уторак, 22. јул 2014.

EVERGRIN (134)

Mladen Đurđević (sastav i snimci): "Zdravlje na našem stolu" (skandinavka), "Kviz", XX, 594, 51 - Zagreb, 26. VI. 1991.
Ovaj prilog tematski je vezan za "Evergrin" (133).
(Prilog: Jovan Nedić)

10 коментара:

Belirac је рекао...

Mladen se, osim enigmatikom, bavio i fotografijom. U ovom radu spojio je ta dva hobija.

Belirac је рекао...

O Mladenu postoji i članak na sh-Vikipediji:
Mladen Đurđević

Slavko Bovan је рекао...

Sjećam se onih skandinavki sa 6 fotografija koje je za "Orbis" radio Đurđević. Prilagao je fotofrafije na fotografskom papiru, lično fotografisane, a na fotografijama su "obični" predmeti: kvaka na vratima, cipela, ...

Belirac је рекао...

Dobro da si to napisao. Ja se ne sjećam tih skandinavki, a još nisam naišao na njih u ponovnom prelistavanju "Orbisa".

Slavko Bovan је рекао...

Npr. 258 mart 88

Belirac је рекао...

Našao! Prelistaću i "okolne" brojeve i nešto skenirati.
Ti tada nisi bio u redakciji "Orbisa", tj. nema te u impresumu?

Miroslav Cvetković је рекао...

U to vreme je bilo neuporedivo teže pronaći dobru fotografiju u novinama. Štampa je bila očajnog kvaliteta, a Internet - daleka budućnost. I ja sam objavio na stotine svojih fotografija u ukrštenicama. Uglavnom su to bile poznate ličnosti, ali bilo je i običnih ljudi, predmeta... Uslikao sam i nekoliko rebusa (Jovan Nedić se, možda seća DIKOBRAZA!?)... Dosta fotografija je išlo kao ilustracija nekih članaka, ali je veći deo njih objavljen u neenigmatskim listovima - sećam se da sam za fotografiju sa izložbe povodom 30-ogodišnjice rada na filmu Bore Begovića i Veljka Mandića, od časopisa "Dvoje" dobio honorar koji je tri puta veći od honorara koji danas dobijam za uređivanje "Osmosmerke" i honorara za radove svih saradnika (68 stranica!).

Belirac је рекао...

Naravno da se sjećam tog rebusa. Objavljen je u "Čvor razbibrizi", a kasnije i u listu "Sloboda" - "informativni list OUR 'Sloboda' tvornica keksa i kruha Osijek" (broj 270, 9- V. 1989, str. 15).
Ispod rebusa piše: " foto: M. Cvetković", a na fotografiji je, ako se dobro sjećam, Mirolsavova sestra Milanka.

Miroslav Cvetković је рекао...

Ne, Jovane! Na slici je moja koleginica sa studija - Duda!

Miroslav Cvetković је рекао...

Duda me je kasnije upoznala sa svojim bratom koji je bio probni padobranac "Kluza", naše fabrike odevnih predmeta, ali i jedinog proizvođača padobrana na ovim prostorima (za vojsku, ali i civilno padobranstvo). To poznanstvo mi je omogućilo da snimim nekoliko odličnih fotografija sa padobranskih prvenstava, jer sam se onda upoznao i sa nekim padobrancima iz 63. padobranske brigade. Na kraju je to dovelo do poznanstva sa jednim majorom od koga sam kupio, tada najbolji foto-aparat sa nekoliko objektiva, motorom, filtrima. Major je ranije bio u obezbeđenju Josipa Broza Tita - lično!