понедељак, 14. јул 2014.

IDEMO U BOR (9)

Krsta Ivanov šalje nacrt predloga pravilnika za zvanična takmičenja na Susretima u Boru. Dozvoljene su sugestije.

P R A V I L N I K
TAKMIČENjA U REŠAVANjU I SASTAVLjANjU ENIGMATSKIH ZADATAKA

Član 1.
Organizator Prvenstva Srbije u rešavanju i sastavljanju enigmatskih zadataka je Enigmatski savez Srbije.

Član 2.
Pravo učešća na takmičenju imaju svi matični članovi i ostali ljubitelji enigmatike sa teritorije Srbije, kao i gosti iz bivših jugoslovenskih republika.

Član 3.
Takmičarske zadatke za rešavanje i sastavljanje pripremili su članovi Enigmatskog kluba „Bor“, Krsta Ivanov i Radomir Matić.

Član 4.
Takmičarski zadaci i propozicije takmičenja objavljuju se neposredno pre početka takmičenja.

Član 5.
Takmičari samostalno – individualno rešavaju zadatke bez korišćenja bilo kakve literature.
Takmičenje odnosno rešavanje zadataka traje 105 minuta.

Član 6.
Za pojedinačno takmičenje uzimaju se u obzir ukupni broj osvojenih poena svakog pojedinca.
Za ekipno takmičenje u sastavljanju anagrama i enigmatskih zadataka, kao i rešavanju enigmatskih zadataka, Enigmatski klubovi dužni su, bez obzira na broj ekipa, da prijave sastav ekipe, poimenično, na posebno pripremljenom obrascu i to pre samog početka takmičenja, jer osvojeni bodovi svakog pojedinca ulaze u ukupni zbir ekipe.
Naknadno prijavljivanje sastava ekipa neće se prihvatiti.

Član 7.
Tačno rešeni takmičarski zadaci nose određeni broj poena koji su naznačeni pored broja zadatka. Takođe, pored broja zadatka naznačeno je bodovanje u slučaju nepopunjenog ili pogrešno popunjenog polja odnosno rešenog pojma.

Član 8.
Nakon završenog takmičenja rezultate takmičara ocenjuje tročlani žiri čiji sastav je imenovan od strane Predsedništa Enigmatskog saveza Srbije.


Član 9.
Žiri o svom radu sačinjava Zapisnik u kome navodi redosled takmičara prema osvojenim bodovima i isti ga potpisuju.

Član 10.
Na osnovu ukupno osvojenih bodova, po kategorijama: u sastavljanju anagrama, u sastavljanju enigmatskih zadataka i rešavanju enigmatskoh zadataka, vrši se proglašenje pobednika u pojedinačnom i ekipnom takmičenju.

Član 11.
Sva ostala pitanja koja nisu regulisana ovim Pravilnikom u vezi takmičenja rešavaće po potrebi Predsedništvo Enigmatskog saveza Srbije i to odmah po isticanju problema.

12 коментара:

Анониман је рекао...

AMANDMAN: Prijavljeni takmičari su dužni da izmire članarinu ESS u visini od 200,00 rsd za 2014.!
N.Pešić
ps. glupo je da nagrade koje ESS obezbeđuje odnese neko ko i nije član, makar za tu godinu.

Belirac је рекао...

"Član 2.
Pravo učešća na takmičenju imaju svi matični članovi i ostali ljubitelji enigmatike sa teritorije Srbije, kao i gosti iz bivših jugoslovenskih republika."

Ja ne bih ograničavao područje na bivše ju-republike. Na SES-u u Kikindi, na primjer, bili su gosti iz Rumunije. Zašto se i oni ne bi mogli takmičiti (da ne spominjemo i naše kolege koji danas vjerovatno imaju američko, kanadsko, holandsko ili npr. austrijsko državljanstvo)?

Belirac је рекао...

"Član 6.
(...)
Za ekipno takmičenje u sastavljanju anagrama i enigmatskih zadataka, kao i rešavanju enigmatskih zadataka, Enigmatski klubovi dužni su, bez obzira na broj ekipa, da prijave sastav ekipe, poimenično, na posebno pripremljenom obrascu i to pre samog početka takmičenja, jer osvojeni bodovi svakog pojedinca ulaze u ukupni zbir ekipe.
Naknadno prijavljivanje sastava ekipa neće se prihvatiti."

Na prethodnim susretima (Kragujevac, Požarevac, Kikinda, Vranje) ekipe su sastavljane ad hok i nisu uvijek bile vezane za klubove, a ako i jesu, u njima je bilo i takmičara koji nisu članovi baš toga kluba. Zato to nije klupsko takmičenje, a nije ni ekipno jer svaki član rješava sam za sebe. Zato mislim da ekipno takmičenje i nema mnogo smisla, samo donosi inflaciju medalja (npr. takmičar sa skromnim rezultatom dobija zlatnu medalju samo zato što su ostali članovi njegove ekipe imali dobar rezultat).
Ukratko, predlažem da se odustane od ekipnog takmičenja kakvo je bilo do sada ili da stvarno bude ekipno, tj. da ekipa zajedno rješava zadatke.

Belirac је рекао...

Nije regulisano kako će se postupiti s takmičarom koji pristupi takmičenju, a odbije predati zadatke (npr. zato da ne bi bio nisko plasiran) ili koji se neprimjereno ponaša na takmičenju.

Belirac је рекао...

"Član 5.
Takmičari samostalno – individualno rešavaju zadatke bez korišćenja bilo kakve literature.
(...)"

A što ako takmičar koristi mobitel s pristupom internetu? U rješavanju (pa i sastavljanju) to može biti velika pomoć.

Миле Јанковић је рекао...

Pa tebi ni Hegel nije ravan. I onako se ne takmičiš, pa pusti druge koji hoće neka se takmiče, bez obzira na propozicije.

Slavko Bovan је рекао...

Izgleda da sada imamo još jednu metu napada "pravdobranitelja". Mislio sam da je onih nekoliko pokušaja zametanja kavge bilo slučajno, kad ono međutim...
Jovane, ješto si skrivio. Nekoga si mrko pogledao.
Jovane, dobrodošao u društvo!

Миле Јанковић је рекао...

Samo ti ironiši, šta fali pravilima ako želiš da se takmičiš, po meni ništa. I onako nas ima malo, pa treba još nešto pooštravati kriterijume. Pravite ekipe (veštačke, neveštačke) i slobodno se takmičite. A ko će osvojiti pehare, nagrade za mene nije bitno. To je moje mišljenje.

Krsta је рекао...

Poštovani kolege, kolegijusi i primarijusi enigmatike, očekivao sam više sugestija na Pravilnik. Ne umem i ne znam mnogo da pametujem. Ne sećam se da je bio bilo kakav Pravilnik ili propozicije o takmičenjima od kako imamo SES. Dao sam okvirni Pravilnik,za početak "kućni red" o takmičenjima. Poput tenisa,da kažemo,ovo je otvoreno prvenstvo Srbije u rešavanju enigmatskih zadataka.Enigmati sveta izvolite! Treba kotizacija za samo takmičenje ili ne? Plaćena članarina u ESS? Da po meni! Gosti ne. Ili može svako da učestvuje na takmičenju, ali ko nije platio ulaznicu,???, žiri neće bodovati njegove zadatke. Ili, ili???
Nema milionskih nagrada pa da se služimo "bubicama", mob. tel. Net, literaturom. Naša enigmatska svest da dođe do izražaja! Druženje u enigmatici ili enigmatika u druženju?Ima dosta pitanja koja treba regulisati, poput sastava ekipa-član ili nije član kluba ide u sastav, ekipno takmičenje pojedinaca, neprimerno ponašanje- ne preda zadatak idr. Predsedništvo ESS da da zadnju reč! Mnoge vlade drže telefonske sednice, pa dajte i mi da održimo nešto slično: elektronski, sajt ili... sastanak Predsedništva , da stvari postavimo kako treba, ili od prilike do prilike, pa kako nam bude.

Slavko Bovan је рекао...

Krsto, još prije 2-3 4 godine nadležnima sam predao nacrt pravilnika koji sam svojeručno uradio. (Aco Janković pokrenuo inicijativu, a ja zasukao rukave i izradio. Šta je dalje bilo s tim pojma nemam)

Slavko Bovan је рекао...

Lično se zalažem da pristup takmičenjima bude dostupan svima. U mom predlogu bilo je i ovo:
(pišem po sjećanju, nemam tekst kod sebe)
Pravo nastupa imaju članovi koji su izmirili članarinu, ali i svi koji na licu mesta plate kotizaciju. (u visini članarine)
Ukratko, ko je član već je platio članarinu, a ko nije član i ne želi biti član neka plati kotizaciju.
Takođe predviđeno je da pravo učešća imaju i svih ostalih koji neće da plate ni članarinu ni kotizaciju. Može (ako ima dovoljno štampanih zadataka) ali njihov razultat se ne računa u zvaničnom poretku.

Krsta је рекао...

Slavko, verovatno će ovo takmičenje proći, onako kako mora, a ne kako treba, pa posle toga tvoj predlog stavi na sajt, da ljudi vide, daju primedbe,Predsedništvo ili Skupština ESS, usvoji, i da se Paravilnik ili propozicije takmičenja primene na narednim Susretima.