da mu se, u jednom trenutku, iskaže poštovanje za ono što je uradio. Nigdje on nije napisao, niti pričao da je ''profesor'' za rebuse: za ''široke narodne mase'' dao je osnovna upustva kako se prave i rješavaju rebusi, naznačio neke osnovne vrste koje postoje, naveo lagane primjere - i to je sve - bez ikakvih pretenzija da ga smatramo jedinog ''neprikosnovenog'' u toj oblasti. Ono što niko prije njega nije uradio, uvod u same rebuse je nastojao da poveže za ''bjelosvjetske'' misterije i mnogima nama, dosta poznatu simboliku - vezanu za svjetsku istoriju - sve se svodi na konačan ishod priče REBUSE! Simbolika je svuda oko nas - neko je prepoznaje i tumači, neko ne. Vrlo jednostavno, ko hoće to da shvati!

Belirac је рекао...

Nadam se da ćemo autora Miodraga Ivaniševića vidjeti na sljedećem SES-u.

Slavko Bovan је рекао...

Obećao je. Inače, bio sam na konaku kod njega pa smo duboko u noć razgovarali (Jovanu je poznata takva situacija zan ne?)

Belirac је рекао...

Još je poznatija Cryptomanu. nas smo dvojica na spavanje odlazili tek - ujutro.

Slavko Bovan је рекао...

Spremam se da napišem neke interesantne stvari u "Eroteci". Vjerujem da će biti zanimljivo svima, čak i onom koji se našao u jednom rebusu koji mi je stigao prije koji minut. Rebus neću objaviti. Već sam to napisao autoru.

Slavko Bovan је рекао...

Stiže mi ogroman broj poruka (sve iste ili slične sadržine).

Očigledno nema pomoći. Moraćemo još malo da trpimo maltretiranje.

Slavko Bovan је рекао...

Da li samo dobre blogove napadaju, ili napadaju i one koje niko ne čita?

Slavko Bovan је рекао...

Jedna individua, neće uspjeti da me iznervira (ne), ali postiže to što je utjerao strah u kosti svima ostalima. Niko se ne usuđuje da zucne, jer će inače doživjeti neviđen teror (isključite telefone!)

Slavko Bovan је рекао...

@ Belirac
Kada je dobro društvo i kada su prijatni razgovori vrijeme brzo proleti.

Slavko Bovan је рекао...

@ Belirac
Gospodin Vasić je baš skrenuo pažnju na činjenicu koju si ti uočio u nekom od prethodnih komentara - izvorno pisanje imena.

Unknown је рекао...
Аутор је уклонио коментар.