понедељак, 15. септембар 2014.

LIGA ENIGMATA


Na sajtu Jovana Novakovića možete pročitati:
Pravila za sastavljanje brojčane ukrštenice:

- Ukrštenicu treba sastaviti na lik 19x15 (19 vodoravno), sa tematskim pojmom i obaveznim izrezom za sliku, veličine 5x6, u bilo kom uglu,
- Tematski pojam treba da je ime i prezime poznate ličnosti iz sveta nauke, kniževnosti, sporta, filma i televizije, ili muzike, i mora da sadrži najmanje 10 različitih slova (dozvoljeno je više, a isto slovo se u tematskom pojmu može ponoviti više puta),
- Ukrštenica mora da sadrži svih 30 slova azbuke, a svako slovo mora biti upotrebljeno najmanje 2 puta,
- Ukrštenice ne treba obrojčavati!

- Radovi se mogu slati u bilo kom obliku i formatu: excel, word, corel, pdf, jpg itd,
- Na stranici LIGA ENIGMATA možete preuzeti excel fajl sa mrežom datih dimenzija,

- Podsećam da svaki učesnik ima pravo da pošalje 2 rada, a rok za slanje u ovom kolu je 29. septembar, do ponoći.

Napomena 1: Tematski pojam treba da je dovoljno poznata ličnost, jer od toga zavisi rešivost ukrštenice.
Napomena 2: Mole se autori da ne šalju dorađene, već ranije objavljene beline  .

7 коментара:

N. Petkovski је рекао...


Ovo je kolo (kako je neko skoro na blogovina napisao) za robotizovane enigmatičare, kojima kompjuter radi, a mozak im se hladi i pivom sladi, dok kompjuter beline vadi. A kako će se znati da li je neka belina ranije objavljivana ili ne (naročito ako je malo više odavno objavljena), ili samo malo prerađen?.

Ja bih postavio antiuslov - da u ukrštenicama ne sme biti veće beline od, recimo, 4x4, ili najviše 4x5 polja, a da svako slovo ide najmanje 3 puta.

Ovako, sumnjam da bih mogao da se nosim sa poznatim svetskim markama programa.

IlijaO је рекао...

Slasžem se u potpunosti! 2xLIKE !

Tonci M је рекао...

Ovo je sad već lov na vještice: pa ovo je natjecanje u kojem enigmati sami ocjenjuju jedni druge: tko kaže da križaljka s velikom bjelinom mora biti ocijenjena bolje od one s lijepim i zanimljivim riječima? Neka svatko sastavi najbolje što može (alatom koji preferira), a onda neka svi između sebe odluče što je najbolje i najljepše. Inače, Slavko, ako čitaš ovo, imam jako zanimljiv tekst o dvije teme (žene u enigmatici i računala u enigmatici) sa zadnjeg prvenstva Amerike u rješavanju križaljki, ako želiš mogu ga prevesti i pripremiti za blog. Sretno svim sudionicima lige enigmata.

Tonček

Slavko Bovan је рекао...

Tonči, naravno da sam zainteresovan. Takve priloge rado objavljujem.

Slavko Bovan је рекао...

Ako sam ja dobro shvatio Jovana, ovo jeste igra/takmičenje. Ko želi i ima vremena može učestvovati. U prošlom kolu ja poslah rebuse. Da li ću stići da napravim i ukrštenice, ne znam. Ako budem imao vremena hoću, što i vama preporučujem.

Tonci M је рекао...

Odlično. Trebat će mi dan-dva za kvalitetan prijevod, pa ću ti potom poslati dokument na mail.

Бранислав Никић је рекао...

Овде ће се ипак састављачи доказивати састављањем из главе, јер нема програма који би могао да саставља укрштеницу, а да при том пази да свако слово азбуке буде заступљено бар два пута. За добре оцене потребно је уклопити и што више лепих домаћих речи са мање фреквентним словима, сугласничким и самогласничким скупинама итд.