среда, 2. април 2014.

REČ PO RIJEČ (493)



BORSKO JEZERO
Borsko jezero je veštačko jezero nastalo 1959. godine podizanjem brane i akomulacijom voda rečice Valja Žoni, Marecove reke i dela sliva Zlotske reke. Jezero se nalazi u podnožju planine Crni vrh blizu Bora. Jezerska voda je pre svega namenjena je pogonima Rudarsko-topioničarskog basena, ali isto tako i razvoju turizma. Zahvata površinu od 30 hektara, a dubina jezera dostiže 52 metra. Obala jezera je sitno razuđena i stenovita.
Leti  temperatura vode dostiže i 26 stepeni, što je povoljno za kupanje. Zimi je jezero u potpunosti prekriveno ledom.
Borsko jezero je okruženo listopadnim i četinarskim šumama, prirodnim zelenim proplancima i livadama uz nadmorsku visinu od 438 metara. Na obali jezera izgrađeni su hoteli „Metalurg“, „Jezero“, „Vertigo city“ i vile, dok su na oko 200 metara od jezera sagrađena nekoliko velikih vikend naselja.

4 коментара:

Krsta је рекао...

Kolegijus Slavko, pretekao si me sa idejom - napisom o jezeru. Jedina dopuna je o hotelu ili bolje reći motelu „Metalurg”. Od njega su ostale samo zidine kako je nastala opštepoznata kriza. Krenulo se sa renoviranjem, podignut sprat i uradjen krov i...i...i tu se stalo.

Slavko Bovan је рекао...

Krle, imaćeš prilike do Susreta da ponešto napišeš i za ovu rubriku. (Danas i u "Nostalgiji" - Bor)

Slavko Bovan је рекао...

U grupi na FB za KVIZAŠE nekoliko dobrih učesnika televizijskih kvizova najavljuju dolazak na Susrete enigmata Srbije u Bor. Radujem se tome!

Gojko је рекао...

OKO JE BRZO,SER !

Jezero je kao oko
skrito,bistro i duboko !