недеља, 3. август 2014.

IDEMO U BOR (12)




Piše: Krsta Ivanov

B O R
   Bor je gradsko naselje i središte opštine Bor i Borskog okruga. Nalazi se na nadmorskoj visini od 378.m. Ima više od 35 000 stanovnika sa dvadesetak nacija. Bor je rudarski i industrijski grad. Grad je osnovan 1945. godine, a naselje oko 1800. godine. Eksploatacija rude bakra počinje 1903. Bor od tada počinje da se razvija i raste, a rudnik postaje jedan od najvećih u Evropi. Pored bakra, proizvode se i plemeniti metali, posebno zlato i srebro.
  Bor je povezan prugom normalnog koloseka preko Zaječara ka Nišu, odnosno preko Majdanpeka i Požarevca ka Beogradu. Ka ovim mestima odlične su i putne veze, a posebno preko Boljevca do Paraćina sa autoputem.
   U Boru postoji 7 osnovnih škola, 5 srednjih škola i Tehnički fakultet koji je u sastavu Beogradskog univerziteta.
   U sastavu opštine Bor su i 13 sela: Brestovac, Bučje, Gornjane, Donja Bela Reka, Zlot, Krivelj, Luka, Metovnica, Oštrelj, Slatina, Tanda, Topla i Šarbanovac.
   Bor okružuju interesantna mesta za obilazak, kao što su Brestovačka banja, Borsko jezero, planina Stol, a blizu je i planina Crni vrh, lovište Dubašnica, kompleks Zlotkih pećina (Lazareva i Vernjikica).
   Posebno za mlade i sortiste, skoro tokom cele godine, ustanova Sportski centar Bor od 1987. godine pruža usluge iz oblasti sporta, rekreacije, kulture i zabave. Tu su tereni na otvorenom za veći broj sportova, balon sala, velika i mala dvorana, olimpijski i mali bazen, teretana, kuglana , karting staza, skejt park i streljana.
   Muzej rudarstva i metalurgije, Galerija „Bakar“, Zoološki vrt i dr. interesantni su za posetioce.
 Za putnike stalne i namernike, na samom ulazu u Bor, dočekaće vas zaštitni znak ili simbol grada i rudarstva, Spomenik - rudara, na kružnom toku, koji se neprestano hoda u krug i može se reći, da sa osmehom pozdravlja svakoga ko prođe pored njega. Od ovog spomenika ka centru grada, na skveru dugačkom oko 1 km, izloženi su na otvorenom, rudarski i metalurški eksponati. Takođe, simbol rudarstva, hodnik od drveta sa dva čekića i natpisom Srećno, pa nadalje rudarska oprema koja se koristila: lokomotiva, vagonet, i dr. do grandioznog kamiona, velike nosivosti od 150 tona, a on je sam težak 105 tona.

5 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Danas se Gojko Mandić raspitivao otkud njega u programu (da treba sastaviti rebuse). Rekoh mu da je po srijedi nesporazum. Za rebuse za takmičenje "dvojac bez kormilara" zadužen je Dejan.

Slavko Bovan је рекао...

Imam informaciju da su Dejanovi rebusi predati na nadležno mjesto, da su spremni za štampu (u koloru), a nadam se da Krsta privodi kraju pripremu zadataka za druga takmičenja.

Mišo је рекао...

Gojko i Moma Paunović će praviti anagramne ''probleme'' stanovništvu Bora.

Krsta је рекао...

Za rebuse Gojko je u programu po kazivanju Živanića, jer sam razumeo da su se njih dvojica dogovarali oko toga. Drugu informaciju nemam. Gojko ima pozdrav od Milena Milivojevića.

Gojko је рекао...

Vita jela,zreo BOR
raspetljasmo ovaj čvor...

Milenu zahvaljujem na poz.
uzvraćam skroz