LJOSKAVAC
Ljoskavac, pogančeva trava ili pljuskavac je ljekovita slabo razgranata biljka, visine do 80 cm.
Listovi su jajasto trouglasti. U gornjem delu je pokrivena dlačicama. Sočne i
slatkaste, veoma ukusne bobice istovremeno su i kiselkastogorkog ukusa. Cvetovi
su zvonasti, zelenkasto-bele boje. Plod je crvena sjajna boba, zatvorena
pojedinačno u jako nabreklu poput opne, više uglatu čašku. Plod sazreva u ranu
jesen. Ljoskavac raste po šikarama, vinogradima i svetlim šumama.

8 коментара:
Mali dodatak o ovoj biljci, budući sam je , a i sad, redovno uzgajam u svom vrtu, ali priznajem- nikada je nisam prerađivao, jer je toliko ukusna da se pojede odmah po ubiranju.
Ubiranje počinje u avgustu i traje do prvog mraza. Plodovi se jedu sveži ili se prerađuju u marmeladu, džem, pekmez, slatko. Mogu se i sušiti, kiseliti i koristiti kao salata.Bobice fizalisa jedinstvene su po tome što ih obavijaju slamastožute suve čašice koje liče na lampione. Ovo neobično jednogodišnje povrće poreklom je iz toplih regiona Južne Amerike. Kod nas kao korov raste divlji fizalis, čiji su nazivi ljoskavac, medveđa jagoda ili pogančeva trava. Rod Physalis, inače, obuhvata veliki broj vrsta, ali su samo neke kultivisane.
Plod je kliselkastosladak i može biti žut, narandžast, zelenožut ili zelenkast. Bogat je šećerima, pektinom i vitaminom C. Pre upotrebe odstrani se opna s bobica, koje se jedu sveže ili se prerađuju u marmeladu, džem, pekmez, slatko. Mogu se i sušiti, kiseliti i koristiti kao salata.
Fizalis se, prema podacima iz literature, proizvodi iz semena ili rasada. Međutim, neki povrtari kažu da, u našim klimatskim uslovima, plodovi ne dozrevaju kada se gaji direktnom setvom, jer je biljkama potrebno dosta toplote. Zbog toga je uzgoj iz rasada najbolje rešenje.
U aprilu se seje u kontejnere postavljene u zaštićen prostor, a kada dovoljno otopli, nakon 30-40 dana, biljke se rasađuju. Najvažnija mera nege je često zalivanje. Biljkama će prijati i jedno prihranjivanje NPK đubrivima u fazi cvetanja i folijarno posle prve berbe.
Ubiranje počinje u avgustu i traje do prvog mraza. Plod je zreo kada čašica koja ga obavija prostrane prozračna.
Kako spada u obitelj solanacea kao i krumpir, rajčica, duhan itd. tako je i otrovna poput nabrojanih biljaka.
Srećom ukusni plod je neotrovan dok mjehur i zeleni dio biljke ne treba brati niti dodirivati.
Čak je i crvena ovojnica oko ploda vrlo otrovna – zato oprez.
Zaboravio sam samo dodati da se ova biljka inače zove fizalis (Physalis), a kod nas je uobičajen i naziv peruanska jagoda, mjehurica...
Tapšanje za dopunu podataka!
Za dodatno tapšanje- još malo!
Dakle- fizalis(Physalis peruviana) je u bliskom srodstvu sa zemaljskom trešnjom ( Physalis pruinosa) i svrstava se u južno voće(?).Ako netko zaželi okušati se u uzgoju, uz uvjet da je nabavio sjemenke- do kojih nije teško doći putem raznih oglasnika ili kontakata sa uzgajivačima egzotičnog bilja- i koje je do zla Boga sitno, evo nekoliko savjeta:
Od veljače pa do travnja sijati u pliće posude i to na način da ih se pomiješa sa pijeskom-zašto?- tko proba shvatiti će, i ostaviti ih na prozorskoj dasci do klijanja.Po izbijanju biljaka, pojedinačno ih pikirati u zasebne posude, a ovisno o vremenu u svibnju ih prenijeti u vrt i zasaditi na razmake do 1 m.Sadnice poduprijeti kolcima( i to ćete vidjeti zašto) i ovisno o suši obilno zalijevati!
Na kraju, uspjeh neće izostati, jer biljka nije zahtjevna, a nagraditi će, to svakako. Moš' zamislit da iz mikronske sjemenke izraste , u tom razmjeru , čudovišna biljka.
Uredno rađa( iz pazuha listova rastu svijetložuti cvjetovi iz kojih se kasnije formira lampion sa plodom veličine trešnje, okercrvenkaste boje.
Poz.
Aktivno učešće (i doprinosi) posjetilaca i saradnika ovog bloga uvijek me razveseli.
Има месец дана као не могу да шаљем коментаре; накачило се неко питање-задатак: докажите да нисте робот!
Пошто ПОГАНЧЕВА ТРАВА има 14 слова, додао сам појам у речник.
На интернету сам нашао да се љоскавац зове и ЈАГОДИНА! Да ли је Јагодина по њој (њему) добила име?
Ацо Јанковић.
Gornji komentar je došao zaobilaznim putem (mejlom) pa sam ga ja ubacio.
Probajte da ukucate ovo što vidite ispod "dokažite da niste robot" i onda pritisnite "Objavi moj komentar"
Evo što za Jagodinu kaže Viki:
Za 6 vekova grad je imao tri imena: Jagodna, Jagodina i Svetozarevo. Prvi pisani spomenik datira od 15. jula 1399. godine. To je izveštaj kneginje Milice i njenih sinova Stevana i Vuka dubrovačkoj opštini o nekom Dubrovčaninu. Godine 1946. Jagodina dobija ime Svetozarevo po socijalisti Svetozaru Markoviću.
Romantičari, maštari, pominju krčmaricu Jagodu, sa dvorima i hanom na Crvenom bregu iznad groblja, u čijem je podnožju raslo selo, nazvano po njoj Jagodina. Krčmarica Jagoda je, kazuju njeni poštovaoci, po suncu služila goste a pod sjajem meseca, sa 40 razbojnika, napadala i pljačkala bogate karavane kraj Carigradskog druma. Trajalo bi to do u beskraj, da i legenda nema kraj, pa se veli da je u jednoj pljački srela mladića, pred čijom je lepotom zadrhtala njena razbojnička ruka. Iznevereni prijatelji su je pustili da ga povede u svoje dvore, ali joj izdaju nikada nisu oprostili. Jedne noći nestao je u plamenu Jagodin han, nad čijim se zgarištem, u mrklim noćima, godinama čulo njeno jezivo kikotanje. Stariji pamte da je kraj groblja postojao komad neobrađenog zemljišta, koji se do skoro nazivao opštinska utrina, a nekad davno Jagodina livada. U vreme Turaka, od seoceta u podnožju Crvenog brega, izrašće njihovo naselje, koje će nazvati Jagodina palanka, pa otuda docnije i ime Jagodina.
( uz obavezu upisivanja :this rlialln)
Постави коментар