среда, 2. јул 2014.

NOSTALGIJA (250)



Piše: Jovan Nedić
Na slici su Miroslav Cvetković, Vesna Jemrić (danas Šarić; tada iz Vinkovaca, danas iz Kneževa u Baranji), pisac ovog teksta i Silvana Biondić (Vinkovci). Fotografiju je Cvetkovićevim fotoaparatom snimio Voja Dodevski 13. X. 1984. godine ispred vinkovačkog hotela "Slavonija" u vrijeme održavanja Susreta zagonetača Jugoslavije

21 коментар:

Slavko Bovan је рекао...

Vjerujem da mnoge kolege u svojim foto-albumima imaju ovakve i slične fotografije. Ima jedan blog koji bi to rado objavio i nostalgično se prodsjetio kada smo bili mladi i lijepi.

Belirac је рекао...

O ovom susretu mogla bi se ispričati poduža priča. Ja i Vesna se poznajemo iz gimnazijskih dana u Belom Manastiru, iako nismo ista generacija. Ja sam poslije otišao u Novi Sad, ona se prvo preselila u Vinkovce, a onda otišla na studij u Zagreb. Sreli smo se ponovo u Vinkovcima nakon desetak godina...

Belirac је рекао...

Baš me zanima sjeća li se tog susreta i Miroslav Cvetković?

Slavko Bovan је рекао...

Stigao prilog od Miroslava. Planiran je za petak u 14.00 jer za sutra imam kaparisan jedan prilog Štefana Markoviča.

Belirac је рекао...

Prilog o susretu sa slike ili o nečemu drugom?

Belirac је рекао...

Inače, ja i Vesna smo do rata u Hrvatskoj radili u Elektronskom računskom centra PIK-a Belje, a danas ona predaje matematiku u Osnovnoj školi Popovac.

Miroslav i ja još se uvijek bavimo enigmatikom, jedino o Silvani ne znam ništa.

Slavko Bovan је рекао...

Miroslav ima prilog o susretu sa slike (sleijedite njegov primjer!) a Štefan ima nešto drugo, ali interesantno. Nije "Nostalgija" ali ide u terminu od 14.00

Slavko Bovan је рекао...

Ovo su bili PRVI susreti enigmata na kojima sam bio. Tada sam se "inficirao" i od tada rado idem na sva okupljanja enigmata.

IlijaO је рекао...

...tamo GDE NN DEVICE ZBROJE NEŽNE reči...(Kićo Slabinac) : možda je to razlog Jovanove infekcije?

(Sori zbog slobode u razmišljanju, Jovane)

Slavko Bovan је рекао...

Rekaoh da sam se ja u Vinkovcima inficirao. Jovan je zaražen "enigmatitisom" ranije :)

Miroslav Cvetković је рекао...

Mislio sam da će Slavko dodati prilog koji sam poslao, pa se nisam dodatno oglašavao. Pošto nije...

Slabo se sećam ovih susreta i pokušavam da vratim lica nekih (sa)učesnika, ali... slaba vajda. Naravno, sećam se ovih cura, ali to je verovatno zbog fotografija. Taj period mi je bio dosta popunjen zaista važnim događajima, pa su ovi susreti malo potisnuti: povratak iz vojske, traženje posla, brige oko potomstva, druga selidba, problemi sa DB oko njihovog viđenja ugrožavanja ustavnog poretka pomoću "opasnih" rebusa (bili su, doduše, logički problemi, ali šta zna Udbaš šta je rebus)...

Slavko Bovan је рекао...

Miroslave tvoj prilog će ići za dva dana (dan i po).

Miroslav Cvetković је рекао...

Nije problem u tome već što se nisam odazvao na poziv JN da i ja kažem neku reč o ovim Vinkovačkim susretima - da se ne naljuti!

Belirac је рекао...

Pa ja nisam poznat kao neko ko se ljuti...

Анониман је рекао...


Vinkovci 1984 = prvo moje prisustvo
takvom skupu. Tek sam pravio početne
korake u enigmatici. Upoznao sam se
nakratko sa nekim značajnim autorima
i učestvovao u par takmičenja.
Pohvalio sam se Horvatu kako imam
,čak' pedesetak inostranih enigmat-
skih časopisa. On mi je nonšalantno
odgovorio da ih ima najmanje pet
stotina. To me je zaintrigiralo, pa
sam intenzivno počeo da povećavam
svoju kolekciju. Sada sam negde na
cifri oko 1200.
Slovarim

Slavko Bovan је рекао...

Miroslave (Živkoviću) obavezno sutra zaviri na ovaj blog u 14.00 sati. Biće nešto što će te interesovati.
(Drago mi je da si se javio u komentarima. Juče sam čitao u "Feniksu" lijep tekst o "Setimani")

Slavko Bovan је рекао...

Izgleda da je 1984. godina i Vinkovci bila dobra godina za otpočinjanje sa druženjima. Znam još neke kolege kojima su ti Susreti bili prvi na kojima su bili.

Belirac је рекао...

Trebalo bi intenzivirati rad na popisu svih enigmatskih okupljanja i svih učesnika na njima, što već nekoliko godina predlaže Krsta Ivanov.
Hajde da krenemo od danas pa vremenski unatrag. Zadužujemo Slavka da prvo pribavi spiskove učesnika SOZAH-a i "Kviskotekinog" okupljanja...

Belirac је рекао...

I još vrijedi napomenuti da Vesna sa slike ponekad rješava križaljke, ali mislim da nije baš strastvena rješavačica. Ipak, objavila je (najmanje dvije) križaljke. Jednu u "Vikendu" i jednu u "Kvizoraminoj" 15-ici.

Миле Јанковић је рекао...

Belirac, to je jako bitno koliko je gde bilo učesnika, a ostale mnogo bitnije enigmatske stvari se preskaču. Pa evo ti koji se predstavljaš za nekog poznatog enigmatskog hroničara (po meni uopšte nisi poznat) ne znaš ni koliko enigmatskih časopisa izlazi u Hrvatskoj (za Srbiju to radi neko drugi), nema da napišeš neke tekstove šta ko radi i kako, šta je novo izašlo, odnosno šta se u međuvremenu ugasilo, sa nekim skeniram stranicama kao primerima, da bi se to predstavilo enigmatskoj javnosti, već pišeš o nekim glupostima kako si se slikao kod neke table na ulazu u neko mesto, e to je jako bitno za našu enigmatiku. Naravno u neke enigmatske diskusije nikad ne ulaziš (ili barem ja nisam video), i sada pozivaš da neko nešto radi. Pa radi sam. Evo ja ti dajem predlog da uradiš ENIGMATSKI GODIŠNJAK (po uzoru na Valpovački godišnjak) pa da i ti konačno ostaviš neki trag u enigmatici.

Slavko Bovan је рекао...

Mile, neću da glumim Jovanovog advokata, ali moram da ti skrenem pažnju na faul u tvojim opservacijama.
Jovan nikada i nigdje (koliko je meni poznato, a poznato mi je) nije za sebe govorio da je "poznati enigmatski hroničar".
To su govorili drugi, i ako mene pitaš, u pravu su (ti drugi).