субота, 5. април 2014.

NOSTALGIJA (172)



Piše: Stjepan Najman


Sedamnaesti Susreti zagonetača Jugoslavije održani su u Valjevu od 20. do 22. IX. 1985. godine. Zabilježena je brojka od 264 sudionika što je do tada bilo najbrojnije okupljanje enigmata. Na Susretu su bili i brojni gosti neenigmati među kojima je glavna zvijezda bila pjesnikinja Desanka Maksimović.
Sa ovog Susreta imam arhivirano najviše materijala među kojima su 3 biltena dvoje novine, takmičarski zadaci i ostalo.
Prvi bilten je štampan na 3 stranice i donosi servisne informacije pristiglim enigmatima. Drugi bilten donosi izvještaje sa glavnog skupa na kojem je prisustvovala i Desanka Maksimović te dr. Marijan Rožič, tadašnji član Predsjedništva SSRNJ. Također je zabilježeno osnivanje Enigmatskog saveza Srbije. Treći je bilten štampan na 5 stranica i uglavnom donosi rezultate takmičenja kojih je bilo u izobilju.
Na Saboru enigmata pročitana su 3 referata i više koreferata. Glavni referat ''Mesto, uloga i problemi enigmatske štampe u Jugoslaviji'' iznijela je Stanija Petković.
Uoči Susrteta (nosi datum 15. septembar 1985.) štampan je posebni enigmatski časopis 14x20 cm na 32 stranice u kojemu je, pored zagonetki, štampano više članaka u kojima se predstavlja Valjevo te VEK Brankovina kao domaćini. Tu su još članci iz povijesti enigmatike i Susretima zagonetača Jugoslavije.

5 коментара:

Анониман је рекао...

Ne propustimo da kažemo da glavne zasluge za uspešno organizovanje ovih susreta pripadaju pok.Branku Poliću.
M.Paunović

Belirac је рекао...

Biltena se sjećam i imam ga, a na enigmatski časopis sam zaboravio i nisam siguran da ga imam.

Belirac је рекао...

Koliko se sjećam, i ja sam pisao neki koreferat (kratki), ali sam ga samo priložio ostalim saopštenjima. Da li je sve predugo trajalo ili je bio neki drugi razlog, više se ne mogu tačno sjetiti.

Slavko Bovan је рекао...

Narednih dana biće još nekih "Nostalgija" o Valjevu.

Unknown је рекао...

Zamolio bih Stjepana da mi pošalje skenirane takmičarske zadatke na mail ilijadj@t-com.me. Unaprijed hvala.
Mislim da bi bilo dobro formirati rubriku u kojoj bi se postavljali takmičarski zadaci sa raznih takmičenja i Susreta enigmata kako bi mlađi enigmati imali priliku steći uvid u ova takmičenja, i eventualno sticali iskustvo za neka buduća. Ovi zadaci se često poslije takmičenja ne sačuvaju, i ostanu nepravedno zaboravljeni. Ako ova rubrika zaživi, ja sam prvi spreman skenirati ono malo što posjedujem, a što sam dobio od starijih kolega.