уторак, 2. септембар 2014.

IZVEŠTAVA BORA IZ BORA

У хотелу “Језеро” на Борском језеру, 29, 30, и 31. августа, одржани су 14. Сусрети енигмата Србије.
Тако се и овим Сусретима наставила лепа традиција годишњег саборовања српских енигмата, који све више добијаjу међународни карактер. Имајући у виду да се сваке године одржава у другом месту Србије, представља један од начина да се енигматика популаризује, афирмише знање, потреба за читањем праве литературе, образовање и култура, подстиче и афирмише штампање енигматских књига, али и за упознавање и афирмацију места домаћина Сусрета.
Српским енигматама из Београда, Новог Сада, Ћуприје, Кикинде, Пожаревца, Јагодине, Крагујевца, Ниша, Црвенке, Новог Пазара, Нове Пазове, Ваљева, Сремске Митровице и Бора, придружиле су се и колеге из Бања Луке, Ријеке, Белог Манастира…
Три су се дана, ови заљубљеници у „гимнастику ума“ њих 51, на челу са Милорадом Живанићем, председником Енигматског савеза Србије, у прелепом здању хотела „Језеро“ дружили, али по унапред утврђеном програму и озбиљно радили.
Првог је дана, након свечаног отварања, одржана Енигматска трибина на којој су презентоване зидне новине енигмата из Бора, презентована најновија издања објављених енигматских књига, а афористичари Никола Пешић, Гојко Мандић, Војислав Трумпић, Милен Миливојевић и Љубиша Тодоровић, говорили су своје, али и афоризме других аутора.
Потом су подељене теме за Првенство Србије у састављању анаграма, док је крај радног дела дана обележило брзопотезно првенство Србије енигмата шахиста и квизовка.
Други дан Сусрета отпочео је Првенством Србије у састављању загонетки, а потом је за све учеснике организован обилазак туристичких локалитета борске општине. Уз раније сачињен програм, сарадњу РТБ-а Бор, борске Туристичке организације, Музеја рударства и металургије и уз целодневну професионалну пратњу туристичког водича, сви учесници су доживели спектакуларност спуштања у Јамски кафић и разгледањe утробе земље на дубини од 400 метара, уживали и дивили се лепотама Лазареве пећине и Брестовачке бање.
Касни поподневни и вечерњи сати су били резервисани за годишњу скупштину Енигматског савеза Србије,предају радова за Првенство Србије у састављању анаграма, квиз „Иван Андонов“ и Ребусе „двојац без кормилара“ Дејана Минића.
Последњег дана сусрета одржано је појединачно и екипно првенство Србије у решавању загонетки, проглашени су победници, подељене награде и затворени 14. Сусрети енигмата Србије.
Организатори ових Сусрета су били Енигматски савез Србије и ентузијасти из Енигматског клуба Бор. Утисци и оцене свих учесника о организацији Сусрета , садржајима и капацитетима хотела „Језеро“ на Борском језеру, туристичким и природним атракцијама борске општине су једногласни-изненађујуће позитивни и високо оцењени.
Штета што локална заједница није у довољној мери препознала значај овог догађаја и снажније га подржала, јер је одржавање оваквог скупа вишедимензионално и од многоструке користи.
Текст и фото: Бора Станковић
Preuzeto:BOR-SVE

1 коментар:

Slavko Bovan је рекао...

Iz ovog teksta izdvajam zaključak:

Штета што локална заједница није у довољној мери препознала значај овог догађаја и снажније га подржала, јер је одржавање оваквог скупа вишедимензионално и од многоструке користи.