уторак, 11. март 2014.

NA SATU ENIGMATIKE

Polaznice sa svojim profesorom

Sastavljanje ukrpšenica
Piše: Sonja Nedić


Kad odem u penziju želim biti kao one: vesela, puna elana i života sa izoštrenim moždanim vijugama. One su žene između 60 i 80 godina i takve su zato što pohađaju Univerzu za tretje življenjsko obdobje u Ljubljani. Jučer sam prisustvovala njihovom predavanju iz enigmatike i mogu sa sigurnošću reći da ću otići na još koje.

Njihov profesor, slovenski enigmata, ŠtefanMarkovič, predstavio me svojim polaznicama (hvala mu na tome što je pričao usporenim slovenskim da i ja razumijem nešto), a moje ime su morale saznati iz rješenja kriptograma: ROMKAMECIČ. Malo su se mučile, ali zajedničkim snagama shvatile su u čemu je ključ i odgonetnule su rješenje, a svojim osmjesima i komentarima učinile da se osjećam kao kod kuće.

Nakon toga sastavljali smo križaljku s imenima ili imenima i prezimenima što je bilo prilagođeno mojem dolasku budući da smo slovenski i ja još uvijek na vi. Naravno moglo je ići ime ili ime i prezime samo onih osoba koje su poznate i kao takve se mogu opisati. Bilo je zabavno naći se u ulozi enigmate i razmišljati kao vi, makar to razmišljanje bilo 10 puta sporije nego vaše.

Zaključili smo da je prilično lako pronaći neko ime ili ime i prezime, ali malo teže da to ipak bude neka poznata osoba. Enigmatski i neenigmatski razgovori nastavili su se poslije sata u obližnjem kafiću gdje nam se priključila još jedna polaznica koja ima čak 91 godinu! Ono što sam ja danas naučila je da za moj neenigmatski mozak još ima nade. Gledajući kako se žustro raspravljaju koje ime bolje gdje ide, otkrila sam i ja neku čar u ovoj disciplini s kojom vi živite već godinama.

Dragi enigmati, pozdrav iz Ljubljane.

10 коментара:

Belirac је рекао...

Pozdrav gospođama sa slike i čestitka što su izabrale da studiraju enigmatiku.

Slavko Bovan је рекао...

Svaka čast za Štefana i polaznice/polaznika enigmatske škole, a Sonji zahvaljujem na tekstu i fotografijama. Nadam se da će biti još ovakvih ili sličnih tekstova.

Unknown је рекао...

Veliki pozdrav za Štefana!

Анониман је рекао...

Hvala i Sonji za krasan osvrt na naš rad sa nadom, da nije bila poslednji put naš gost.
Štefan Markovič

Belirac је рекао...

Molim Štefana da napiše imena gospođa sa slike, kao i najstarije gospođe koja je bila u kafiću. Zaslužile su one to.

Анониман је рекао...

Evo i imena, sa leve. Ivka PETERNEL (84 godine, radila kao sekretarica), Jožica NAVERŠNIK (radila kao službenik), Tatjana KAC (hemijski tehničar, radila kao tehnolog), Nada OBAID-VERŠIČ (službenica, radila u Zavodu za penyijsko osiguranje), Ana JOVIČIĆ (kao pedagoški radnik u osnovnoj školi deo radnog staža provela u Vojvodini), Helena KOREN (radila kao samostalni poduzetnik). Gospođa, koja nije na sliki od 91 godine je Vera SELAN. Nije mi poznato njeno zanimanje, ali jedna zanimljivost. Njen otac je bio za vreme/posle rata direktor Šumija, znači jedan od mojih predhodnika na tom položaju.
Štefan Markovič

Belirac је рекао...

Zahvaljujem Štefanu. Možda će ovo biti poticaj nekome da nešto slično organizuje u drugim dijelovima bivše Jugoslavije. Pretpostavljam da bi se u većim gradovima lako pronašlo slično "društvo" spremno da uči i u stare dane.

Belirac је рекао...

Kako to da među polaznicima nema ni jedne muške glave, a poznato je da se enigmatikom inače muškarci bave mnogo češće nego žene?

Анониман је рекао...

Bila su dvojica, jedan još ima povremeni kontakt ali je trenutno u Portu, na Svetskom ili Evropskom prvenstvu šahista veterana.
Inače na svim seminarima je oko 80% žena, tako da moja grupa nije izuzetak.
Inače, ako koga zanima o sistemu školovanja starijih osoba neka pogleda link
http://www.univerzazatretjeobd-drustvo.si/
Štefan Markovič

Belirac је рекао...

Još niko nije pokušao riješiti Štefanov kriptogram?