четвртак, 4. септембар 2014.

SKUPŠTINA

(Ovo nije "Eroteka" jer sam u ovom tekstu krajnje ozbiljan. "Eroteke" su u procesu pisanja)



Uz mnoštvo dobrog i pozitivnog vezanog za Susrete enigmata Srbije u Boru (koje valja više puta pomenuti) moram kazati nekoliko riječi i o nečemu što nam ne služi na čast – o Skupštini ESS.
Pošto se to od mene očekuje, iznijeću svoje lično viđenje.
Po treći put zaredom (Kikinda, Vranje i Bor) dešava se da Skupština kvari dobar (odličan) utisak o Susretima. Još je u Kikindi postojala opasnost da onaj cirkus od skupštine pokvari pozitivan osjećaj o Susretima. Tada smo skoro dva sata „tupili“ i na kraju ništa nismo izoštrili. Prošle sedmice smo u Boru „oštrili“, ali srećom svega dvadesetak minuta.
Još u Kikindi rekoh, ponovih u Vranju, a pošto me niko ič ne zarezuje, ponovih i u Boru – Skupštine NE TREBA održavati na Susretima već tada treba organizovati tribine i enigmatske pričaonice. To se može i nazvati skupštinom, ali svakako bi teme trebalo da budu znatno opuštene od donošenja važnih odluka ili (još gore) od prepucavanja raznih vrsta. Imamo već ustaljeni termin za Dan enigmata Srbije i tada bi trebalo da se održavaju „glavne“ skupštine. Prošle godine je tada održana Izborna skupština, i ništa nam nije smetalo da uz to imamo i svečanost povodom Dana enigmata. Dakle, rukovodstvo ESS da razmisli o ovome.

Elem, Skupština u Boru.
Na šta je ličila? Oni koji su bili tamo znaju, a oni koji nisu, treba da znaju da nije ličila na skupštinu ozbiljne organizacije. Predistoriju znate. Internetska prepucavanja i „napumpavanja“ su prethodila Boru, a u svim prepucavanjima pomalo se sve obijalo meni o glavu. Pokušavao sam smireno da kažem da „kampanja“ ne vodi ničemu a dogodilo se ono što sam i pretpostavio. Od dvojice kolega (Mile Janković i Željko Dimović) isturen je Zoran Radisavljević kao kandidat koji bi trebalo da unese preporod u (citiram) „učmalu sredinu“ kakva je ESS. Oštro je napadan aktuelni predsjednik saveza, a korištena je svaka prilika da se u tekstovima i komentarima (što potpisanim što anonimnim) udari po Slavku, u najmanju ruku kao da sam lično i predsednik i skupština i predsedništvo i zapisničar i blagajnik i kurir...ESS-a. Naravno, ne vrijedi ponavljati da nemam nikakvu funkciju (čuj funkciju!!!) u ESS niti sam lično i personalno ustoličio rukovodstvo. Badava, kriv sam! (rekoše potpisani i nepotpisani). Možda i jesam?! Pošto je ovo lično gledište, mogu da kažem da mislim da nisam kriv ni za šta, osim što sam pomalo vidovit pa znam naslutiti šta će se dešavati.
Mnoge kolege će posvjedočiti da sam rekao da „Neće biti ništa, da će se Zoran zanositi da može biti izabran, ali da nema šansu da dobije više od dva glasa uključujući i njegov, da oni koji su ga isturili neće ni doći na skupštinu, da Živanić neće ni dozvoliti da se raspravlja o njegovoj „vladavini“, da će biti jalove rasprave, da će biti pokušaja da se „miniraju Susreti“...
I bi tako!
Uopšte nisam srećan što sam sve vidovito predvidio.
Već u petak se moglo naslutiti šta će biti.
Zoran očigledno nije imao ni jednog glasača u sali. „Nova Zagonetka“ koja je pokrenula pitanje vanredne skupštine, nastupila je skroz neozbiljno. Ako su pošli da smijene Živanića, trebalo je  da imaju ozbiljnog kandidata za tu funkciju, a nisu imali nikoga. Neozbiljno!
Počinje Skupština, skoro uobičajeno, ali zapaža se odsustvo jednog potpredsednika (Banovića). Sam sebi kažem da ću se javiti za riječ onda kada bude imalo smisla da se javim, a do tada ću mirovati, te planiram da ako sve protekne po redu, pod tačkom razno zatražim da Zoranu odgovorim na sva pitanja (koliko ih god ima) koja mi već duže vrijeme postavlja na internetu. Mislim, bolje je da mu odgovorim javno i što bi političari kazali transparentno, pa da se nadam da će prestati da me blati po internetu.
Ali, nećeš!
Ubrzo sve krenu kako ne treba.
Živanić podnosi izvještaj o radu, s pravom pominje antivranjsku koloniju u Somboru, dešavanja na Koloniji,... nabraja da je svega 15 kolega uplatilo članarinu,...
Prvi se u diskusiju uključuje Aco Janković sa nizom zamijerki predsedniku i predsjedništvu. Čini mi se da su skoro sve njegove primjedbe utemeljene. (Ima nekih nijansi o kojima bi valjalo razgovarati, ali u suštini slažem se sa diskusijom). Miroslav Lazarević direktno optuži Živanića za „Alo“ i pomenu da je stoga isključen iz kluba. Živanić odgovara da je sam napustio klub odmah kada je izabran za predsednika ESS-a, jer nije dobio punu podršku kluba. Dragan Ristić zapazi da se opet ponavlja ono iz Kikinde. Umjesto da se družimo, zabavljamo i takmičimo, opet idemo da domaćinima Susreta pravimo problem. Marjan Radaković traži riječ i kaže slično. Misli da Živanić i Lazarević međusobne razmirice treba da riješe u Beogradu.
Za riječ se javlja Zoran. Živanić mu ne da riječ. Opet Zoran, pa opet Živanić. Neprimjerene riječi i s jedne i s druge strane.
Javljam se za riječ. Tražim da se Zoranu dozvoli da kaže šta ima, pa da i ja kažem nešto njemu, ponavljam da sam zgranut jer se ponavlja ono što smo apsolvirali u Vranju. Obraćam se i Lazareviću i Živaniću (prilično ljutito, jer mi je dosadilo da se ponavlja stalno jedno te isto). Rekoh da hoću da ponovim da mislim da Živanić ne radi dobro, i hoću da tu moju izjavu čuje i Zoran, ali da ovo nije način rada jedne ozbiljne skupštine. Ako treba sazivati izbornu skupštinu onda treba skupštinu i pripremiti, treba znati ko ima pravo glasa, ko su kandidati,...Predlažem da se Skupština svakako održi u februaru, da do kraja godine svi izmire članarinu, da se članarina plati do februarske skupštine i za 2015. godinu, pa ako klubovi hoće izbore, da isture ozbiljnog kandidata. Ponavljam da će taj ozbiljan kandidat dobiti moj glas.
Opet tražim da se Zoranu da riječ, i sjedam.
Zoran ne dobija riječ (iz sale se čuju glasovi da ne treba da mu se da riječ), opet razmijena teških riječi i Zoran napusti Skupštinu.
Ustajem i opet ponavljam da je predsjedavajući trebalo da mu da riječ. Živanić odgovara: „Znamo šta bi kazao!“
Pupezin: „Ja ne znam šta bi kazao!“
Radaković: „Ne treba mu dati riječ. Svakoga u ovoj sali je vrijeđao“...
Opšti žamor.

Šta je dalje bilo ne znam!
Znam da je ubrzo sve završeno.
Da li smo šta odlučili?
Ne znam!

Naknadno saznajem da je u februaru, ipak, biti Skupštine. Da li će skupština biti izborna ili ne, zavisi od klubova i članstva.
Pošto je ovo moje lično viđenje, hajde da kažem da vidim tri moguća „puta“.
a.Živanić ostaje predsednik još dvije godine
b.Ide se na izbore. Pojavljuje se ozbiljan kandidat i biramo (pa ko bude bolji!)
c. Živanić nizom akcija u narednom periodu znatno popravi svoj rad i članstvo zaključi da ne treba da bude smijenjen.
Sve tri varijante su realne.


25 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Naravno, možda je neko vidio drugačije od mene, ali meni se čini da je bilo sve ovako.

Анониман је рекао...

Slavko, rad Skupštine opisao si kako je bilo. Tako bi i ja uradio. Podržavam tvoje zaključke. Od ozbiljnih i sedih glava ovo je jedini minus. Ionako nas nema puno, a podmladak tek??? Susreti treba da budu Festival enigmatike, igre pojedinačno i ekipno, tribina gde će svako da zapeva svoju izvornu "pesmu" iz enigmatike, te do gledanja prirodnih lepota domaćina. Druženje pa druženje, pa opet druženje! Kuvanje enigmatskih "jela" i njihovo soljenje i zapržavanje u vidu pravilnika, odluka i da ne nabrajam, obaviti po komisijama i na sastancima Predsedništva ESS. Na Susretima ta "jela" treba da budu desert! Ne treba imati pardona prema bilo kom. Prvo da se izmiri članarina, time se vidi ko je u Savezu i za Savez. To je baza za gradnju enigmatske kule i kulture. Pozdrav! Krsta Ivanov

Quizmaster је рекао...

Za početak nešto da raščistimo - na Susretima enigmata Srbije održava se redovna skupština Enigmatskog saveza Srbije i nije nikakva zloupotreba te manifestacije ukoliko neki pojedinac ili grupa enigmata žele da ukažu na negativne pojave u savezu, pa i da pokrenu inicijativu za opoziv predsednika. Dakle, tu besmislenu tvrdnju kako su SES predviđeni samo za druženje i zabavu - zaboravite. Naravno, bilo bi dobro da problema nema i da skupština protiče glatko, ali nažalost, nije tako, jer enigmati su veoma nezadovoljni postojećim stanjem.

Bovan po običaju priča poluistine i laži, kojima pokušava da nametne čitaocima nekakve zaključke. Provuče pri tome i ponešto tačno, kako to što priča ne bi bila isuviše providna propaganda. To je ona najgora forma novinarstva, kakvoj su devedesetih godina bili skloni lažovi sa RTS-a, a što Bovan primenjuje na svom blogu kad god nema normalnog argumenta za diskusiju.

Pre održavanja ove skupštine napisao je nekakav neduhoviti pamflet u kome je pokušao čitaocima da predstavi kako je meni životni san da postanem predsednik ESS, što apsolutno nije tačno. Svako ko me poznaje i ko je pošten potvrdiće da sam spreman da se upustim u takvu priču isključivo da bih svojim znanjem i iskustvom doprineo napretku srpske enigmatike (a ne kao aktuelni predsednik, koji je na tu funkciju došao sa željom da ima nekakvu finansijsku korist). Ako o meni pohvalne reči kaže kolega kao Branislav Nikić, to vredi više nego 50 Bovanovih zatupljivanja.

Quizmaster је рекао...

Bovan dalje govori kako sam ja instrument u službi Mileta Jankovića i Željka Dimovića, što takođe nije tačno, iz prostog razloga što nikad nisam bio nečiji sluga i ne prodajem se za bilo kakve pare, dok se to za domaćina ovog bloga, a i za mnoge druge enigmate kojima je zasmetala moja kandidatura ne bi moglo reći. Kao ilustraciju ovoga što pričam, kazaću da sam dva puta u životu dobio otkaz samo iz razloga što nisam hteo da se drugim ljudima uvlačim u dupe i tako gradim karijeru.

Još jedna laž koja se pokušava nametnuti jeste ta da sam ja neozbiljan kandidat za predsednika. Takvu diskvalifikaciju potenciraju samo oni kojima je nečista savest, dok ljudi koji cene vrhunske rezultate koje sam postigao kao takmičar i organizator enigmatskih manifestacija, uzimaju u obzir te činjenice i znaju da bih kao predsednik ESS pošteno radio, na dobrobit svih klubova i članova. Ako kod enigmata ne postoji spremnost da pruže šansu nekom ko ima blistave rezultate i želi da donese pozitivne promene, to nije potvrda da sam ja neozbiljan kandidat nego da je savez u velikoj krizi.

Uoči SES bilo je nekih pokušaja zastrašivanja kako bih se odvratio od dolaska u Bor, a u samom hotelu (što može potvrditi kolega Josip Dubrović) Živanić je pokušao da napravi incident još u četvrtak uveče, ali na njegovo pitanje Dubroviću "Šta radiš sa ovim smradom", mirno sam odgovorio "Ko mi kaže". Narednih dana Živanić mi je još par puta nešto dobacivao u prolazu, ali nisam reagovao na te provokacije, nego sam došao na skupštinu da kažem to što imam, da se čuje glas pravde, poštenja i istine. Kao što znate, nije mi dozvoljeno da govorim, iako je pre skupštine rečeno da mogu i gosti da govore, ali bez prava glasa. Da ostajem dalje i slušam šta bulazni Živanić, nije imalo smisla, pa sam napustio salu. Njegova priča kako ja (kandidat ED "Đorđe Natošević" za novog predsednika ESS) nisam član saveza zbog nekih 200 dinara godišnje članarine, to je čista smejurija (pogotovo što, prema rečima Lazarevića, Živanić nikad nije plaćao članarinu nego mu je gledano kroz prste).

Živanić sem nekoliko ljudi koji su se prodali za tepsiju ribe nema nikakvu podršku i on to vrlo dobro zna, zato je opstruirao glasanje o njegovom opozivu kroz tu farsu o neplaćanju godišnje članarine. O kakvom predsedniku je reč, neka potvrdi to što predstavnici dva kluba ("Đorđe Natošević" i "Nova zagonetka") otvoreno govore da je prevarant, isto to mu kaže i čovek čiji klub je istupio iz saveza ("Piramida"), a čisto sumnjam da bi Radojica Jovičić i kolege iz "Vuka Karadžića" imali šta lepo da kažu o njemu i da ga podrže.

Prema tome, to što je skupština prekinuta nije poraz nas koji smo želeli da smenimo Živanića, nego je njegov veliki debakl, jer svi enigmati su jasno videli da nema nikakav ugled i podršku među kolegama i da ne sme da stavi na glasanje inicijativu o njegovom opozivu. Ovaj prekid skupštine u Boru je početak njegovog kraja na toj funkciji. Nemojte se iznenaditi ako se pronađe i neko četvrto rešenje koje se ne uklapa u one tri varijante koje spominje Bovan (naročito mu je "realna" ona treća varijanta, da Živanić popravi svoj rad i da ga ne smene, hahahaha... :D).

Slavko Bovan је рекао...

Naravno, možda je neko vidio drugačije od mene, ali meni se čini da je bilo sve ovako kako sam napisao.

Mišo је рекао...

ima ona dobra strana: psi laju - karavani prolaze!

Slavko Bovan је рекао...

Na Skupštini je bilo tridesetak učesnika koji mogu da kažu ako sam kazao neku neistinu (bilo koju) u svom tekstu.

Cryptoman је рекао...

nekako mislim da bi vecina kolega u ovom tekstu prepoznala Slavkovu iskazanu spremnost za pomirenje, a ne da:

- "po običaju priča poluistine i laži, kojima pokušava da nametne čitaocima nekakve zaključke",
- "provuče pri tome i ponešto tačno, kako to što priča ne bi bila isuviše providna propaganda",
- "nema normalnog argumenta za diskusiju"...

ne govorim o tematici teksta (nije moja "avlija" pa mi se ne cini pristojnim mijesati se, osim ako me neko bas izricito ne priupita stagod), nego o dobroj volji koja se u tekstu moze nazrijeti (moze, ako hoces).

e sad, jedino ako moji ograniceni intelektualni kapaciteti ne mogu zahvatiti misaone dubine u kojima stvari nisu onakve kakvima se cine na prvi pogled, moguce je da sam (kao i velika vecina) u zabludi...

Quizmaster је рекао...

Kao što si i rekao Adnane - nisi upućen u tematiku, pa otud donosiš i neke neispravne zaključke (što inače ne bi radio, budući da su ti intelektualni kapaciteti na sasvim zadoljavajućem nivou).

Domaćin ovog bloga u svojim tekstovima radi baš to što sam rekao - selektivno bira činjenice i na osnovu njih pokušava da čitaocima nametne neke zaključke. To su te tipične poluistine, kad novinari govore samo ono što može da ide u prilog njihovoj propagandi, a prećutkuju činjenice koje bi im išle u štetu.

Što se tiče iznetih neistina, konkretno sam naveo tri laži koje protura - da mi je životni san da budem predsednik ESS, da sam instrument u službi Mileta Jankovića i Željka Dimovića, kao i to da sam neozbiljan kandidat za predsednika. To što imam da kažem sam obrazložio argumentima, nisam rekao u Bovanovom stilu "Laže kao pas".

Dobru volju trebalo bi da prepoznaješ u ljudima koji žele da donesu neke pozitivne promene, a ne u onima koji to pokušavaju da spreče, pri čemu glume kako su kritičari postojećeg stanja. Nakon svega što se dešavalo i svih iznetih dokaza i činjenica, Bovan nijednog momenta nije rekao "Živaniću, loše si radio, podnesi ostavku", nego tera vodu na njegov mlin i priča kako su realne varijante da Živanić bude još dve godine predsednik i da znatno popravi svoj rad.

Cryptoman је рекао...

tehnologija je zadnjih godina puno napredovala i to bi se moglo fino iskoristiti za ovakve suituacije.

recimo, sve ono sto ti je nedoumica, oko cega se s nekim(a) ne slazes, a zanima te sta je istina, fino stavis u anketu.

npr. anketno pitanje:

"Smatrate li da Slavko Bovan prica poluistine i lazi, kojima pokusava da nametne citaocima nekakve zaključke, provlaci pri tome i ponesto tačno, kako to sto prica ne bi bila isuvise providna propaganda, a uopste nema normalnog argumenta za diskusiju?"

1. DA
2. NE

(Klikni jedan od ponudjenih odgovora, mozes glasati samo jednom, a glasanje je anonimno.)

I sve tako...

Vjeruj, vrlo brzo se mogu otkloniti mnoge nedoumice, pod uslovom da se na pocetku prihvati da su rezultati relevantni i realni, a ne (ako ne odgovaraju ocekivanom) namjestaljka postignuta zakulisnim radnjama...

Slavko Bovan је рекао...

Tvrdim da nisam napisao nikakvu neistinu ni polusistinu (a to je sve lako dokazati).

Slavko Bovan је рекао...

Ilustracija da se na ovim mjestima besmisleno trošiti energiju na dokazivanje vidi se iz sledećeg primjera:

Jutros u 8.13 minuta kompjuter mi je prijavio da je sligao anoniman komentar iz Sombora sa tekstom: Nisi kazao šta misliš o prevarantu.

Sada vidim da komentara nema.

Znate moje mišljenje o anonimnim komentarima, ali ovo nisam obrisao.

E sada, zar ne bi bilo besmisleno dokazivati da komentar nisam obrisao već da je komentar nestao na meni nepoznat način (server?)

Slavko Bovan је рекао...

U Boru sam po tom pitanju razgovarao sa Perom jer njegovi komentari (i pojedini komentari još nekih komentatora, npr. I.Đurkovića) povremeno "nestanu". Naknadno ih pronađem u rubrici "nepoželjno" i ručno ih vratim. Zašto se to dešava, ne znam. Mora da ima neko podešavanje kod servera.

Zanimljivo zapažanje - ti "nepoželjni" komentari su najčešće poslati s mobilnog telefona.

Slavko Bovan је рекао...

Izvinjavam se na slovnim greškama u gornjim komentarima, žurim jer imam neke neodložne obaveze, a hoću da sve ovo napišem dok sam pri internetu.

Quizmaster је рекао...

Takva anketa koju ti predlažeš, Adnane, u pogledu nekakve istine ne znači ama baš ništa.

Postavi, na primer, u Republici Srpskoj pitanje da li se u Srebrenici dogodio genocid, 99% ljudi će ti reći da nije, a mislim da i u Srbiji ima barem dve trećine ljudi koji će to negirati. Isto pitanje postavi u BiH federaciji, pa će skoro svi reći da je to bio genocid. Dakle, to kako će neko glasati u anketi u mnogome zavisi od toga gde se obavlja anketa i na koji način su, kroz neki duži vremenski period, glasačima servirane informacije.

Veruj ti meni (jer radio sam 13 godina na državnoj televiziji) da jako dobro znam na koji način funkcionišu mehanizmi kojim novinari serviraju čitaocima i gledaocima neke iskrivljene zaključke, jer pri takvom informisanju nisu uzeli u obzir sve relevantne činjenice. Srećom, izveštavao sam o sportskim zbivanja i nisam morao da radim neke sramotne stvari na koje su pristajale kolege iz informativnog programa, ali da sam bio mali šraf u tom sistemu laži i prevare, to je tačno.

Cryptoman је рекао...

o medijima znam dovoljno i jasno mi je sta znace ankete u propagandne svrhe. ali ovo nema pretjerane veze s tim. sam izaberi pitanje i postavi uslove za koje mislis da su korektni, a koje ce i ostali prihvatiti.
ne trazi se misljenje slucajnih prolaznika nego kolega koji su inace na internetskim okupljalistima, a mnogi od njih ne izrazavaju (s razlogom) svoje misljenje javno, ali bi ga vjerovatno izrazili ako znaju da je anonimno.

Quizmaster је рекао...

Nemam potrebu da tražim potvrdu mojih stavova kroz nekakvu anketu. Znam da sam u pravu sve što rekao u ovoj diskusiji, a kao što sam već spomenuo, to što su pozitivno mišljenje o mojoj kandidaturi za predsednika ESS izrazili neki pošteni ljudi, daleko je vrednije od Bovanovih zatupljivanja. Uostalom, ni prvi ni poslednji put da u Srbiji bude u manjini neko ko je na ispravnoj strani.

Pogotovo je bezvredno i ništa mi ne znači mišljenje nekih ljudi koji bi nešto kazali anonimno, a neće da kažu javno.



Cryptoman је рекао...

naravno, ni ti ni bilo ko nema nikakvu obavezu uvazavati bilo cije misljenje. ali sa takvim stavom ima jedan mali tehnicki problem. ti anonimni vlasnici misljenja (koje te ne zanima) na enigmatskim susretima se transformisu u vrlo neanonimne licnosti. pa ako tebe ne zanima njihovo misljenje, onda se nemoj cuditi sto ni njih ne zanima tvoje (recimo, na skupstini ESS ili negdje drugo).

znam da ovo zvuci grubo i okrutno, ali je dio stvarnosti, a ne fantazije...

a zasto ljudi nastupaju anonimno? vecinom zato sto ne zele konflikt. tebi nista ne znaci posvadjati se ovako s nekim, imas respektabilnog iskustva :) i odradjujes to rutinski. svjedoci smo bili da se za sekundu posvadjas i sa najdobronamjernijim kolegom. ljudi to pamte i nemas razloga cuditi se sto ne zele da ti sparinguju kao bokserska vreca...

Quizmaster је рекао...

Što se mene tiče, skupština je mesto gde ljudi mogu i da ćute i da govore, tako da nemam apsolutno nikakav problem sa bilo kakvom njihovom transformacijom koja se tamo dogodi :)

Ranije mi je bilo zamerano da ne učestvujem na skupštini, nego da samo preko tastature izražavam svoje mišljenje (i to je baš Živanić iskazivao takvu vrstu demagogije). Onda sam došao na tu famoznu skupštinu, da pred kolegama kažem neke neprijatne istine (na primer, kako je Periću prošle godine ukraden pehar) i pokušam da utičem na njihovu savest i poštenje, odjednom - predsednik mi ne dozvoljava da dobijem reč!

Dakle, ponoviću - mene ne zanima mišljenje nekih anonimnih ljudi, jer ono po pravilu nije na strani pravde i poštenja. S druge strane, bez obzira da li te anonimne ljude zanima moje mišljenje, da li oni žele ili ne žele da čuju te neprijatne istine koje saopštavam (zbog kojih nisam naročito omiljen), kad se pojavim na skupštini onda MORAJU DA ME SLUŠAJU, jer ne postoji nijedan mehanizam (osim nasilja) da mi se zabrani da govorim.

Neki objektivan novinar bi, u svom komentaru, stavio akcenat upravo na to i konstatovao da je skupština veliki debakl Živanića, jer ne samo što nije smeo da na glasanje stavi inicijativu o opozivu predsednika ESS, nego nije ni meni dozvolio da dobijem reč. Bovan, međutim, svoj komentar usmerava tako da čitalac pomisli kako su enigmati koji žele promene u savezu neozbiljni ljudi i da smo doživeli nekakav neuspeh (a nismo, nego je to što se dogodilo naprosto bila farsa aktuelnog predsednika). Na kraju sugeriše čitaocima kako je realno da Živanić bude još dve godine predsednik i da znatno popravi svoj rad!?

To su te tipične novinarske manipulacije o kojima sam govorio, a koje možemo često da vidimo u Bovanovim tekstovima. Osobe poput Bovana, koje nakon svega što se dešavalo ne kažu da Živanić treba da podnese ostavku, to jednostavno nisu pošteni i čestiti ljudi.

Slavko Bovan је рекао...

Cryptomane, već sam napomenuo da sam spreman da budem zamorčić za tu tvoju anketu. Turi me u bilo kakvo pitanje pa da vidimo šta će se dogoditi. Svakako me anonimci šibaju i uzduž i poprijeko, pa grđe ne može biti ni u kakvoj anketi!

Milijana Bovan је рекао...

Možda nisam objektivna, ali tekst vjerno dočarava dešavanja na skupštini. Bila sam prisutna.

Cryptoman је рекао...

Zorane,

s jedne strane, moze se reci da si trebao dobiti rijec na skupstini, ali, s druge strane, posto si mnogo o tome svuda pisao onda su kolege u velikoj mjeri upoznate sa sadrzajem koji si htio ponuditi. dakle, nisi pretjerano ostecen.

sto se ostalog tice, mislim da bi trebalo pronaci neku vagu ili mjernu jedinicu kojom se moze utvrditi koliko su tvoje interpretacije dogadjaja/ljudi/ponasanja u raskoraku sa objektivnim stanjem stvari. jer je to, kako mi se cini, izvor mnogih problema. dakako, reci ces da nije tako... :)

evo ti jedan primjer:
ti si sad ubijedjen da si skupio krunske dokaze protiv predsjednika ESS-a i da samo zelis, NA OSNOVU TIH DOKAZA, istjerati pravdu na cistac.
a ja bih upitao sta je sa prethodnim mjesecima, kad tih "krunskih dokaza" nije bilo, a ti si pricao istu pricu protiv njega? sta je sa prethodnim godinama, kad ne samo da nije bilo "krunskih dokaza", nego je i predsjednik bio drugi covjek, a ti si pricao istu pricu protiv njega?

eto, zato mislim da bi trebalo "vagu" ubaciti u cijelu pricu, da se odvaga kad i koliko jesi u pravu, a kad i koliko nisi.

predlazem anketu, ti neces. nadam se da ces naci neki efikasan nacin. ipak sa ljudima treba prije svega razgovarati i na konstruktivan nacin traziti rjesenja. metoda pljuvanja na sve i svakog, a onda reci "e hajde sad da resetujemo, ovo dosad se vise ne pika" bas i ne pali kod svakog...

nesporno, ti imas energiju i sposobnost koja bi bila od koristi svakom enigmatskog savezu. steta je da se to ne iskoristi. nezgoda je sto su tvoje vrline u sjeni tvojih mana. a da bi izasle iz te sjene jedini put je da ulozis trud, i to veliki trud, da postanes bolji prema drugima. sigurno nisam jedini koji ti zeli da u tome uspijes.

Quizmaster је рекао...

Adnane, u nekom prethodnom periodu i ti i kolege mogli ste da na internetu više puta vidite celu pozadinu i istorijat slučaja.

Dokazi o štetnim aktivnostima Živanića postoje odavno, otkako je on zloupotrebio svoj položaj tako što je, umesto na račun saveza, sredio da se honorari od saradnje sa dnevnim listom "Alo" uplaćuju na njegov račun. Ta saradnja je bila ugovarana u ime saveza i to nije bila njegova privatna tezga, tako da je time oštetio Enigmatski savez Srbije za značajnu sumu novca. Za tako nešto Živanić je prozvan od više ljudi (uključujući i mene), i da su srpski enigmati pošteni, već to je bio dovoljan razlog za njegovu smenu.

Prema tome, ništa nije došlo odjednom i dokazi i činjenice oduvek postoje, samo što se mnogi enigmati prave naivni kao francuske sobarice - neko zato jer ima lične koristi, a neki da se ne bi zamerali kolegama. U međuvremenu, ne samo da Živanić nije ništa posebno uradio za razvoj saveza, nego je svojim brojnim nečasnim postupcima doprineo da se stvori nezdrava atmosfera među srpskim enigmatama, što je kulminiralo ovim prekidom skupštine.

Onaj ko nakon svega komentariše stanje u savezu i ne kaže jasno i glasno da Živanić treba da podnese ostavku, taj nije pošten. Nemoguće je da neko bude pošten, a da u isto vreme relativizuje postupke sadašnjeg predsednika ESS, za koga tri enigmatska kluba u Srbiji ("Nova zagonetka", "Đorđe Natošević", "Piramida") javno govore da je prevarant, a oni iz "Vuka Karadžića" isto to, a možda i gore, pričaju iza leđa. Ako ti možeš da nađeš dobre namere u blogeru koji priča svojim čitaocima da su enigmati koje žele promene u savezu neozbiljni ljudi, a na kraju im sugeriše kako je realno da Živanić bude još dve godine predsednik i znatno popravi svoj rad, onda budi siguran da pošteni srpski enigmati tako nešto ne mogu da vide.

Na kraju, da ponovim - nemam ja šta da dokazujem nekome preko nekakve ankete. To da li sam u manjini ili većini, ne može promeniti činjenicu da sam na strani pravde i istine. Budući da je diskusija otišla na treću stranu ovo dalje neću ni da otvaram, a ti i kolege pišite šta god hoćete i podržavajte direktno ili indirekno neke osobe bez morala, poštenja i časti.

Slavko Bovan је рекао...

Ovaj post iz dana u dan penje se na listi čitanih postova. Dakle, moguće da i nije loše napisan :)

Cryptoman је рекао...

sto se polemike tice, ovdje ide tacka.

zadovoljio sam svoju potrebu da na ovoj temi pokusam biti konstruktivan i to je ono malo sto covjek moze, iako su bilo kakvi efekti vrrrrlo upitni...