уторак, 1. април 2014.

REŠADOV REKORD


Enigma br. 2379 str. 68/69
prvi april 2014. godina
U današnjoj "Enigmi"  objavljena ova ukrštenica Rešada Besničanina.
Jedno veliko TAPŠANJE za Rešada Velikog! Bravo, bravo, bravo!

29 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Sad samo da saznamo da li je ovo svetski rekord! (27x4)

Бранислав Никић је рекао...

Rešade, neverovatan si. Taman čovek pomisli da 'nema dalje', a ti napraviš još neko čudo.

IlijaO је рекао...

Kapa dolje-majstore!

Dejan Minić је рекао...

Au, majko mila! Ovo je zaista neverovatno, za Rešada ne postoje granice.

Honorar za ovu ukrštenicu u Srbiji treba da bude bar 100 evra, u normalnim zemljama bar 10 puta preko te sume. Ovo ja onako u sebi razmišljam:)

Unknown је рекао...

Svaka čast majstore!

Belirac је рекао...

Šteta što je sve skenirano s tako malom rezolucijom. Opisi se jedva vide. Već je Cvetković jednom savjetovao da treba skenirati bar rezolucijom 200. Molim "skenirača" da to uradi još jednom pa da takav rad dobije i pristojan prikaz.
Osim toga, kad već bilježimo izuzetne radove, dajte da zabilježimo i osnovne podatke (datum, broj, stranicu). Možda će to nekome kasnije zatrebati.

Rešad Besničanin је рекао...

Ovaj rad sam napravio pre dva meseca (bio je u istoj koverti sa onim 18x5, kao i sa radom koji ima prvu molersku belinu 17x5 - valjda izađe u narednom broju Enigme).
Gledao sam da četiri pojma od 27 slova budu opštepoznati - a onda je usledio slalom pod vodoravno. Bilo je potrebno mnogo istraživačkog rada i kopanja po internetu ne bi li rad u konačnici izgledao pristojno. U pravu je Dejan što se tiče visine honorara, ali nema tih para koje mi mogu nadoknaditi deset dana traganja i uživanja prilikom stvaranja ovog sastava.
Znam da je pre mene još jedino Marko Mihaljević sastavio identičnu belinu. Da li smo svetski rekorderi, to ne znam.
P.S. Podatak za Nedića:
Enigma br. 2379 str. 68/69
prvi april 2014. godina

Mandrak је рекао...

Ja sam Rešada potapšao po ramenu dok se rad još pušio, ali, evo, sad kad je objavljen, mogu i zvanično da čestitam.
Inače, Tonči Milat je meni poslao Mihaljevićev rad, a ja nisam imao ni nerava, ni vremena za pravljenje replike, pa sam model prosledio Rešku, jer sam verovao da će on pre ili kasnije izjednačiti taj rekord.

Belirac је рекао...

A gdje je objavljen Mihaljevićev rad?

Mandrak је рекао...

Poslao mi je samo skeniranu stranu, bez detalja. Ispod opisa stoji "50 skandi", ali ne znam da li je to reklama za drugo izdanje ili naziv samog časopisa.

Slavko Bovan је рекао...

Ovo je danas skenirano "u letu" i služi samo kao ilustracija da bismo mogli čestitati. Rešad mi je poslao davno sirovi materijal u wordu(Zahvaljujem mu na tome što je doabrao ovoj bloga za objavljivanje).

Za nekoliko dana miće prilike da na drugačiji način predsavio ovaj izuzetni rad. Možda u međuvremenu dobijem i pominjani rad Marka Mihaljevića.

Miroslav Cvetković је рекао...

Rešade - svaka čast!
Ni neplaćanje honorara, ni ovaj žalostan grafički izgled dijagrama koji je u Kvarku "uradio" neki nezadovoljni radnik kompanije "Novosti" (nisu mu rekli da i roto-romane retko ko još slaže u ovom "programu"), ni ljubomora "kolega", ne umanjuju lepotu i kvalitet ovog tvog enigmatskog čeda, rođenog nakon višednevnih porođajnih muka. Uspeo si u svojoj nameri samo zato što koristiš pozitivnu, i samo pozitivnu energiju u svom enigmatskom stvaralaštvu. Kad (ako) i drugi prihvate tvoj stil, biće još ovakvih, a i gorostasnijih ukrštenica (a bogami i križaljaka)!

Анониман је рекао...

Cestitam Resadu, u Hrvatskoj to mogu samo Jozic i Mihaljevic, mozda Lastro, Simundza.... Inace, radovi za Feniks jos nisu stigli. Kako su poslani? Pero

Slavko Bovan је рекао...

Predlažem da Rešad križaljke za "Feniks" šalje na ovaj blog, ja ih objavim, a onda ih Pero preuzme. Tako ćemo svi biti veseli :)

Rešad Besničanin је рекао...

Za sve one koji su rešili ovaj sastav, evo već ustaljene rubrike a koja se zove: "Trebalo je da uđe u rad, ali je zbog viših sila otpalo" (u zagradi su dati "otpaci") :):):)
MAHER (Ralf Šumaher)
DžELIL (Delil, belilo)
NENAD TRIVUNAC (Nenad Trajković, Nenad Trkulja)
PA IPAK (Taipan, valjda treba Tajpan)
OTAC FERAPONT ("otac Ferarija", nisam našao potvrdu za ovaj nadimak velikog Enca)
MAJLIZ (smajli za ...)
RAISA SIDOROVA (Kaisa)
MARIJA EDIT (aedi)
Pod 7.uspravno (prvi pojam od 27 slova) je najpre bio MATERIJALI ZA KONTROLU DOPINGA, posle toga SEVERNOAMERIČKI PRERIJSKI VUK, pa zatim SEVERNOIRSKI NACIONALNI MUZEJ. S ovim sintagmama rad je mogao da se finalizuje bez većih napora pod vodoravno, ali učinilo mi se da su nategnute sintagme i da bi kvarile umetnički dojam!

Rešad Besničanin је рекао...

E, Pero, evo ti moju E-mail adresu pa ću znati tvoju :) Očito je ova koju imam (počinje sa derd balaz) pogrešna. Dakle, javi mi se na:
rebes1963@gmail.com

Slavko Bovan је рекао...

Takođe, ovo je jedan od postova koje treba prenijeti i na druge enigmatske blogove!

Slavko Bovan је рекао...

Da ne zaboravim napomenuti jednu intersantnu činjenicu.
Danas se sretoh sa Zlatanom Pupezinom (Radi križaljku za "Kviskoteku" i natječaj pa se raspituje za rok. Uzgred rečeno, ono što mi je pokazao - bjelinu 7x7 mogu kazati da je baš dobro).

Zlatan mi je skrenuo pažnju da je u "Enigmi" ovo objavljeno, ali reče mi da ide od Ilije Stančula, te da je jedna "Enigma" ostala kod Ilije jer i on hoće da ima ovo djelo u svojoj arhivi. Kaže da su ova dvojica iskusnih kikindskih enigmata proučavali Rešadovo djelo i imam zadatak da prenesem i njihove pohvale.
Zlatan je, dakle, kupio dva primjerka "Enigme", a ja jedan.

Gojko је рекао...

Te bjeline još da REDAŠ
i da lako se ne predaš
-----------------------
Kapa dolje-
neka se javi ko može bolje!

Анониман је рекао...

Čestitka Rešadu, koji je tipičan primer da enigmatika nema granica. Naći četiri 27-oslovne reči je trećina posla. Treba to sve ukomponovati vodoravno da bude prijemčivo rešavačima kao i za oko.
Možda niste obratili dovoljnu pažnju, ali u današnjoj "Enigmi" je objavljena i "belina" 9x9 iz pera novopečenog urednika Tošketa.
Posle višegodišnjeg "posta", nije šala, takođe u današnjoj "Enigmi" su publikovana četiri moja rada.
Lozničanin

Slavko Bovan је рекао...

Dragi saradnici, hvatajte se skenera :)

Belirac је рекао...


@Mel Mandraković је рекао...
"Poslao mi je samo skeniranu stranu, bez detalja. Ispod opisa stoji "50 skandi", ali ne znam da li je to reklama za drugo izdanje ili naziv samog časopisa."

Pošto "50 skandi" objavljuje samo skandinavke, onda je ta križaljka objavljena u "Kviskoteci". Valjda će nam neko (sam autor ili Josip Dubrović) dojaviti kad je to (otprilike) bilo.

Belirac је рекао...

Sve ono što se skenira mora dobiti neko ime. A kad je već tako, onda je bolje da se iz tog imena mogu iščitati podaci o onome što je skenirano. Više puta sam predlagao sistem imenovanja datoteka, ali niko me "ne sluša". Pogledajte, npr., u rubrici "Evergrin" kako su imenovani moji prilozi.

Mišo је рекао...

REŠADE, VELEMAJSTORE! ''ENIGMU'' sam počeo ponovo da kupujem prije pola godine zbog Rešadovih radova!

Анониман је рекао...

Pošto honorari kasne tačno 2 godine, a kažu da je strana manje od 4 evra...?

Анониман је рекао...

Bravo

ljubica је рекао...

OVOLIKA ČESTITKA i iz Sarajeva!!!!

Анониман је рекао...

Mile pali masinu

Анониман је рекао...

Cestitke Reshadu, za ovo treba mnogo vishe od rada i upornosti.
Hajro