четвртак, 10. април 2014.

REČ PO RIJEČ (501)

Foto: Jovan Nedić. Snimljeno 23.08.2012. prilikom dolaska na Susrete enigmata Srbije  održanim u Kikindi.


IĐOŠ
Iđoš je naselje u Srbiji u opštini Kikinda u Severnobanatskom okrugu. Prema popisu iz 2002. bilo je 2174 stanovnika. Prvi pomen Iđoša datira pod imenom Heđeš-Has iz 1339. godine. Selo se širi na površini od 130 hektara, ušorenog je tipa sa katastarskom opštinom od 6370 hektara. Od toga 1100 hektara nalazi se pod utrinom i pašnjacima.Tokom godine tradicionalno se organizuju manifestacije kulturno-zabavnog i sportskog karaktera i to: Velika revija borilačkih veština, Sabor frulaša,"Hajdemo na bubalice", Dani preobraženja (dani sela) i niz turnira u malom i velikom fudbalu i rukometu.
Zanimljivo je da pored ovog banatskog Iđoša, postoji i Mali Iđoš u Bačkoj. Mali Iđoš je mnogo veće naselje od Iđoša i posebna je opština u Severnobačkom okrugu.

8 коментара:

Gojko је рекао...

Pričao sam o njem' ĐOŠI-
tu ljudi i nisu loši .

Belirac је рекао...

Što je ANĐA O. KIŠ?

Slavko Bovan је рекао...

Da znaš da postoji šansa da u Iđošu postoji Iđošanka sa tim imenom i prezimenom :)

Belirac је рекао...

Pa baš bi bio štos pronaći neku Iđošanku koja se preziva Kiš, a ima ime makar slično onome iz zagonetke (npr. Anka, Ana ili npr. Đana).

Belirac је рекао...

A što je Anđa Kiš?

mihajlo је рекао...

pa valjda ŠIĐANKA

Belirac је рекао...

Jeste, Šiđanka je. Baš bih volio znati postoji li u Vojvodini (ili negdje drugdje) žena koja se zove Anđa (ili Anđela, Anđelija, Anđelka i sl.) Kiš.

Belirac је рекао...

Bio sam ja i u Malom Iđošu 26. VIII. 2009, nakon službenog boravka u Krivaji:
Oaza.
No, tada nisam slikao tablu.