четвртак, 18. септембар 2014.

EVRGRIN (182)

"Skandi Čvor" broj 268 od 29. novembra 1982. godine
Piše mi (nam) Vjeko Hudolin:
Odnedavno sam u mirovini pa ću, nadam se, napokon imati više vremena za zagonetke i suradnju. Evo, aktivirao bih se malo i na tvom blogu. Za početak ti šaljem skandinavku koju mi je prije nekoliko dana poslao kolega Miroslav Cvetković, pa ubaci ako ima mjesta. Riječ je o zajedničkom radu iz 1979. godine koji je objavljen u "Skandi čvoru". Davno je to bilo!

Kako sam sinoć napisao u komentaru na Adnanovim Logičkim zagonetkama, "to vrijeme sam bio u vojsci u Kičevu i zahvaljujući kolegi Cvetkoviću, objavili smo više zajedničkih radova u više zagonetačkih listova. Ja sam započeo križaljku, poslao Miroslavu, on ju je dovršio i opisao. Na taj način sam surađivao s desetak kolega. U posljednje vrijeme nisam ozbiljnije pratio zbivanja u zagonetaštvu, ali nisam dugo primijetio takav oblik suradnje među zagonetačima.
Pozdrav iz Slavonije.


 Tema za komentare: Ima li još primera zajedničkog rada?

12 коментара:

Vjeko Hudolin је рекао...

Čestitke kolegi miroslavu na jubileju - 40.-godišnjici uspješnog bavljenja zagonetaštvom u čemu je ostavio neizbrisiv trag. Ja sam lani neslužbeno obilježio taj jubilej jer mi je 18. travnja 1973. bjelovarska "Čvor križaljka" objavila prvu križaljku. Inače, prvi enigmatski sastav objavio sam četiri godine ranije kao učenik 8. Razreda osnovne škole. Bio je to rebus u dječjem časopisu „Modroj lasti“ i od tada do 1973. Godine objavio sam barem još desetak laganih rebusa.

Miroslav Cvetković је рекао...

Hvala, Vjeko... još oko mesec dana, pa odoh ja u enigmatsku penziju :)
Inače, ja sam sastavljao zajedničke ukrštenice i još neke zagonetke sa petoricom, šestoricom kolega. Pored tebe dosta sam sastavljao sa Jovanom Nedićem, Životom Stankovićem, Stjepanom Bakšajem, Milanom Pušecom, Sašom Čolakovićem, bilo je nešto i sa Mariofilom Soldom (čini mi se)... Nažalost, kao što ti reče - toga danas više nema :(

Miroslav Cvetković је рекао...

Sa Jovanom sam imao jednu seriju ukrštenica u "Eureci" (šahisti) - sećam se da je Jovan na pausu crtao dijagrame.

Slavko Bovan је рекао...

Imao sam više zajedničkih radova sa više kolega, ali Željko Marinović i ja smo imali oko 50 zajedničkih radova, ali stvarno zajedničkih.(Dakle, ne malo on + malo ja = zajedno, već baš zajedno). Sjedili smo za istim stolom (najčešće u jednom mostarskom kafiću) i zajedničkim snagama sklapali ukrštenice. Objavljene pod peseudonimom Bože Slamar (Bo/van, Že/ljko, Sla/vko, Mar/inović).

Miroslav Cvetković је рекао...

Da ispravim jednu grešku iz teksta Vjeka Hudolina - prikazana skandinavka je iz "Skandi Čvora" broj 268 od 29. novembra 1982. godine (mesec dana pre moje, do sada jedine ženidbe). U tom broju je čak 8 naših zajedničkih radova (svi su iste veličine). Veliku skandinavku je uradio J. Ričko, a malu naslovnu F. Vrdoljak.

Belirac је рекао...

S Miroslavom i Vjek(oslav)om zajedničke radove sastavljao sam dopisno i na daljinu po principu "malo ja - malo on". Sa Živkom Dokićem iz Novog Sada sastavljao sam stvarno zajednički, za istim stolom, u njegovoj kući u (mislim) Ulici Lasla Gala.

Belirac је рекао...

treba primijetiti da skandinavka ima bjelinu 6x6. Kakve su bile ostale?
Dolje desno na skandinavci piše DK, što znači da je taj rad uredio Dušan Kos.

Rešad Besničanin је рекао...

Ja sam nekada sastavljao zajedničke radove sa pok. Milanom Šabanom (oko 100 ukrštenica - njegove beline, a ja sam kompletirao radove).
U novije vreme dva rada smo imali Mladen Marković i ja (jedan pripremljen za "Enigmu" - Mladenova belina, ja ostatak a druga izašla u "Enigmatici" - moja belina a Mandrakov ostatak nije potpisana kao koautorska! O tome je Marković svojevremeno pisao!

Vjeko Hudolin је рекао...

Hvala ti Miroslave što si ispravio grešku u mom tekstu o vremenu objavljivanja ove križaljke. Inače, i kolega Jovan Nedić je u svom komentaru spomenuo našu suradnju, a dosta zajedničkih radova sastavio sam sa zagonetačima iz novogradiškog kraja: Mira Sekulić, Milan Puškar, Milan Guberović, Željko Lebeda, Slavko Peleh... Bilo je to u vrijeme kada smo u Novoj Gradiški imali vrlo aktivno Zagonetačko društvo "MAR". Tada smo postizali dobre rezultate u natjecanjima odgonetača i zagonetača na državnoj razini.

Miroslav Cvetković је рекао...

U "Skandi Čvoru" broj 271 od 20. decembra iste godine (1982.), šest dana pre mog venčanja, objavljena je i velika skandinavka koju smo sastavili Vjeko i ja - 56x38 (55x37) sa osam izreza 7x7 za humor.
Od kraja 1980. godine, pa do kraja 1982. objavili smo pet-šest skandinavki i u "Super Skandiju".

Vjeko Hudolin је рекао...

Budući da mi je u ratu uništena sva zagonetačka arhiva, lijepo je ovo podsjećanje. Miroslave, za ove naše male zajedničke pothvate već sam i zaboravio. Sada sam se sjetio sam da sam tih godina sastavio i jedan kompletan broj "Skandi čvora", sve male i veliku križaljku. Pokušat ću vidjeti sa Štefom Horvatom, može li negdje iskopati taj broj.

Miroslav Cvetković је рекао...

Sastavili smo mi zajednički ceo broj "Skandija", ali je podeljen u dva broja :)